marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE Dolj propune modificarea legislaţiei muncii

Anişoara Stănculescu, preşedintă OFLDE şi vicepreşedintă ALDE Dolj a atras atenţia, într-o conferinţă de presă a organizaţiei, că s-au înmulţit sesizările doljenilor la ITM, în ceea ce priveşte nerespectarea drepturilor lor. Astfel, ALDE Dolj, propune modificarea Codului Muncii şi adaptarea legislaţiei la condiţiile noii realităţi.

S-au înmulţit sesizările angajaţilor doljeni la ITM, referitoare la nerespectarea repetată a drepturilor lor. Au fost în ultimele 7 luni aproximativ 700 de sesizări, deci o medie de 100 de sesizări pe lună, ceea ce arată că este un fenomen deloc neglijabil şi nu mai este un fenomen local, aceeaşi realitate o regăsim şi la nivel naţional. Atunci când se întâmplă astfel de lucruri pe scară largă, noi ar trebui să ne gândim să revedem legislaţia în materie, în sensul adaptării sale la condiţiile noii realităţi. Prin urmare, ALDE Dolj, consideră că se impun anumite modificări ale legislaţiei muncii, inclusiv o revizuire a Codului Muncii care să ţină cont de sesizările angajaţilor la nivel de ţară şi în special la nivel local, pentru că suntem doljeni şi ne gândim în primul rând la noi. Noi credem că angajaţii au dreptate şi propunem ca acei angajatori care sunt de bună credinţă şi aici ne referim la acei angajatori care îşi plătesc în mod regulat taxele, respectă Codul Muncii, normele de securitate în muncă, ar trebui să beneficieze de un termen de graţie cuprin între 1 şi 7 zile la plata salariilor, în condiţii excepţionale, stabilite de lege, cum ar fi, de exemplu, prioritatea plăţii materiilor prime necesare funcţionării firmelor. Pentru angajatorii de rea credinţă ar trebui instituite sancţiuni clare, amenzi, încă de la primul control al ITM. Vom propune grupurilor noastre parlamentare analiza acestor măsuri absolut necesare pentru reglarea pe cale legală a unor disfuncţionalităţi din practica relaţiei angajat-angajator-piaţă şi stat”, a precizat Anişoara Stănculescu.

Cu privire la subiect, Dumitru Ghinea, preşedintele executiv al organizaţiei a precizat: “Taxele şi impozitele plătite de către angajatori sunt împovărâtoare, cu toate astea bugetul asigurărilor sociale este deficitar, este exemplul că nu scăderea unor taxe precum CAS-ul va duce la un echilibru al bugetului, ci dezvoltarea economică. Asta este o măsură liberală, faptul că trebuie să dezvoltăm economia pentru a putea plăti taxele şi impozitele, pentru a putea dezvolta coeziunea cu generaţiile anterioare, mă refer aici la pensionari”. a spus Dumitru Ghinea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, Anişoara Stănculescu s-a arătat indignată şi de neputinţa Guvernului Cioloş de a asigura cele mai importante manuale şcolare pentru elevii de clasa a IV-a.

La Dolj avem aproape 4.500 de elevi de clasa a IV- a, incluzând învăţământul de stat, învăţământul particular şi învăţământul copiilor cu nevoi speciale. Este dezamăgitor faptul că aceşti aproape 4.500 de elevi vor pleca în prima zi de şcoală fără cele mai importante manuale. Incapacitatea Guvernului de a asigura la timp, respectiv în prima zi a anului de şcoală, cele mai importante manuale, manualele de Geografie, Istorie, Știinţele naturii, Matematică şi chiar manualul de Limba şi literature română, arată încă o dată diferenţa dintre dorinţa şi putinţa unui Guvern făcut ad-hoc, pe genunchi. Pe doljeni şi pe copiilor, de altfel, pe toţi românii care au copii la şcoală, îi interesează ca în prima zi de şcoală, copiii să aibă pe băncile lor, manualele şcoalare. Știm cu toţii ce bucurie era în prima zi de şcoală să vedeam manalele şcolare frumos aranajate în colţul din dreapta al băncii, să ne stârnească curiozitatea, să ne bucure, să plecăm cu ele acasă, să le răsfoim, să vedem, mai ales manualele cu poze colorate, pentru elevii mai mici. Nu ne interesează pe noi, cei care avem copii, că nu au fost identificate la timp nereguli la licitaţii, nu ne interesează contestaţiile care au fost făcute şi mai ales, cu atât mai puţin ne interesează faptul că nu există un jurist la ditamai Comisia Naţională de Evaluare şi Examinare. Elevii nu trebuie să aibă de suferit de pe urma bâlbâielilor guvernamentale, de pe urma competiţiei de pe piaţă a manualelor şcoalre. Noi cerem elevilor seriozitate la şcoală, cerem lucrul bine făcut la învăţătură, dar nu suntem în stare să le asigurăm un minim pentru a realiza aceste obiective, nu suntem în stare să le asigurăm manualele şcolare. Există foarte multe şcoli care nu au autorizaţiile de începere a cursurilor, nu au autorizaţiile ISU, nu au condiţiile necesare de igienă şi securitate”, a mai spus Anişoara Stănculescu.

ALDE Dolj, la Școala de Vară

Ion Cupă, preşedintele ALDE Dolj, a anunţat, vineri, că organizaţia va participa în perioada 2-4 septembrie la Școala de Vară, unde vor fi discutate cele mai importante teme privind viitorul partidului.

Vreau să fac două anunţuri privind activitatea internă a partidului şi anume că, în perioada 2 – 4 septembrie, filiala ALDE Dolj, va participa la Școala de Vară de la Neptun, Jupiter, Olimp. În toate cele trei staţiuni vor fi şi Organizaţiile de Femei din ţară şi Organizaţiile de Tineret ale partidului din toată ţara, plus grupurile parlamentare reunite ale ALDE, unde, probabil, se vor discuta lucruri foarte interesante pentru perioada următoare din viaţa partidului şi după această Școală de Vară, cu siguranţă, o să avem subiecte foarte importante de prezentat în conferinţa de presă imediat următoare. De asemenea, pe data de 23 septembrie, va avea loc Liga Aleşilor Locali, la nivel naţional, unde şi filiala Dolj o să participe, într-un număr destul de important. De asemenea, rămâne să vă prezentăm amploarea evenimentului tot într-o conferinţă de presă, după data de 4, după ce ne întoarcem de la Școala de Vară”, a spus Ion Cupă.

Sondaj comandat de PNL

Vicepreşedintele ALDE Dolj, Corneliu Niţescu, a vorbit despre un sondaj comandat de PNL, care, susţine el, prezintă date ce denigrează partidul din care face parte, influenţând opinia publică şi determinând-o să creadă că ALDE nu mai contează pe scena politică din România.

Este vorba despre un subiect care a atras atenţia prin aceea că încearcă să măsluiască nişte date statistice şi anume un sondaj recent al PNL, în oglindă cu un sondaj făcut de un institut consacrat, profesionist. S-a realizat un sondaj pe circa 800 de persoane, cu o marjă de eroare de sub 3% şi au rezultat pentru Bucureşti, de exemplu, PSD cu 43%, PNL cu 29%, USL cu 10%, ALDE cu 7% şi PNR cu 5%. Aceste cifre sunt prezentate într-o şedinţă, într-un eveniment al PNL, prezentate de liderul PNL Bucureşti. S-a prezentat şi un sondaj realizat la nivelul întregii ţări de o firmă despre care nimeni nu a auzit până acum, la comanda PNL. Zic că la nivelul ţării, PSD e cu 37%, PNL cu 31%, USL cu 4% şi mai departe nu mai există nimeni. PNL a mai comandat un sondaj în legătură cu popularitatea de care s-ar bucura membrii Guvernului Cioloş, membrii care au fost şi sunt intens curtaţi să intre în PNL şi au rezultat nişte procente interesante. Vasile Dâncu este cu 9%, Cristian Ghinea, ministrul 0, cum mai este numit şi ministrul Muncii Dragoş Pâslaru 2%, iar vicepremierul Borc despre care se vorbeşte că ar urma să preia şefia PNL 1%. PNL, în dorinţa de a se întări a ignorat o realitate pe care mulţi dintre liderii politici dar şi analişti au atras atenţia, aceea că tehnocraţii din actualul Guvern, nu sunt populari şi nici nu vor fi întrucât activitatea lor de până în prezent a arătat că nu i-a interesat să facă ceva pentru români. Acest sondaj comandat de PNL nu poate fi bănuit de subiectivism din partea altor forţe politice, dacă cifrele erau prezentat de altcineva decât de PNL, cu siguranţă PNL ar fi sărit şi ar fi spus că sunt făcături şi chestii care intenţionează să dezavantajeze PNL”, a spus Corneliu Niţescu.

De asemenea, Gabriel Zamfir, preşedintele Tineretului ALDE a vorbit despre scăderea încrederii românilor în Justiţie.

Am văzut zilele trecute că un barometru european al încrederi ne arată că scăderea cea mai mare a cetăţenilor este în Justiţie. Dintre toate ţările din UE, s-a înregistrat în România, două treimi din români nu au încredere în Justiţie, 13 procente faţă de anul trecut, este destul de îngrijorător. Acest procent ne arată că oamenii simt că drepturile şi libertăţile le sunt îngrădite sau viciate. Românii au început să înţeleagă că în spatele cătuşelor se petrec o serie de excese care încalcă principiul separaţiei şi echilibrului puterilor”, a precizat Gabriel Zamfir.

 

Politica