joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preşedintele CJ Vâlcea, despre CET Govora: Analizăm orice posibilitate de sprijin

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat că situaţia de la CET Govora este îngrijorătoare şi că va căuta soluţii pentru societate. Declaraţia a venit în urma deciziei de joi a Tribunalului Vâlcea, care a admis cererea de suspendare a denunţării contractului dintre CET Govora şi Ciech Soda.

Situaţia devine cel puţin îngrijorătoare dacă nu chiar critică! Am avut deja o discuţie cu administratorul special la sediul consiliului judeţean la revenirea mea din Bucureşti unde am fost la o întâlnire cu Raed Arafat şi am discutat telefonic şi cu Remus Borza! Situaţia poate degenera grav şi analizăm orice posibilitate de sprijin pentru ca oamenii să nu sufere şi unitatea să fie salvată. Am discutat şi cu cei doi vicepreşedinţi, Valer Tudor şi Adrian Buşu, iar împreună cu aparatul de specialitate al CJ Valcea vom analiza în detaliu situaţia apărută astăzi. Din păcate am preluat CET Govora într-o situaţie cumplită însă vom face tot ceea ce ţine de noi în condiţiile legii pentru a gestiona această criză pentru ca vâlcenii să nu fie afectaţi”, a declarat, pentru ziaruldevâlcea.ro, preşedintele CJ Vâlcea.

Tribunalul Vâlcea a admis cererea de suspendare a deciziei de denunţare a contractului de furnizare a aburului cald industrial încheiat între cele două părţi. Contractul a fost denunţat, începând cu 1 august, de administratorul judiciar al CET Govora, tocmai din cauza preţului mic de livrare a agentului termic  şi  pentru a reduce pierderile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al CET Govora, a declarat, joi, pentru Jurnalul Olteniei că CET Govora riscă falimentul.

Noi am discutat cu polonezii şi am ajuns la 106 şi 110 lei preţul pe gigacalorie. Am agreat aceste costuri, dar, din păcate, judecătorul sindic a admis o cerere a USG de suspendare a deciziei de denunţare şi practic ne obligă să livrăm în continuare aburul la 78 lei, ceea ce va conduce la faliment CET-ul. Decizia este cu atât mai suprinzătoare cu cât aceeaşi instanţă, Tribunalul Vâlcea, săptămâna trecută a respins o cerere similară. Or nu poţi să te duci la aceeaşi instanţă de două ori cu aceeaşi cerere. Căi de atac avem, dar acelea se judecă în trei-patru luni de zile, timp în care noi, zi de zi, va trebui să livrăm în pierdere. 78 lei acoperă doar jumătate din preţul de cost care este 130 lei. Deja avem 400 milioane lei datorii şi 300 milioane lei pierderi. Nu mai putem să continuăm să vindem sub costuri”, a precizat Remus Borza.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean, se află în insolvenţă din  luna mai.

 

Politica