joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scădere semnificativă a încrederii românilor în justiție

Încrederea românilor în justiție a scăzut cu 13 procente față de anul trecut. Potrivit datelor Eurobarometrului Comisiei Europene, doar 35% dintre români au în prezent încredere în justiție și în sistemul judiciar. 

Datele arată că 60% dintre cei chestionaţi au declarat că au tendinţa să nu creadă în justiţia din România, în creştere cu 12% faţă de 2015. Dintre cei intervievaţi, 5% au declarat că nu ştiu, scrie Mediafax.

Scăderea de 13 procente faţă de anul 2015 ar fi cea mai mare înregistrată într-un timp atât de scurt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul Eurobarometrului, 72% dintre respondenţii români au declarat că au încredere în Armată, în scădere cu patru procente faţă de 2015. La nivel naţional, aproximativ 50% dintre cetăţeni au încredere în poliţie, în creştere cu 1% faţă de valorile înregistrate în toamna anului trecut.

Cât priveşte Guvernul, 24% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere în această instituţie, în creştere cu un procent faţă de ultimul Eurobarometru. În cazul Administraţiei Publice, procentul de încredere este de 30%, iar la autorităţile publice regionale şi locale de 35%, în creştere cu trei procente, informează sursa citată.

A crescut procentul şi în cazul partidelor politice, la 13%, cu un plus de 1% faţă de toamna anului trecut, doar Parlamentul înregistrând o scădere a încrederii de trei procente şi ajungând la un procent de 14% în 2016, adaugă Mediafax.

Terorismul este perceput ca o problemă în România de 3% din populaţie în scădere cu 3 procente faţă de valorile înregistrate în toamna anului trecut, mult sub valorile medii înregistrate la nivel european (16-18%) şi în marja celor de la nivel regional (Bulgaria 3% şi Ungaria 4%).

Sondajul pentru Eurobarometrul primăvara 2016 a fost realizat în perioada 21-31 mai 2016, scrie aceeași sursă.

Politica