joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olguța Vasilescu câștigă la Tribunal. Decizia nu este definitivă

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, marţi, solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind luarea măsurii controlului judiciar faţă de primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, în dosarul în care edilul este acuzat de fapte de corupţie. Decizia instanţei bucureştene nu este însă definitivă.

În timpul procesului, un procuror de la DNA le-a cerut judecătorilor să îi interzică primarului din Craiova participarea la emisiuni radio şi de televiziune, dar şi să se apropie de martorii şi denunţătorii din dosarul său, potrivit stiripesurse.ro.

DNA a cerut să nu iau legătura nu numai cu martorii denunţători, ci şi cu alţi martori care lucrează în primărie şi care nu au nicio treabă până la urmă cu acest dosar. Chiar mi se pare o aberaţie”, a spus Olguţa Vasilescu, la ieşirea din Tribunal, potrivit MEDIAFAX.

În faţa judecătorilor, potrivit sursei citate, Vasilescu a declarat: „Vreau să se facă distincţie între calitatea mea de om politic şi cea de primar ales de peste 60% dintre cei din Craiova, deoarece cetăţenii vor să ştie care sunt acuzaţiile care se aduc primarului lor. Până săptămâna trecută aceştia au auzit doar o parte, respectiv DNA-ul şi pe denunţătorul Petru Becheru. Am primit rechizitoriul în 27 iulie, iar toată presa l-a primit în data de 19 iulie şi a fost invadată de materiale despre dosarul meu, iar eu nu am putut avea nicio reacţie până la primirea rechizitoriului. Petru Becheru s-a activat mediatic şi m-a numit beţivă, infractoare, mafioată, totul culminând cu afirmaţia că aş fi trimis un angajat de la regia de transport ca să îl ameninţe şi să îl mituiască, pentru a îşi retrage plângerea. Nu mi-am făcut apărări, nu am făcut solicitări, nu am invocat excepţii aşa cum pretinde DNA. Nu am intrat într-o polemică judiciară cu ei, ci am răspuns unor acuzaţii care erau deja în spaţiul public şi care îmi creau un profil judiciar. Era o discrepanţă foarte mare între volumul de informaţii ce venea de la DNA şi denunţător şi ceea ce venea de la mine”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avocatul Liei Olguţa Vasilescu. Alexandru Chiciu, susţine, potrivit MEDIAFAX, că datele referitoare la dosarul în care este cercetat edilul existau deja în spaţiul public, înainte ca aceasta să posteze anumite informaţii pe pagina de Facebook: „Am tăcut, am înţeles regulile unui proces în faza de urmărire penală şi de cameră preliminară. Eu cred că s-a ajuns prea departe şi vă rog să urmăriţi, să citiţi transcrierea unei emisiuni de televiziune din 8 august în care sunt acuzaţii concrete împotriva doamnei primar cu date din anchetă”.

DNA a cerut din nou instituirea controlului judiciar în ceea ce o priveşte pe Olguţa Vasilescu, după ce aceasta a publicat o serie de documente din dosar pe facebook, în care apare Petru Becheru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Bloc Romarta. Mai mulţi prieteni virtuali ai primarului i-au adus acestuia jigniri.

În intervalul de timp consecutiv înregistrării cauzei pe rolul instanţei şi după primirea actului de sesizare, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a postat selectiv, pe pagina sa dintr-o reţea de socializare, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor. Această acţiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacţii în legătură cu postările efectuate. În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau”, a transmis într-un comunicat de presă.

DNA, a mai precizat „începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spaţiul public virtual şi, în acest cadru, diferit de cel legal procesual, într-un mod agresiv ca limbaj, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri”.

Denunţătorul Petru Becheru a făcut o plângere la DNA, susţinând că i s-ar fi oferit mită pentru a îşi retrage denunţul. Acesta a fost chemat tot marţi la DNA pentru a da declaraţii.

Denunțătorul a fost prezent şi în sala de judecată în timpul şedinţei care o viza pe Olguţa Vasilescu.

A fost o surpriză prezenţa denunţătorului. Este prima dată când un denunţător participă. A depus un extras din presă. Instanţa a dat dovadă de echilbru, supriza a fost că s-a prezentat în sala de judecată, a avut o prezenţă activă, nu ca o persoană care se simte ameninţată. Nu a fost citat.(…) Eu am încercat să fiu atent, domnia sa nu a avut o linie de prezentare coerentă, a amestecat frânturi din postările sale, a fost o chestiune pe care eu nu am putut-o defini. Eu cred că ce s-a întâmplat astăzi este o dovadă concretă a ceea ce am spus”, a declarat avocatul primarului potrivit ştiripesurse.ro.

Ana-Maria CONSTANTINESCU

Politica