marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul României a decis creșterea plății pentru gărzile medicilor

Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20 / 2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta.

Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creșterii plății gărzilor pentru medici în anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar.

Cu alte cuvinte, creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanță de Urgență conform discuțiilor avute în Guvern.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest context, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu apreciază că „sistemul sanitar trebuie să aibă grijă în primul rând de oameni: de pacienți și de medici. Orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct și pentru pacienți”. Demersul privind gărzile se înscrie într-o preocupare mai largă a Ministerului Sănătății, împreună cu Ministerul Muncii, de reformare a organizării resursei umane în Sănătate.

Măsurile pentru medici:

1.     Crește plata gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pașilor legislativi este data de 1 octombrie.

2.     Au crescut salariile de bază ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odată cu intrarea în vigoare a OUG 20 / 2016. Guvernul a prevăzut pentru această creștere un miliard de lei.

3.     Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate.

4.     Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați.

5.     Așa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.

6.     Medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

7.     Timpii de lucru și de odihnă vor fi regândiți în termeni de flexibilizare, de grijă față de efortul depus de medici și de siguranță a pacienților.

8.     Ministerul Sănătății evaluează modalități de remunerare a medicilor rezidenți de anii I și II pentru gărzile pe care le fac.

Măsurile de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate:

1.     Economii la scară națională prin mecanismul de achiziții publice centralizate care are deja proceduri demarate;

2.     Evaluarea și monitorizarea strictă a investițiilor;

3.     Controlul mai strict al prescripției de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) și al investigațiilor medicale;

4.     Controlul serviciilor din spitalizările de zi;

Politica