joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Unitatea de transfuzii sanguine de la SJU Craiova, în aşteptarea autorizaţiei

Nouă unităţi medicale de stat şi private din judeţul Dolj funcţionează fără unităţi de transfuzie sanguină autorizate. Între acestea se află şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, cel mai mare spital din regiunea Oltenia.

Reprezentanţii spitalului spun însă că au cerut acest aviz de la Minister încă de acum un an, dar nu l-au primit.

Încă de acum un an spitalul nostru a solicitat Ministerului Sănătăţii avizul pentru funcţionarea Unităţii de Transfuzii Sanguine din cadrul spitalului nostru. În prealabil s-a obţinut avizul pentru spaţiile, dotarea şi personalul calificat care va deservi centru de transfuzii sanguine. Acest aviz de la Ministerul Sănătăţii nu a sosit nici până astăzi, însă îl aşteptăm şi sperăm că nu se va întârzia foarte mult”, a declarat dr. Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Sănătăţii a publicat, miercuri, o listă cu peste 140 de unităţi medicale publice şi private care funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate. Până pe 12 august, aceste unităţi vor fi verificate de Direcţiile de Sănătate Publică şi se vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte posibile măsuri.

În acelaşi timp, ministerul lucrează deja la un plan naţional de reducere a riscurilor ataşate transfuziilor”, se arată în comunicatul de presă transmis al Ministerului Sănătăţii.

Gafele Ministerului Sănătății

Pe lista publicată de minister apar ca neautorizate două unități de transfuzie sanguină din Olt, însă, în fapt nu există. Este vorba de spitalele din Corabia și Balș.

Managerul Spitalului Orăşenesc Balş, Ştefan Stănculescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, pentru a avea o unitate de transfuzii, trebuie să facă demersuri către Consiliul Local, apoi Ministerul Sănătăţii trebuie să avizeze noua structură.

Noi nu avem unitate de transfuzii, avem doar un punct în cadrul Compartimentului de Anestezie şi Terapie Intensivă. Când avem nevoie de sânge, facem o comandă la Centrul Judeţean Slatina şi punem la bolnav. Aceasta este toată treaba pe care o facem noi. Dacă ne dorim o unitate în cadrul Compartimentului de Anestezie şi Terapie Intensivă, trebuie să facem o solicitare către CL să ne aprobe, apoi demersuri către Minister. Ei verifică dacă îndeplinim condiţiile şi ne dau sau nu avizul. Bolnavii care au nevoi de sânge îi transferăm rapid către Spitalul Judeţean pentru ca totul să se producă în condiţii corespunzătoare. Aici e vorba de siguranţa pacientului. Noi nu o să mai solicităm sânge până când nu vom obţine autorizaţia”, a declarat Stănculescu.

Coordonatorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Slatina, medicul Ramona Lesnic, a declarat, pentru sursa citată, că la Corabia şi Balş sunt efectuate foarte rar transfuzii de sânge şi doar la pacienţii care ajung în stare gravă: „La Balş şi Corabia nu sunt unităţi de transfuzii, iar pacienţii sunt transferaţi la Craiova sau Slatina. De exemplu, la Corabia cred că am avut o singură transfuzie în ultimii cinci ani. Este obligatoriu pentru fiecare spital să aibă o pungă de sânge cu grupa zero, donator universal, iar cantitatea de sânge pusă va fi mai mică de 500 mililitri. Ei fac transfuzii numai în caz de urgenţă majoră”.

 

Politica