vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zece proiecte pe fonduri europene, prelungite de Primăria Craiova

O parte dintre consilierii PNL au avut discuţii, pe alocuri ironice, la şedinţa ordinară de joi, pe marginea prelungirii proiectelor pe fonduri europene, zece la număr, îndeosebi în ceea ce priveşte Water Park-ul la care încă se lucrează. Aceştia au primit răspunsuri de la reprezentanţii executivului, care au explicat că ancheta DNA de la Water Park nu afectează lucrările, dar şi că municipalitatea a solicitat o expertiză de la constructor pentru a şti cu exactitate dacă construcţia este sigură. Mai mult, la Parcul „Romanescu”, primăria încă aşteaptă ca Ministerul Culturii să aleagă o culoare pentru gardul de la lacul lebedelor.

Consilierii locali au votat, joi, printre altele, prelungirea contractelor de finanţare a mai multor obiective realizate din fonduri europene. La punctul privind Water Park-ul din Lunca Jiului, care a fost prelungit până pe 30 aprilie 2017, consilierul PNL Adriana Ungureanu a explicat că formaţiunea pe care o reprezintă nu va vota acest proiect de hotărâre.

Sirop: „Am un prieten salvamar care s-a dus să se angajeze la Water Park”

Consilierii PNL se vor abţine în legătură cu acest proiect întrucât sunt cercetări ale parchetului la Water Park şi aşteptăm ca organele abilitate ale statului să-şi facă datoria şi să cerceteze cauzele pentru care proiectul nu a fost dus la îndeplinire în termenul contractual stabilit. Aşteptăm şi să tragă la răspundere pe cei care au creat prejudiciul care trebuie suportat de cetăţenii Craiovei, cei care şi-au dorit foarte mult inaugurarea acestui loc de agrement”, a spus Adriana Ungureanu, consilier PNL.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceasta a fost susţinută, destul de ironic, de colegul său de partid, Flavius Sirop.

Mărturisesc că am un prieten salvamar care s-a dus să se angajeze la Water Park. Se aştepta să fie inaugurat în vara aceasta. Înţelesesem că singurul impediment ar fi lipsa salvamarilor. Acum suntem chemaţi să votăm prelungirea contractului şi aflăm că mai sunt multe lucruri până să fie gata acest contract şi este într-un lot de contracte prin care s-au pierdut finanţări europene pe care trebuie să le compensăm din bugetul Craiovei”, a spus Sirop.

Genoiu: „Toate contractele de execuţie se derulează pe penalizări suportate de constructor”

Răspunsuri au venit din mai multe părţi. Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că ancheta procurorilor anticorupţie nu are nicio legătură cu mersul lucrărilor. Este vorba despre cea care vizează firma Polystart, al cărei director, Cristian Dobre, este acuzat de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la dare de mită, instigare la spălare de bani şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Practic, la Water Park s-ar fi decontat bani pe lucrări fictive.

Ancheta care s-a făcut şi se face de către DNA nu a împiedicat desfăşurarea lucrărilor. Termenul până la care s-a prelungit – 30 aprilie 2017 prevede finalizarea lucrărilor. Acum se lucrează la finisaje. Prelungirea termenului este dată de dezorganizarea constructorului care a produs şi disconfortul tuturor celorlalţi, inclusiv al Primăriei. Vreau să precizez, şi este valabil pentru toate proiectele al căror termen îl prelungim, termenul se referă la contractele de finanţare. Toate contractele de execuţie se derulează pe penalizări suportate de constructor”, a punctat Genoiu, explicând că multe dintre proiectele cu prelungire sunt finalizate. Acesta a mai menţionat că s-au făcut economii la unele dintre proiecte: La cele deja încheiate s-a făcut deja o economie de 3.200.000 faţă de ce am bugetat la începutul anului.

Vasilescu: „Dacă aveţi mai mulţi prieteni salvamari, vă rog frumos să ne ajutaţi”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a adus şi lămuriri în ceea ce priveşte proiectele, spunând că lipsa salvamarilor nu este o glumă.

Aproape toate proiectele sunt deja finalizate şi funcţionale, este vorba doar despre nişte proceduri de publicitate care se derulează în continuare. Din cauza asta se face această prelungire. În ceea ce priveşte Complexul Water Park, eu vă invit să îl vizitaţi, pentru că se poate, ca să observaţi că este finalizat. Mai sunt câteva lucruri mărunte pe care dacă şi-ar dori constructorii să le facă mai repede s-ar termina în trei, patru zile. Problema salvamarilor, din păcate, dincolo de orice glumă, este reală. Dacă aveţi mai mulţi prieteni salvamari, vă rog frumos să ne ajutaţi, dumneavoastră şi cetăţenii Craiovei, ca să deschidem cât mai repede. Chiar acum l-am întrebat pe colegul meu de la resurse umane cum stăm cu această situaţie. Pe opt posturi care au fost scoase la concurs, doar unul s-a ocupat în prima etapă, în cea de-a doua s-au prezentat două persoane şi procedura este în derulare, dar rămân, în continuare, cinci posturi de ocupat. Faptul că se prelungeşte proiectul până mai târziu, nu înseamnă că nu poate să fie funcţional de luna viitoare”, a explicat primarul Craiovei.

În continuare a menţionat, în plus, că a solicitat o expertiză a constructorului pentru lucrările efectuate:În această săptămână, eu am semnat o adresă către constructor, ca să facă şi ei o expertiză a lucrărilor care au fost efectuate. Primăria a efectuat o expertiză, dar ca să fim liniştiţi vrem să îşi asume în totalitate această construcţie şi firma respectivă”.

Ministerul Culturii nu a spus ce garduri vrea în Parcul „Romanescu”

Un alt proiect prelungit a fost reabilitarea Parcului „Romanescu”, de data aceasta până la 31 decembrie 2018. Primarul a explicat că într-o săptămână ar trebui să fie gata asfaltările în tot parcul, dar că încă se aşteaptă ca Ministerul Culturii să decidă asupra gardurilor de la malul apei.

Ar trebui ca într-o săptămână să se încheie toate asfaltările din Parcul ‘Romanescu’ şi, de asemenea, vreau să vă spun că toate întârzierile care se datorează constructorilor vor fi suportate de constructor. Primăria nu va pune niciun leu în plus. La parc nu ştim exact cu cât se prelungeşte execuţia pentru că am trimis, în urmă cu câteva luni, o adresă la Ministerul Culturii, ca să ne spună ce facem cu gardul. El există în proiect, a venit o comisie şi au spus că trebuie să decidă ministerul ce facem cu el. Nu au răspuns. Eu nu ştiu când o să se mişte ministerul acesta, când o să se mişte tehnocraţii, pentru că am mai avut situaţii de genul acesta când comisia respectivă nu s-a mişcat timp de cinci luni. Şi, atunci, noi de unde să ştim când terminăm?”, a întrebat primarul. Reamintim că fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a trimis la Craiova, în luna aprilie, o comisie care să vadă dacă lucrările de reabilitare se desfăşoară conform reglementărilor. Printre altele, comisia a considerat că gardul este inestetic. Acesta existând în proiect, s-a convenit ca ministerul să aleagă o culoare, lucru pe care nu l-a făcut până acum.

Lia Olguţa Vasilescu a mai spus şi că prelungirile sunt atât de mari din cauza legislaţiei proaste, care permite autorităţilor publice să încheie contracte cu firme care au probleme financiare şi care, în timpul proiectelor, intră în insolvenţă.

Zece contracte prelungite

În total, zece contracte au fost prelungite: două ce vizează anveloparea blocurilor (31 decembrie 2016), Water Park-ul (30 aprilie 2017), reabilitarea Căminului Cultural nr. 1 din Pieleşti (31 octombrie 2016), parcarea subterană (30 octombrie 2016), reabilitarea teatrului de vară (31 octombrie 2016), reabilitarea Parcului „Romanescu” (31 decembrie 2018), Business Center Sud Craiova (30 octombrie 2016), contractul de reabilitare al străzilor Caracal, Râului şi Bariera Vâlcii (30 octombrie 2016) şi reabilitarea Grupului Școlar „George Bibescu” (31 octombrie 2016).

Politica