marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început controlul de la Ministerul Sănătăţii la Spitalul Judeţean

Reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii au ajuns, miercuri dimineaţa, la Spitalul de Urgenţă din Craiova, unde demarează un control în ceea ce priveşte câteva intervenţii chirurgicale, mai exact cele care au vizat operarea, în luna mai, a nouă pacienţi cu obezitate. Doi dintre aceştia au decedat, iar unul dintre ei a fost diagnosticat cu infecţie nosocomială.

Controlul anunţat de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în urmă cu şase zile, a început, în dimineaţa zilei de miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, au informat surse din cadrul unităţii sanitare. Reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au precizat că nu se cunoaşte cât va dura controlul şi că nici nu cunosc mai multe detalii despre acesta.

Ce vizează controlul?

Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS), controlul vizează nouă operaţii efectuate cu sprijinul unor medici francezi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor. Mai mult, Inspecţia Sanitară a mai sesizat şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operaţii a unor dispozitive şi consumabile provenite şi din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora. Răspunderea pentru obţinerea aprobărilor, respectiv pentru documentaţia aferentă dispozitivelor medicale aparţine Spitalului Judeţean, nu medicilor din Franţa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Doi pacienţi au decedat

Operaţiile s-au desfăşurat în perioada 25-27 mai, iar doi dintre pacienţi au decedat. Este vorba despre un bărbat, de 47 de ani, cu un diagnostic de „obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A. Evoluţia sa a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii. A fost externat în data de 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistula gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă”, spun datele transmise de MS.

Un alt pacient care a decedat avea vârsta de 43 de ani. „Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienţă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficienţă venoasă membre inferioare, fistula gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat astăzi (15 iulie – n.r.), la 17 zile de la externare, la domiciliu”, mai spune MS.

Alţi doi pacienţi operaţi, cu probleme

Mai mult, unul dintre pacienţi, în vârstă de 42 de ani, a fost declarat cu infecţie nosocomială cu Klebsiella şi cu Costridium Difficile. Diagnosticul acestuia era de obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, insuficienţă venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu clostridium difficile şi cangrenă gambă stângă. Pacientul a fost reinternat pe 18 iunie şi urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Au fost verificate documentele de raportare a infecţiilor şi acestea sunt conforme.

Nu în ultimul rând, o pacientă, de 33 de ani, cu diagnostic de externare obezitate morbidă, guşă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă şi abces subfrenic stâng, nu a avut o evoluţie postoperatorie pozitivă. „Pe 7 iunie analizele au evidenţiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluţia este lent pozitivă”, mai spun reprezentanţii MS.

Politica