duminică, iunie 2, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Luna femeii se cunoaşte în buzunarul domnilor

În ziua de 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, cu alte cuvinte trezirea la viaţă a naturii. Vestita brăţară din şnur alb şi roşu simbolizează reînnoirea timpului şi renaşterea naturii. Este perioada în care domnii oferă doamnelor şi domnişoarelor flori, diverse mărţişoare sau bijuterii. Asta, în funcţie de bugetul şi preferinţele fiecăruia.

În premieră în acest an, comercianţii de mărţişoare şi vânzătorii ambulanţi de flori s-au instalat în Centrul Istoric al Craiovei. Piaţa Mihai Viteazul este acum loc de amplasare a tarabelor doar pentru comercianţii, care cu ocazia lunii martie, dedicată femeii, au venit în Cetatea Banilor pentru o nouă sesiune de produse tradiţionale româneşti. De la oale din lut şi pământ până la aşternuturi din lână, papuci de casă, şosete confecţionate manual sau vestita ciocolată de casă, mezelurile de Sibiu sau Kurtos, craiovenii sunt aşteptaţi la o nouă sesiune de shopping tradiţional.

Preţul unui mărţişor porneşte de la 2 lei şi poate ajunge şi la 20-30 lei, dacă ne referim la un mărţişor suflat cu aur sau din argint. La mare căutare sunt florile de sezon, iar comercianţii profită din plin în această perioadă. Dacă mai zilele trecute găseam zambila cu preţuri pornind de la 5 lei, acum preţul s-a şi dublat, ajungând chiar şi la 10 lei. Firul de lalea costă în jur de 3 sau 4 lei, iar preţul narciselor poate porni de la 2-3 lei. Pentru domnii mai romantici cărora le place să ofere trandafiri, trebuie să ştie că în perioada 1-8 martie un trandafir poate costa chiar şi 10-12 lei, în funcţie de culoare şi de cât de bine arată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Am pregătit deja mărţişorul pentru femeile din familia mea. Pentru a le mulţumi pe toate, cel mai bine este să le cumpăr flori. Consider că florile nu se demodează niciodată, emană feminitate şi sunt un cadou foarte potrivit”, a spus Bogdan Petre, 35 ani.

,,1 martie simbolizează mărţişorul şi chiar asta voi oferi tuturor femeilor. Înainte nu existau alte cadouri de 1 martie cum se întâmplă acum. E şi păcat ca o femeie să nu poarte mărţişor întreaga lună martie”, a spus Mihail Simionescu, 62 ani.

 

De la tradiţionalul mărţişor, la o bijuterie scumpă este doar un pas

Există şi domni care au înlocuit tradiţionalul mărţişor cu bijuterii scumpe, bătute cu pietre preţioase. La acest cadou, unii adaugă şi o ieşire în oraş, la un restaurant exclusivist.

,,Îi voi dărui iubitei mele o brăţară bătută cu pietre preţioase şi o voi invita în oraş, la o cină romantică. Mamei şi surorii mele le dăruiesc flori. Este o lună specială pentru femei şi merită să fie sărbătorite”, a spus Alin Petcu, 27 ani.

Comercianţii ambulanţi vor fi prezenţi până pe 8 martie şi în fiecare cartier din Craiova. La fel ca în fiecare an, gama de mărţişoare este variată, pentru a fi pe placul tuturor. În acest an vânzările nu merg deloc bine, după cum povestesc chiar ei.

,,Vânzările merg şi nu prea. Mai mult, domnii mai în vârstă mai cumpără de la noi mărţişoare. Cei tineri au înlocuit mărţişorul cu alte cadouri. Afacerea nu mai merge ca altă dată. De pildă astăzi (n.r.-ieri) până la ora 15.00 am făcut vânzare doar de vreo 150 lei. Nu mai e ce-a fost nici cu sărbătorile acestea din luna martie. Am investit mult în materiale pentru confecţionarea mărţişorelor, măcar acei bani să ni-i recuperăm”, a spus Floarea M., comerciant.

 

Originea vestitului mărţişor

Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşul – război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea. Mărţişorul era pus la mâinile sau la gâtul copiilor pentru a le purta noroc în cursul anului, pentru a fi sănătoşi şi curaţi ca argintul la venirea primăverii. În unele zone, copiii purtau mărţişorul 12 zile la gât, iar apoi îl legau de ramura unui pom tânăr. Dacă în acel an pomului îi mergea bine însemna că şi copilului îi va merge bine în viaţă. În alte cazuri, mărţişorul era pus pe ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, copilul urmând să fie alb şi curat ca florile acestor arbuşti. În prezent, mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României şi Moldovei, pomii sunt împodobiţi de mărţişoare. În Transilvania, mărţişoarele se atârnă de uşi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele. Mărţişorul este o tradiţie în România, Republica Moldova şi teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri similare sunt întâlnite în Bulgaria, Albania, Macedonia.

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img

Politica