vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de posturi, scoase la concurs la SJU Slatina

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina scoate la concurs peste 40 de posturi de asistent medical, infirmier şi brancardier în încercarea de a mai reduce deficitul de personal. Necesarul pentru a se ajunge la normativul mediu este, însă, de aproximativ 300, notează adevărul.ro.

Posturile scoase la concurs sunt: 31- asistent medical debutant, 2 – asistent medical principal (la Unitatea de Primiri Urgenţe şi în ambulatoriul de specialitate), 10 – infirmier (pentru secţiile Cardiologie, Chirurgie şi Ortopedie Infantilă, Chirurgie Plastică, ATI, Obstetrică-Ginecologie şi Pediatrie) şi 5- brancardier ( pentru UPU, Oncologie, Ginecologie şi săli de operaţie).

Cei 31 de asistenţi medicali debutanţi ar urma să lucreze în secţiile : ATI, Chirurgie, Oncologie, Gastroenterologie, Infecţioase, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriu, Chirurgie Plastică şi birourile de internări/externări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sindicaliştii spun că personalul actual lucrează continuu şi a ajuns la epuizare.

„Sunt secţii întregi unde se lucrează fără liber, cum este, spre exemplu Obstetrică-Ginecologie I. Nici n-ai cum să le dai liber, nici nu te lasă legislaţia să-i plăteşti pentru câte ore suplimentare fac. Am auzit de cazul unei colege care are de primit 200 de zile libere. Crede cineva că acest lucru este posibil?! Deja nu mai poţi să rişti, s-a ajuns la epuizare. În ultimii ani s-au mai angajat sporadic pe posturi temporar vacante, care înseamnă mai nimic. Mai tot spitalul lucrează la 12 ore, pentru că nu-ţi mai trebuie trei oameni în 24 de ore. Dar şi oamenii ăştia care lucrează non-stop, fără liber, cât mai pot s-o facă? Poate că e mult să ne dorim să avem un sistem cum este, de exemplu, cel din Ungaria, unde în Terapie Intensivă erau disponibili doi asistenţi pentru doi pacienţi. Nu te pierdeau din ochi, erau atenţi la orice modificare. La noi a rămas un asistent singur pe tură, la nu ştiu câte saloane. Termină administrarea tratamentului în două ore. În condiţiile astea ajungi şi să nu mai ai răbdare, poate să nu zâmbeşti tot timpul, pot să apară chiar şi greşeli. Aşa că cele 30 şi ceva de posturi nu înseamnă, oricum, prea mult”, a declarat, pentru adevărul.ro, vicepreşedinta Sindicatului Independent al Cadrelor Medii din SJU, Mirela Vasile.

Probleme sunt şi la celelalte unităţi medicale din judeţ. În Corabia, de exemplu, anul acesta au fost organizate trei concursuri de angajare în spital. Nu au fost însă medici interesaţi. Aceasta, în ciuda faptului că autorităţile locale le-ar fi pus la dispoziţie locuinţe de serviciu.

„Cea mai gravă situaţie o întânim în cadrul secţiei Interne care funcţionează cu un singur medic titular. În ultimul an, am scos la concurs posturi de trei ori. Am încercat să cooptăm medici rezidenţi, dar la concurs nu s-a prezentat niciun medic,” a declarat pentru ştiriletvr.ro, Cristian Filip, managerul Spitalului Orăşenesc Corabia.

Managerul spitalului din Corabia mărturiseşte că se gândeşte să caute medici la vecini, în Bulgaria, dar şi în Republica Moldova.

 

Politica