sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Băile Olăneşti, între modernizare şi decădere

Staţiunea Băile Olăneşti nu mai este invadată de turişti ca în alţi ani, poate din cauza promovării precare, dar şi a lucrărilor care sunt în toată zona. 
Pe 19 iulie 2015, staţiunea Băile Olăneşti împlineşte 488 de ani de atestare documentară, astfel în anul 1527 au apărut primele date oficiale. În acest moment, este o staţiune între modernizare şi decădere, sunt foarte multe lucrări, se modernizează, majoritatea drumurilor sunt asfaltate, dar urmează ca şi altele să intre în lucrări.

Printre proiectele aflate în execuţie, se numără reabilitarea infrastructurii rutiere şi  extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea.
Sunt din ce în ce mai puţini turişti, iar cei care vin sunt tot mai nemulţumiţi.
În ultimii ani a început construcţia multor pensiuni, însă unele au fost lăsate în paragină fără să se finiseze. Sunt destule vile frumoase, impunătoare, care sunt de vânzare. Blocurile vechi în care stăteau oamenii sunt pe jumătate goale, nu prea mai este populaţie. Sunt magazine care s-au desfiinţat, iar în piaţă sunt puţini producători. Oamenii nu mai merg nici la terase, aşa cum o făceau odată. Cam acesta este peisajul din Băile Olăneşti. Deşi staţiunea nu mai oferă liniştea şi condiţiile de altădată, mai sunt turişti, care vin din obişnuinţă sau pentru că nu ştiau ce se întâmplă aici.

"Ca turist, vin pentru că îmi place să mă plimb, este aer curat, dar nu se prea găsesc nici măcar suveniruri. Nu mă aşteptam să fie pustiu pe aici. Asta este, ne-am luat o mică ţeapă, pentru că nici locuri de distracţie nu prea sunt", a punctat Eugen Mircescu, din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și pensionarii care vin la tratament sunt dezamăgiţi de ceea ce au găsit în Băile Olăneşti.

"Costurile sunt destul de mari, iar condiţii nu prea se oferă. În plus, prăjiturile sunt vechi, stau cu săptămânile în cofetării. Nu avem unde să ne plimbăm, pentru că peste tot este praf din cauza lucrărilor", a afirmat Florentina Păunescu, 65 ani, din Balş.

Sunt însă pensiuni, vile, care oferă turiştilor condiţii de lux. Marea problemă este însă că izvoarele cu apă „miraculoasă” sunt de mai mulţi ani sub cheia unui privat. Apă nu se mai poate bea decât cu bani şi maxim 1,5 litri pe zi. Cele 22 de izvoare din Băile Olăneşti au fost concesionate în 2001, pe o perioadă de 20 de ani, firmei SC Olăneşti-Riviera SA.

Sinaia, invadată de turişti străini

Dacă în Băile Olăneşti se lucrează intens, în Sinaia modernizările s-au încheiat, iar staţiunea are o arhitectură deosebită. Sinaia a fost din nou invadată de turişti, în special străini, care vin, ca de obicei, în special, în weekend. Este o curăţenie desăvârşită, iar seara luminile creează un cadru feeric. Sunt şi o serie de activităţi estivale pentru turişti, în afara concertelor, care vor fi anunţate pe parcurs. Astfel, în intervalul 16-29 iulie vor fi concerte de jazz-clasic, iar pe 19 iulie va avea loc procesiunea Sf. Ilie. La finalul acestei luni, 24-26, se va desfăşura Trofeul Sinaia, care face parte din Campionatul Naţional de viteză în coastă la automobilism.

În intervalul 31 iulie – 2 august vor fi mai multe proiecţii de filme, iar între 6-19 august va avea loc Festival Internaţional Enescu şi muzica lumii. Vara se va încheia cu reconstituirea unor bătălii istorice, între 27 şi 30 august. Deşi totul pare la superlativ, existând foarte multe aranjamente florale pe străzi, sunt şi turişti  care au semnalat destule aspecte negative.

"Domne, vă rog să mă credeţi că nu am văzut staţiune unde să nu existe toalete publice, aşa, cum se întâmplă în Sinaia. În plus, şoferii de pe autobuze nu eliberează bilete ş ne este teamă să nu ne prindă controlorii. Am văzut şi exces de zel din partea Poliţiei, care dă amenzi usturătoare pentru parcări puţin neregulamentare. Nu ar trebui să se facă militărie cu oameni, care vin să se relaxeze pentru câteva zile", a spus Mihai Gulie, din Craiova

Aşa cum era normal, sunt şi destule cluburi, unde tinerii se distrează până dimineaţa, aşa cum se întâmplă în orice staţiune din România. Oricum, din această zonă montană, Sinaia pare să fie locul ales de foarte mulţi turişti să se relaxeze după un an de muncă.

După ce am relatat până acum cum se prezintă staţiunea Saturn din apropierea Mangaliei, şi Băile Olăneşti şi Sinaia, la începutul săptămânii viitoare, vom arăta cum se distrează tinerii la mare, în cele mai fierbinţi locaţii, în special în Mamaia.

Politica