sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltchim anunţă concedieri, dar şi creşteri ale cifrei de afaceri

Problemele de la Oltchim au fost discutate în şedinţa Comisiei de Dialog Social Vâlcea. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Vâlcea, conducerea combinatului a arătat, în cadrul şedinţei care a avut loc miercuri, că cifra de afaceri a crescut în primele patru luni ale acestui an cu 14 milioane euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„În cadrul şedinţei au fost prezentate rezultatele economico – financiare înregistrate în ultimii 4 ani de către SC Oltchim SA şi trendul activităţii combinatului, cu accent pe stabilitatea economică garantată de măsurile constante ale managementului de optimizare a costurilor, în paralel cu creşterea vânzărilor şi a productivităţii muncii.

De asemenea, au fost arătate măsurile de reparare, retehnologizare şi înlocuire a unor instalaţii sau părţi de instalaţii, precum şi planurile de repornire ale altor secţii, raportat însă la conjuncturile pieţelor internaţionale a produselor finite şi a materiilor prime

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din datele prezentate rezultă că, în primele 4 luni ale anului în curs: cifra de afaceri a crescut cu 14 milioane euro, ajungând la 54,8 milioane euro (cu 35% mai mult faţă de primele 4 luni ale anului 2014), respectiv o creştere cu 27 milioane euro raportată la primele 4 luni ale anului 2013; EBITDA (rezultat din exploatare mai puţin amortizarea) s-a îmbunătăţit cu 16 milioane euro, de la – 11,7 milioane euro în primele 4 luni ale anului 2013, la + 4,2 milioane euro în primele 4 luni ale anului 2015”, potrivit Prefecturii Vâlcea.

În ceea ce îi priveşte pe salariaţi, conducerea combinatului se laudă că plăteşte salarii şi dă prime de vacanţă. Dar şi că din aprilie, disponibilizaţii primesc lunar bani în control salariilor compensatorii.

„Din punct de vedere social, înregistrarea acestor rezultate pozitive se reflectă asupra personalului angajat şi a celui disponibilizat, astfel: personalul OLTCHIM, de aproximativ 2 ani, primeşte lunar avans, lichidare şi tichete de masă. Începând cu anul 2015, salariaţii primesc prima de vacanţă integral în luna în care pleacă în concediu, iar din luna septembrie, 2015, Oltchim va propune un grafic de eşalonare a plăţii celor două salarii şi jumătate restante la data intrării în insolvenţă; începând cu luna aprilie 2015, personalul disponibilizat primeşte, în contul salariilor compensatorii, sume lunare. Astfel, toţi disponibilizaţii (mai puţin 54 care au solicitat expres că nu doresc plata eşalonată) au încasat câte 531 lei în fiecare din lunile aprilie şi mai, 2015, la care se adăugă plăţi suplimentare la solicitarea unor persoane cu probleme sociale şi medicale. Din luna iunie 2015, fiecare salariat disponibilizat va primi câte 1.000 lei lunar”, se mai arată în documentul transmis de Prefectura Vâlcea.

Potrivit sindicaliştilor, aproape 500 de angajaţi ai Oltchim ar urma să fie lăsaţi fără job-uri de la 1 iunie. În ceea ce-i priveşte pe cei disponibilizaţi în urmă cu doi ani, trebuie spus că oamenii încă aşteaptă salariile compensatorii.

Prefectura Vâlcea a mai arătat că „pentru următoarea perioadă, conducerea Oltchim SA are în vedere măsuri de diminuare a costurilor operaţionale prin creşterea randamentelor instalaţiilor prin reabilitări, reparaţii etc. şi realizarea unei scheme de personal adaptată nevoilor de funcţionare, vizând totodată siguranţa şi eficienţa în exploatare a instalaţiilor în funcţiune şi conservarea celor oprite, multe dintre ele din anul 2009.

În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social Vâlcea s-a stabilit ca SC Oltchim SA şi Instituţia Prefectului să elaboreze o documentaţie comună în vederea iniţierii unui proiect de hotărâre de guvern privind subrogarea statului în drepturile foştilor salariaţi disponibilizaţi şi plata direct către aceştia a sumelor rămase de plată în urma concedierii colective din iunie 2013, urmând ca statul să recupereze aceste sume din procedura de reorganizare a companiei,”

Combinatul Oltchim se află reorganizare judiciară din 22 aprilie 2015.

 

Disponibilizări şi la Drumuri şi Poduri

 

Zeci de angajaţi de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Vâlcea

vor rămâne şi ei fără job-uri

„Conducerea executivă a acesteia informând Comisia de Dialog Social că în următoarea perioadă va proceda la disponibilizarea unui număr de 83 salariaţi, care vor beneficia de drepturile legale conferite de legislaţia actuală şi contractul colectiv de muncă”, a transmis Prefectura Vâlcea.

 

sursa foto: rfi.ro

Politica