“Consideraţi că municipalitatea ar trebui să ceară interzicerea construirii unui depozit de deşeuri radioactive şi a unui nou reactor nuclear la centrala nucleară de la Kozlodui?”
Aceasta este întrebarea, adresată cetăţenilor, care apare pe site-ul Primăriei Craiova. Este un sondaj de opinie pe care municipalitatea încearcă să îl facă, pentru a vedea reacţia craiovenilor şi a stabili dacă se va implica sau nu în problema radioactivităţii de la Kozlodui. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuţ Pîrvulescu, până în momentul de faţă, 1.393 de vizitatori ai www.primariacraiova.ro au votat cu DA, ceea ce reprezintă un procent covârşitor de 92%. Alţi 81 de cetăţeni, reprezentând 6%, au votat cu NU, iar 22 de cetăţeni, adică 2% au ales varinta Nu ştiu/Nu răspund. Se vede astfel că, locuitorii Băniei sunt îngrijoraţi de o posibilă catastrofă ce s-ar putea produce în Bulgaria, lângă Dunăre şi care, fără doar şi poate, va afecta şi zona noastră.
Vocile care spun că o eventuală catastrofă la Kozlodui va radia zona Olteniei sunt multe, numai că, până în momentul de faţă, niciuna nu a fost cu adevărat auzită.
Una dintre aceste voci este lector. dr. ing. Luminiţa Simoiu, expert arme chimie al Naţiunilor Unite, cadru universitar al Facultăţii de Chimie din Craiova, cea care, a avut o prezentare săptămâna trecută despre incidente şi accidente nucleare. Reamintim faptul că profesorul universitar, a vorbit la sfărşitul prezentării sale, desfăşurată la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” şi despre faptul că se încearcă strângerea de semnături în Craiova pentru efectuarea unui referendum cu privire la radiaţiile care ne stau deasupra capului. Luminiţa Simoiu a explicat atunci că referendumul se va face la nivel local, dar, indicat ar fi ca şi zonele care ar putea fi afectate în cazul unui dezastru la Kozlodui să ia măsuri şi să îşi organizeze propriile referendumuri.
Istoria de la Fukushima se poate repeta oricând. Îndemnul meu este să votăm la referendum NU obiectivelor nucleare de la Kozlodui. Populaţia Craiovei ar trebui să fie mult mai activă în acest sens.
A declarat Luminiţa Simoiu, miercurea trecută
La începutul lui februarie lector. dr. ing. Luminiţa Simoiu a participat şi la şedinţa în care a fost dezbătut bugetul şi încă de pe atunci ea a cerut autorităţilor locale organizarea unui referendum la nivel local.
Contactată de reporterii Ediţie Specială, Luminiţa Simoiu a mărturisit că în momentul de faţă, ajutată şi de voluntari, studenţi ai Facultăţii de Chimie, a reuşit să strângă aproximativ 6.000 de semnături în vederea organizării unui referendum la Craiova. În urma activităţii lor, expertul în arme chimie s-a asigurat că studenţii vor primi certificate de voluntariat. Împreună cu aceştia a fost elaborat un sondaj de opinie care le-a fost adresat cetăţenilor începând cu data de 8 martie. Una dintre întrebările sondajului era aceea dacă este oportun referendumul cu privire la stoparea proiectelor radioactive de la Kozlodui.
Strângem semnături pentru că autoritatea locală nu a dorit, a spus că nu vrea să facă referendum pentru că nu va veni lumea la vot. Şi atunci, conform legii administraţiei locale, populaţia are dreptul să ceară autorităţii locale organizarea unui referendum dacă are cel puţin 5% din acordul cetăţenilor cu drept de vot. Până acum avem în jur de 6.000 de semnături şi am mai avea nevoie de încă 6.000. Pentru că eu predau discipline care au legătură cu radioactivitatea, am dat unor studenţi din an terminal la chimie un proiect, pentru că studenţii au dorit să se implice în acest sens, am creat un sondaj de opinie. Şi pentru aceasta, pentru că am fost sprijinită inclusiv de Centrul de Orientare Profesională din cadrul Universităţii din Craiova, doamna Cristina Soare, vom acorda studenţilor implicaţi certificate de voluntariat. Astfel, vom avea rezultate mult mai rapide, iar o parte din acest proiect este şi acest sondaj de opinie şi evident că ultima întrebare este dacă persoana intervievată consideră oportun un referendum. În situaţia în care aceştia consideră, noi le dăm să semneze. Acest sondaj este încă în desfăşurare. În două ore, împreună cu studenţii am strâns 150 de semnături. Noi am început pe 8 martie. Studenţii de la departamentul de chimie au oferit câte o floare doamnelor şi le-au şi chestionat.
A spus Luminiţa Simoiu
Se doreşte informarea populaţiei
Conform expertului în arme chimice al Naţiunilor Unite, Luminiţa Simoiu, cadru universitar al Facultăţii de Chimie din Craiova, obiectivul acţiunilor sale este şi acela de a informa populaţia. Aceasta a relatat pentru reporterii de la Ediţie Specială că oamenii nu sunt deloc informaţi, iar în urma sondajului aplicat s-au constat răspunsuri ignorante.
Obiectivul nostru este şi să informăm populaţia. Conform sondajului de opinie, am constatat că nu suntem foarte prost informaţi. Sunt persoane care nu au auzit de Kozlodui, n-au auzit de radiaţii. Au fost răspunsuri de genul că radiaţiile vin de la radio. Este o ignoranţă absolut incredibilă şi ar trebui să facem ceva mai mult pentru că pericolul este real.
Luminiţa Simoiu
Luminiţa Simoiu a mai spus şi că sondajul de pe site-ul Primăriei se desfăşoară tot datorită ei. Cadrul universitar ne povesteşte că a fost revoltat cu privire la ceea ce s-a întâmplat la dezbaterea de anul trecut din noiembrie cu privire la problema radioactivităţii de la Kozlodui. Aceasta spune că în acel moment au participat la dezbatere 37 de bulgari şi doar 6 români.
Acel sondaj ştiţi de unde a plecat? Eu am fost după sărbători la Primărie şi am spus că am fost foarte revoltată de ceea ce s-a întâmplat la dezbaterea din noimebrie. Acea dezbatere nu a fost dezbatere. Au participat 37 de bulgari şi 6 români. Atunci, primăriţa a spus că nu consideră necesar un referendum pentru că nu va veni lumea la vot. Ea a zis atunci că va face un sondaj de opinie. Eu nu consider relevant acel sondaj. Relevant este când omul semnează şi îşi asumă o responsabilitate pentru ceea ce semnează. Este foarte greu să convingi să-ţi dea datele din buletin.
A adăugat Luminiţa Simoiu
Expertul în arme chimice, lector. dr. ing. Luminiţa Simoiu a mai spus că va continua cu strângerea de semnături şi cu informarea populaţiei despre pericolul care ne pândeşte de la Kozlodui. În perioada următoare, cadrul universitar, îşi doreşte ca, împreună cu voluntarii săi, să desfăşoare o dezbatere publică în acest sens.
Efecte dezastruoase resimţite de populaţie
În cazul în care se va produce un dezastru nuclear la Kozlodui, oamenii vor resimţi din plin radiaţiile. Aceste efecte au fost explicate tot de Luminiţa Simoiu, săptămâna trecută, în cadrul prezentării sale despre incidentele şi accidentele nucleare, desfăşurată la Biblioteca Judeţeană. Potrivit acesteia, efecte asupra organismului uman sunt de mai multe tipuri. Efectele somatice bine conturate precoce ar putea fi eritem, leucopenia sau epilaţie. Efectele somatice întârziate s-ar putea traduce prin fibroză pulmonară, afectarea măduvei osoase, cataractă, sterilitate, ulceraţii sau chiar cancer de piele. Luminiţa Simoiu a mai spus, atunci, că există, însă, şi efecte genetice ale contaminării radioactive, care, la prima generaţie, se pot manifesta prin reducerea natalităţii, malformaţii congenitale sau malformaţii ereditare. La generaţiile următoare pot exista malformaţii recesive sau se poate diminua capacitatea imunologică a organismului. “Efectele sunt încă necunoscute şi pot să fie mult mai grave decât acestea” , a precizat Luminiţa Simoiu, săptămâna trecută.
–––––
Craiovenii, doljenii, sunt în mai toţi speriaţi de decizia vecinilor de a construi un nou reactor nuclear la Kozlodui. Nu toţi ştiau de consultarea opiniei publice organizată de municipalitate, dar spun că este necesară.
Cea mai mare temere este cea a unei explozii.
La cutremur poate să explodeze şi poate să producă numeroase victime. Radiaţiile şi poluare sunt nocive. Lucrează acolo cu uraniu şi alte substanţe toxice, care, dacă există scurgeri, vor afecta mediul şi sănătatea oamenilor. Efectele sunt pe termen lung.
Ne-a declarat unul dintre craiovenii pe care i-am intervievat ieri
Ecaterina Staicu, de 40 ani, spune că doljenii din Bechet şi acum suferă din cuza radiaţiilor:
Majoritatea oamenilor din Bechet suferă de cancer pulmonar din cauza acestei centrale, iar autorităţile nu vor spune adevărul niciodată cu primivere la efectele negative ale acestei centrale.
O altă femeie, în vârstă de 45 ani, spune că oamenii se pot îmblnăvi de cancer.
Nu sunt de acord, cred că ar putea exista un pericol de explozie. O rudă de-a mea a avut consecinţe în urma exploziei de la Cernobâl. Cred că din cauza acestor reactoare oamenii se pot îmbolnăvi de cancer sau bloi ale pielii aşa cum s-a întâmplat cu ruda mea în urmă cu 20 de ani.
Ne-a spus femeia
Un craiovean, în vârstă de 60 ani, afirmă că nu vede nimic pozitiv în construirea acestui reactor:
Nu sunt de acord, din toate punctele de vedere, deoarece consider că sănătatea mea şi a celor din jur poate fi afectată din cauza aerului poluat.
Craiovenii trecuţi de prima tinereţe spun cu toţii că nu sunt de acord cu ideea vecinilor şi cred că ar fi bine să fie consultaţi înainte de a se lua o astfel de decizie. Tinerii, au opinii diferite.
“Cred că o să aducă beneficii pe plan economic şi nu cred că va fi afectată sănătatea oamenilor”, este de părere un tănăr din Craiova, în vreme ce un altul susţine că mediul înconjurător va fi poluat iar “oamenii se pot îmbolnăvi de cancer.”