vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mândră că e romă, revine la Craiova

«Ediţie Specială» a scris, recent, despre povestea de succes a unei tinere de etnie romă din Craiova, Anina Ciuciu, plecată din Faţa Luncii la vârsta de 7 ani şi ajunsă masterandă la Sorbona, la 24 de ani. Astăzi, de la ora 15.00, la Aula Magna a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova, Anina vine să povestească personal secretul poveştii sale, lansând cartea  “Je suis tzigane et je le reste”  (Sunt mândră că sunt romă. De la Faţa Luncii la Sorbona).
În cartea sa, Anina povesteşte toată experienţa ei de viaţă în Franţa, în care au existat şi momente delicate. Cum ar fi faptul că a cerşit pe stradă.

Este ceva foarte greu, este ceva foarte jignitor, este o umilinţă foarte grea, de care chiar şi astăzi nu îmi face plăcere să vorbesc şi încă este o durere.
Povesteşte fata

Şcoala a început-o fără să cunoască bine limba. A reuşit să recupereze însă rapid, a făcut doi ani şcolari în unul singur şi a devenit cea mai bună elevă din clasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Voiam, inconştient, indiferent de situaţie, să fiu cea mai bună, să arăt că sunt cea mai bună.
A declarat pentru HotNews.ro, Anina

În urmă cu mai mulţi ani, tânăra craioveancă a câştigat locul 1 la un concurs naţional de limba franceză.

Este rodul muncii părinţilor ei. Şi un exemplu arătat lumii întregi. Că se poate şi astfel.
A declarat pentru Ediţie Specială unchiul fetei din Craiova, Radulian Ghiţă

Damian Drăghici, consilier de stat însărcinat cu problema romilor pe lângă prim-ministrul român, cel care îi prefaţează cartea, declară:
Mă bucur că Anina a găsit în ea curajul şi forţa de a pune pe hârtie experienţele, evenimentele, deopotrivă dureroase şi traumatizante, dar şi fericite, care au condus-o la această etapă din viaţa ei. Îmi dau seama cât de greu i-a fost, dar voinţa sa de a duce la bun sfârşit o luptă împotriva prejudecăţilor din pricina cărora a suferit personal şi din pricina cărora, din păcate, comunitatea noastră a suferit de- a lungul secolelor, îşi are pe deplin justificată reticenţa. Şi fără îndoială că, graţie unui efort prin care se depăşeşte pe sine însăşi, ea va reuşi, sunt sigur, să-şi ducă până la capăt proiectul.

Viaţa Aninei este cel mai frumos exemplu de reuşită:
Când treci prin ceea ce am trecut eu, eşti determinat la culme să reuşeşti, spunea ea. Este singura modalitate prin care poţi să-ţi iei revanşa asupra vieţii. Romii nu sunt numai persoane care cerşesc sau care trăiesc aşa, hoinărind peste tot. Alcătuiesc o comunitate care are o cultură, o istorie şi trebuie să încerci să-i cunoşti. Nu trebuie să vă fie teamă, trebuie doar să încercaţi să ne înţelegeţi şi să ne daţi o şansă.

Cu această ocazie, Anina Ciuciu va decerna, din partea Asociaţiei Terre des hommes din Elveţia, premiul unui lucrător social fără studii universitare. Premiul constă într-o bursă de studii pentru doi ani universitari.

Politica