joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Muzeul de Artă s-ar putea deschide în august

Zeci de luni le-au trebuit, dar asta pentru că  s-au străduit să facă totul ca la carte. Este vorba de restaurarea Muzeului de Artă din Craiova care ar putea fi deschis cel mai devreme în luna august. Managerul instituţiei de cultură, Emilian Ştefârţă, a declarat că vor exista, cel mai probabil, două inaugurări, una pentru public, una oficială. Cea pentru public ar putea fi făcută nu mai devreme de o lună şi jumătate, iar cea oficială ulterior. Asta pentru că încă mai sunt lucruri de pus la punct, aşa cum a afirmat şi directorul Direcţiei de Afaceri Europene a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj.

Noi suntem încă în perioada de implementare a acestui proiect. Nu ne-a fost uşor. Asta pentru că atunci când vorbim de o clădire veche ce trebuie restaurată există şi multe surprize pe parcursul execuţiei proiectului. Au trebuit executate atât lucrări de restaurare în plus de proiectul iniţial, dar şi dotări în termen de siguranţă a obiectelor de patrimoniu existente în acest muzeu, pentru a ne conforma cu toate normativele în vigoare, pentru a asigura o protecţie adecvată pentru colecţiile de artă. Ne-am dorit ca această clădire, care este emblematică nu numai pentru Craiova, nu numai pentru judeţul Dolj, ci am putea spune pentru întreaga Oltenie, să fie într-adevăr un stindard al culturii şi noi sperăm că am şi reuşit.
Ileana Măjină, directorul Direcţiei de Afaceri Europene a CJ Dolj

Managerul Emilian Ştefârţă spune că prezentarea obiectivului se va face pe plăci mari de marmură ce vor fi amplasate la intrarea în muzeu. De asemenea, este în studiu un proiect de iluminat interior, special pentru piesele de artă, şi se doreşte o mobilare nouă în Sala Oglinzilor. Într-un spaţiu liber de la subsol se doreşte realizarea unei ceainării care să găzduiască şi diverse evenimente ca expoziţii, piese de teatru, ori proiecţii de film.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne-am mai propus încă două lucruri, unul dintre ele trebuie rezolvat neapărat până la sfârşitul acestui an. Este vorba de un sistem de degivrare la nivelul jgheaburilor muzeului pe care până în iarnă ar fi bine să îl avem. Iarna trecută, spre deosebire de iernile anilor precedenţi, a avut un nivel de precipitaţii mai ridicat şi s-au creat ţurţuri, acumulări de zăpadă care pe alocuri au dus la infiltrări în interior. Dacă ar fi existat sistemul de degivrare, apa s-ar fi scurs pe burlane, jgheaburi, nu mai erau probleme. Acest lucru poate fi rezolvat fără o sumă foarte mare de bani. De asemenea vrem să cumpărăm o instalaţie, o pompă de apă specială cu tijă lungă, pentru spălat faţade.  Nici aceasta nu este scumpă. Avem nevoie de ea pentru a preveni depunerile de praf.
Emilian Ştefârţă, managerul Muzeului de Artă Craiova

Ştefârţă ar mai vrea o compartimentare a podului muzeului. Este vorba de o zonă amplă, acum nefolosită şi care ar putea fi utilizată de personal, care ar elibera şi reda publicului spaţii de la parter.

Emilian Ştefârţă a mai spus că prin cultură şi economia ar avea de câştigat:
Se încearcă transformarea culturii într-un motor economic. Practic în momentul în care regiunea Oltenia devine mai cunoscută din punct de vedere cultural, în momentul în care un anumit tip de turism se dezvoltă în zona asta, după el atrage şi beneficii economice.

Lucrările executate la Muzeul de Artă sunt realizate în cadrul proiectului “Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail-Muzeul de Artă Craiova”, prin Programul Operaţional Regional.
Contractul de finanţare a fost încheiat în octombrie 2009 având o perioadă de implementare de 57 de luni.
Valoarea acestuia se ridică la peste 18,5 milioane de lei, din care aproape 16 milioane, finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Alte aproape 2,5 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile din  bugetul naţional, iar Consiliul Judeţean Dolj are o contribuţie de 2%.

Politica