joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Moşule ce tânăr eşti

Lazăr C. Ion sau nea Niţă cum îi spun sătenii are 83 de ani dar arată de 60 de ani. Secretul acestui om, care a lucrat  46 de ani la depoul CFR din Drobeta Turnu Severin apoi ca pensionar în agricultură ,,la ţară”,  este acela că a dus o viaţă ponderată, fără stres şi n-a pus gura pe ţigară. Considerat şi acum  ,,capul familiei” nea Niţă a fost printre primii localnici din Livezile cu tractor, combină  de treierat grâul şi cazan de făcut ţuică. ,,Capul familiei” pe care nimeni nu l-a văzut beat vreodată va preda în curând  ştafeta fiului său Vasile, în vârstă de  de 59  de ani, fost miner.   

Un localnic din comuna Livezile judeţul Mehedinţi moare de bătrân şi tot tânăr şi frumos rămâne, vorba unui vechi proverb. Este vorba de Lazăr C. Ion care are vârsta de 83  de ani şi căruia nu-i dai mai mult de 60 de ani dacă-l vezi. În octombrie împlineşte 84 de ani.  Are utilajele sale, tractor şi combină de treierat, cazan de ţuică şi mult pământ.

Am 83  de ani, ce nu credeţi, că mă vedeţi aşa cam nebărbierit? Mai am puţin  şi împlinesc  84 de ani! De ce, arăt mai tânăr? Pentru că am muncit ponderat, nu mi-a plăcut să stau degeaba şi nu am făcut abuz la băutură. De fumat n-am fumat. N-am pus gura pe ţigară.
Ni s-a destăinuit nea Niţă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre cei mai tari gospodari din Livezile

Nea Niţă povesteşte că a lucrat 46 de ani la Depoul CFR din Drobeta Turnu Severin, muncă pentru care s-a ales cu o pensie de 11 milioane de lei vechi. În toată acestă perioadă, cel mai mult a făcut naveta cu autobuzul.
După Revoluţie, mai exact în anul 1993, a fost printre primii localnici care a cumpărat tractor.

Pe tractor dacă nu mă înşel am dat 2 milioane de lei. Erau bani grei atunci. Combina am cumpărat-o în urmă cu 9 ani cu 150 de milioane de lei vechi. Ce am mai făcut şi mi-a plăcut este un cazan de ţuică cu scurgere automată, cu apă care vine pe conductă direct.
Ne-a declarat Ion C.  Lazăr

Nu-mi place să stau, trebuie să fac ceva, dacă nu am treabă cu tractorul sau combina de treierat, mă ocup cu grădinăritul. Eu cred că secretul longevităţii este mişcarea, dar nu exagerată. De mâncat mănânc ca orice om nici mult nici puţin. Vreţi să fiu sincer cu dumneavoastră? Eu sunt capul familiei dar cu timpul o să predau ştafeta băiatului meu Vasile care este născut în anul 1955 are 59 de ani şi munceşte cu mine în agricultură. A lucrat la mina Livezile şi a plecat cu ordonanţa. Mă ascultă şi e gospodar şi el. Trebuie să muncească întrucât avem familie numeroasă. Am 2 nepoţi şi 5 strănepoţi.
Ne-a mai spus nea Niţă

Eu n-am ce să vă mai povestesc, tata v-a spus tot.
Ne-a declarat râzând  Vasile Lazăr, fiul lui nea Niţă

«În viaţa mea nu l-am văzut beat!»

Poştaşul comunei Livezile, Cristian Stroescu are 39  de ani şi este vecin cu nea Niţă. El ne-a spus că vrea să-i calce pe urme.

Nici eu nu fumez, iar de băut beau rar câte un pahărel în afara serviciului. În viaţa mea nu l-am văzut beat pe nea Niţă! Am şi eu gospodărie ca lumea. Am 1,5 hectare cu grâu, 2 cai cu căruţă, grădină mare de zarzavat, maşină mică, 10 capre şi peste 80 de pui. Nu stau că-mi stă norocul. Muncesc şi eu ca nea Niţă.
Ne-a declarat râzând poştaşul Stroiescu

Nea Niţă este un om de nota zece , serviabil, cumsecade şi foarte muncitor. Eu sunt vecin cu dumnealui şi vă pot confirma acest lucru. Într-adevăr nu arată de 83 de ani. Dacă n-ai şti ce vârstă are nu i-ai da mai mult de 60 de ani. Mai vreau să adaug ceva. Niciodată nu l-am văzut beat pe omul acesta şi vorba aia are cazan de ţuică de atâţia ani. Putea să-şi toarne şi în cap!
Ne-a declarat alt vecin Nicu Teleguţă

Politica