joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Împreună pentru Brancuşi

Deputaţii  Liliana Mincă, preşedintele Comisiei pentru Egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi şi Ştefan Petru Dalcă, vicepreşedinte al aceleiaşi Comisii merg astăzi la Hobiţa, în judeţul Gorj.
Aceştia vor vizita casa în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi. Totodată, cei doi deputaţi vor vizita, în aceeaşi zi şi Ansamblul Sculptural Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu.
Vizita va începe la ora 10, cu depunerea de coroane la mormântul părinţilor lui Constantin Brâncuşi.
Apoi, la Hobiţa vor avea o întâlnire cu rudele lui Constantin Brâncuşi şi comunitatea locală la casa în care s-a născut sculptorul.

De asemenea, va fi vizitat Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu.
Vizita celor doi deputaţi este organizată şi se bucură de participarea lui Laurian Stănchescu, scriitorul neobosit care militează pentru recunoaşterea, de către statul român a cetăţeniei române a lui Constantin Brâncuşi, repatrierea osemintelor Titanului din Hobiţa şi restaurarea casei în care acesta s-a născut.
Deputatul Liliana Mincă a transmis deja, o interpelare pe această temă Primului Ministru al României, Victor Ponta si Viceprim ministrului şi ministru al Culturii,  Kelemen Hunor, iar deputatul Ştefan Petru Dalcă a facut o declaraţie politică în acest sens.

«Confesiuni la Masa Tăcerii»

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ieri, Centrul Municipal de Cultură “Constantin Brâncuşi” a organizat o manifestare culturală desfăşurată sub genericul “Confesiuni la Masa Tăcerii”, la care au participat oameni de cultură, autorităţi şi scriitori.
Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu şi face parte dintr-o serie de manifestări dedicate promovării operei şi vieţii marelui sculptor gorjean Constantin Brâncuşi, arată AGERPRES.

Manifestarea este o continuare a proiectelor Centrului Municipal “Constantin Brâncuşi” în ceea ce priveşte promovarea vieţii şi operei lui Constantin Brâncuşi, ea face parte dintr-o integrală a evenimentelor pe care noi le organizăm în acest an. Este o manifestare culturală în care noi ne propunem să facem o serie de dezbateri pe teme brâncuşiene.
A declarat, pentru AGERPRES, directorul interimar al centrului, Doru Strâmbulescu

Evenimentul de ieri a fost structurat în trei părţi: o conferinţă despre sursele folclorice pre-creştine în opera lui Constantin Brâncuşi, o a doua parte a fost legată de acelaşi subiect şi a fost susţinută de scriitorul australian de origine română Octavian Sărbătoare, iar seara între orele 19.00 şi 21.00, a fost programat un concert Mike Godoroja
Potrivit AGERPRES, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Iulia Vână, a afirmat că anul acesta vor fi organizate mai multe evenimente în cinstea lui Constantin Brâncuşi, iar în luna octombrie va ajunge la Târgu-Jiu şi o echipă de specialişti UNESCO, care vor analiza operele sculptorului gorjean, vizita făcând parte din etapele necesare includerii Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO

După acest eveniment vor urma o serie de alte multe evenimente, pentru că ne aflăm pe ultima sută de metri pentru a aştepta verdictul pozitiv pentru finalitatea parcursului dosarului pentru includerea Ansamblului Monumental ‘Calea Eroilor’ în patrimoniul UNESCO. Începând cu a doua parte a lunii iulie vom avea o campanie pe care o vom demara pentru conştientizarea locuitorilor municipiului Târgu-Jiu şi tuturor gorjenilor de importanţa şi de însemnătatea extraordinară pe care o are includerea ansamblului în patrimoniul UNESCO. Aşteptăm şi vizita experţilor de la UNESCO undeva în prima parte a lunii octombrie.
A declarat Iulia Vână, pentru AGERPRES

Politica