vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

USL s-a rupt la centru. La olteni?

PNL a decis să iasă de la guvernare. Miniştrii liberali şi-au depus demisiile, în bloc, din Guvern. Ponta a stabilit miniştrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile eliberate de PNL:  Nicolae Bănicioiu, ministru al tineretului şi sportului – în funcţia de ministru al sănătăţii, Adriana Doina Pană, ministru delegat pentru dialog social – în funcţia de ministru al Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice, Dan Coman Şova, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine – în funcţia de ministru al transporturilor, Mihnea Cosmin Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică – numit în funcţia de ministru al culturii, Rovana Plumb, ministrul mediului şi schimbărilor climatice – în funcţia de ministru delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Robert Marius Cazanciuc, ministrul justiţiei- ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul, Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe- ministru delegat pentru românii de pretutindeni.În teritoriu opiniile sunt împărţite. La Constanţa, de exemplu, PNL şi PSD vor continua să colaboreze pe plan local, la fel şi în Prahova. În alte judeţe liderii celor două partide se opun continuării alianţei. Mulţi nu s-au hotărât încă ce vor face. În această situaţie se regăseşte şi Doljul.

În Dolj situaţia e momentan incertă

Cei doi lideri ai USL de la Dolj spun că nu s-a luat încă o decizie cu privire la ceea ce se va întâmpla cu alianţa. Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj, afirmă că o decizie în acest sens se va lua în cadrul Biroului Permanent Judeţean al partidului, dar că şi-ar dori să ştie dacă peneliştii doljeni mai vor să continue sau nu drumul început în 2012.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aşteptăm o decizie a celor de la PNL, o informare, eventual să ne şi vedem, să discutăm despre componenta locală. Dacă vom continua sau nu împreună, nu vă pot răspunde astăzi. Vineri vom avea o şedinţă a Biroului Permanent în care vom analiza situaţia şi vom stabili cum se va merge mai departe în consiliul judeţean, în consiliile locale. Aici, se va ţine cont şi de punctul de vedere al celor doi lideri locali, Ion Prioteasa şi Olguţa Vasilescu.
Claudiu Manda, preşedinte PSD Dolj

«Nu e neapărat un subiect de negociere»

Pe de altă parte, liderul liberalilor doljeni, Mihai Voicu, a aruncat mingea în curtea PSD şi a afirmat că nu i-a contactat pe social-democraţi pentru a discuta despre continuarea colaborării.

Este un lucru cunoscut că atât în Consiliul Local Municipal Craiova, cât şi în Consiliul Judeţean Dolj, PSD are majoritate cu UNPR. Ceea ce se va întâmpla în continuare nu va depinde de PNL. Continuarea alianţei la nivel local nu poate fi neapărat un subiect de negociere. Asta nu înseamnă că ne dorim ruperea relaţiilor. Rămâne la latitudinea PSD.
Mihai Voicu, preşedinte PNL Dolj

Drept urmare, soarta USL-ului doljean rămâne în ceaţă. Momentan. Primul post pus în pericol ar fi al lui Marius Deca, prefectul de Dolj. Deşi prefecţii sunt apolitici, ei sunt numiţi politic şi, de regulă, se schimbă la fiecare nouă guvernare. Înainte de a fi numit Prefect de Dolj, Marius Deca era membru PNL.

Eu nu mai fac politică. Nu vreau să comentez situaţia din USL. Sunt la dispoziţia premierului.
Marius Deca, prefect de Dolj

Cu USL înainte, sau nu, politicienii doljeni trebuie să se ocupe de îndatoririle funcţiilor în care au fost trimişi de alegători, ori în care au fost numiţi.

Până la urmă important este să ne ţinem de cuvânt, să ne onorăm promisiunile pe care le-am făcut în campania electorală de la locale şi în cea de la parlamentare, să le ducem la bun sfârşit. Importanţi sunt oamenii, nu disputele politice.
Claudiu Manda, preşedinte PSD Dolj

Ce fac ceilalţi olteni

Şi reprezentanţii celor două partide din celelalte judeţe ale Olteniei vor lua, în următoarele zile, o decizie cu privire la viitorul alianţei. Pesediştii din Olt se întrunesc azi în Biroul Permanent Judeţean, iar peneliştii urmează şi ei să decidă ce vor face.Liderii PSD şi PNL din Gorj vor avea o întâlnire la sfârşitul săptămânii, dar se pare că s-au înţeles deja să colaboreze în continuare. La Vâlcea, cel mai probabil cele două partide nu vor mai colabora. Ziarul local “Impact Real” nota încă de luni că “USL Vâlcea nu a existat niciodată, cu adevărat, dar, culmea politicii locale, se va destrăma, în zilele următoare. PSD se pregăteşte deja să-şi impună un prefect pe plan local.”Surse din interiorul PSD au declarat pentru sursa citată că existau deja discuţii pentru revocarea vicepreşedintelui liberal al CJ Vâlcea, dar şi pentru înlocuirea prefectului.

Eu zic să facem lucrurile la timpul lor. Avem destui oameni capabili în organizaţia PSD pentru a putea prelua funcţiile rămase vacante. Eu voi convoca Biroul Permanent al PSD care este unul foarte larg şi de acolo vor sosi propunerile care vor fi supuse la vot. Oricum, nu putem fi acuzaţi că am fi pus oameni nepregătiţi în funcţii până în prezent.
A spus Ion Cîlea, preşedintele PSD Vâlcea, pentru Impact Real

Politica