joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari, obligaţi să dea raportul

Preşedinţii asociaţiilor de proprietari ar putea fi obligaţi să informeze trimestrial locatarii cu privire la cheltuielile făcute din banii lor. Prevederea apare într-un proiect de modificare a unui articol din Legea  nr. 230 din 6 iulie 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Iniţiativa legislativă a fost aprobată de comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senatul României.

Este vorba de articolul 36 din Legea nr.230/2007, care se referă la atribuţiile administratorului, unde se doreşte introducerea literei “g” cu următorul cuprins: “informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membri ai asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară care să cuprindă toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari, sub semnătură proprie şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari”. Este un act prin care ne dorim eliminarea situaţiilor în care din banii locatarilor se fac plăţi aberante, aşa cum s-a întâmplat la Craiova, când s-a descoperit că s-a decontat transportul personal din fondurile asociaţiei, dar şi alte cheltuieli pe care preşedinţii de asociaţii nu ar trebui să le facă. Practic, preşedinţii de asociaţii vor fi mai responsabili în ceea ce priveşte gestinoarea sumelor încasate de la proprietari, iar aceştia din urmă vor şti exact unde se duc banii lor. În plus, ştim cu toţii că instanţele au în lucru mii de acţiuni ce au drept obiect recuperarea prejudiciilor aduse de administratorii de blocuri proprietarilor. Oamenii au fost de prea multe ori nevoiţi să plătească în plus pentru cheltuielile cu întreţinerea locuinţei, pentru că sumele pe care le-au achitat nu au ajuns la furnizorii de servicii.
Senator PSD Mihai Fifor, secretar al Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senatul României.

Guvernul României a avizat deja favorabil această iniţiativă legislativă, în şedinţa din 15 ianuarie 2014, premierul Victor Ponta susţinând adoptarea ei. Proiectul legislativ va fi dezbătut săptămâna aceasta în plenul Senatului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica