vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şi fermierii au ajuns la mâna baronilor

Membrii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi au anunţat că sunt nemulţumiţi de preţul de referinţă la grâu stabilit de Consiliul Judeţean Mehedinţi şi în acest sens solicită o revizuire a tarifului. Asociaţia Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, afiliată Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli, e nemulţumită de preţul de referinţă stabilit prin hotărâre de consiliu judeţean pentru vânzarea grâului, preţ după care se calculează impozitul şi arenda pentru fermieri.  Deciziile de impozitare pentru anul 2013 sunt aproape duble faţă de cât ar fi trebuit. Asociaţia Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, prin preşedintele Cornel Stroescu (foto), a depus o solicitare scrisă la Consiliul Judeţean Mehedinţi, prin care solicită revizuirea preţului de referinţă al grâului, stabilit prin hotărâre, în şedinţa de Consiliu Judeţean din luna martie 2013, acesta fiind de un leu pentru un kilogram de grâu.

Preţul de referinţă dat de Consiliul Judeţean Mehedinţi prin hotărâre nu este real cu cel al cerealelor vândute în anul respectiv. Din câte am înţeles noi, Comisia Judeţeană pentru Agricultură cere preţul de referinţă la Direcţia Agricolă, care a dat aceste valori. Noi le-am dovedit cu facturi care este preţul de referinţă în campania de recoltat. Dacă ar creşte preţul, iarna sunt costuri, nu putem să dăm ca preţ de referinţă pe cel din iarnă. Ca să păstrezi în condiţii bune cerealele şi să le vinzi iarna, investeşti în aerare, în stocare, ş.a.m.d. Consiliul Judeţean este cel care poate modifica prin hotărâre preţul de referinţă pentru anul 2013.
A declarat preşedintele APA Mehedinţi, Cornel Stroescu

Preţul de referinţă stabilit de Consiliul Judeţean este cel în funcţie de care Administraţia Fiscală stabileşte impozitul pe venit şi arenda pentru fermierii înregistraţi. Hotărârea Consiliului Judeţean a stabilit pentru anul 2013 un preţ de referinţă de un leu pentru grâu şi porumb şi de doi lei pentru floarea soarelui, în condiţiile în care un kilogram de grâu s-a vândut în 2013 cu 0,65 lei, un kilogram de porumb cu 0,55 – 0,6 lei, iar floarea soarelui cu un leu. În luna februarie au constatat că ANAF a calculat un impozit dublu faţă de cât ar fi trebuit. „Prin aceste preţuri de referinţă sunt afectaţi micii fermieri, societăţile fiind impozitate conform veniturilor. După ce că au trecut prin seceta din 2012, nu poţi să împovărezi micii producători, care şi aşa se descurcă greu”, a mai adăugat Cornel Stroescu. În condiţiile actuale, fermierii susţin că nu vor achita impozitele şi vor ajunge în situaţia executării silite a utilajelor pe care le deţin. Nemulţumirea fermierilor este cu atât mai mare cu cât nu au fost confruntaţi în privinţa preţului de referinţă, care nu corespunde cu realitatea agriculturii româneşti. Situaţia nu se regăseşte numai în Mehedinţi, ci şi în alte judeţe.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica