vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Curăţă instituţiile statului de uscături

Pompieri, poliţişti ori alte cadre MAI, cu grade de subofiţeri sau ofiţeri dar şi funcţionari publici care au săvârşit fapte de corupţie  nu au putut scăpa de un ,,coşmar”: Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi. Şi în anul 2013 lucrătorii anticoruţie de aici au avut de lucru şi şi-au făcut treaba ca la carte. Exemple semnificative de oameni  cu epoleţi ,,mânjiţi”  trimişi în judecată arată că pe unele locuri sistemul acesta e putred şi trebuie curăţat

Chiar dacă au salarii frumuşele faţă de alte categorii sociale, cadrele MAI din Mehedinţi, o parte din ele, nu se mulţumesc şi vor să aibă şi mai mult. Chiar şi pe căi necinstite. Însă îşi asumă şi riscuri. Dacă până acum câţiva ani era greu de prins şi dus în faţa legii un poliţist ,,mânjit”, de ceva timp acest lucru e mai lesne. Motivul, s-a înfiinţat Direcţia Generală Anticoruţie din cadrul MAI cu Servicii Judeţene Anticorupţie în toate judeţele. Şi în anul 2013 Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi a avut de lucru, semn că sistemul mai are multe ,,uscături”. Concret în planul activităţilor de combatere, în anul 2013 poliţia judiciară din cadrul SJAMehedinţi  a efectuat cercetări privind persoane din cadrul administraţiei publice locale într-un număr de  74 dosare penale. Procurorii de caz au dispus începerea urmăririi penale în 16 dintre aceste dosare. S-au emis 10 rechizitorii în dosare şi au fost dispuse, totodată, 2 sancţiuni administrative conform art. 181 din Codul Penal. Cu ocazia activităţilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetări cu privire la 130 persoane, fiind învinuite 39, dintre care 25 pentru fapte de corupţie (8 fiind personal M.A.I.) şi trimise în judecată 25, dintre care 16 pentru corupţie (6 dintre acestea fiind personal M.A.I.).Ca urmare a probatoriilor administrate, în anul 2013, instanţele de judecată au pronunţat 19 hotărâri, prin care 22  persoane au fost condamnate.

De asemenea, în perioada de referinţă, ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi au primit spre soluţionare un număr de  93 delegări de la unităţile de parchet în vederea efectuării unor acte de cercetare penală.Pe parcursul anului trecut, au fost continuate eforturile întreprinse pentru asigurarea unei bune relaţionări a Direcţiei Generale Anticorupţie, în limitele prevăzute de actele normative, cu cetăţenii, context în care au fost primite 37 petiţii, din care 21 au fost înaintate altor instituţii, iar 16 au fost clasate.Tot pe linie de relaţii cu publicul, au fost primite în audienţă 9 persoane şi au fost consiliate 54 persoane în afara programului de audienţe. La dispeceratul central al liniei gratuite anticorupţie 0800.806.806 au fost primite şi direcţionate către S.J.A Mehedinţi 8 apeluri TelVerde, iar în baza informaţiilor de interes operativ transmise de apelanţi au fost iniţiate 2  dosare penale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, a fost realizată o acţiune de prindere în flagrant, care a vizat 2 persoane (din care 1 lucrător M.A.I.), cazul fiind finalizat prin emiterea unui rechizitoriu.Rezultatele pozitive obţinute au avut la bază buna cooperare interinstituţională cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Direcţia Naţională Anticorupţie (Serviciul Teritorial Craiova, Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Săvârşite de Militari Bucureşti), Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă – S.I.P.I. Mehedinţi, Serviciul Român de Informaţii – Secţia Mehedinţi.Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, permanent punem la dispoziţia cetăţenilor, Registrul de Petiţii şi Sugestii prin intermediul căruia cetăţenii care ni se adresează pot depune petiţii sau pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa [email protected]  sau la numărul de telefon-fax 0252.332331, respectiv la adresa de e-mail [email protected].   
Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Drobeta Turnu Severin, str. Traian nr. 89 (în sediul Instituţiei Prefectului), la şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Mehedinţi – bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12,00-15,00, iar la ofiţerul de Relaţii cu Publicul – bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12,00-15,00.

Agent de la Poliţia  Severin încătuşat

La data de 05.03.2013, ofiţerii D.G.A. –  S.J.A. Mehedinţi, sub îndrumarea procurorul de caz din cadrul DIICOT – B.T. Mehedinţi, au finalizat cercetările într-un dosar penal, ocazie cu care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de agentul de poliţie B.C., din cadrul I.P.J. Mehedinţi – Poliţia Municipiului Dr. Tr. Severin, cercetat atât pentru favorizarea infractorului şi infracţiuni contra confidenţialităţii şi integrităţii datelor şi sistemelor informatice, respectiv accesul fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic sau dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice şi punerea la dispoziţie fără drept de date informatice cât şi pentru fapte de corupţie. În cursul cercetărilor a fost autorizată efectuarea unei percheziţii informatice asupra calculatorului personal al agentului de poliţie B.C., ocazie cu care au fost depistate pe unitatea de stocare a datelor documente clasificate, secret de serviciu şi secret de stat, pe care acesta le-a transferat fără drept de pe calculatorul de serviciu cu ajutorul unui memory-stick.În cauză s-a dispus luarea măsurii reţinerii pe o perioadă de 24 de ore ulterior instanţa şi-a însuşit propunerea formulată, hotărând arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpatului.

Fost şef la «doi şi-un sfert» prins cu măgării şi arestat

La data de 12.04.2013, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, în cooperare cu ofiţerii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, sub directa coordonare a procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Strehaia şi cu sprijinul lucrătorilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi, au pus în executare două autorizaţii de percheziţie, emise de Judecătoria Strehaia, la domiciliul din Drobeta Turnu Severin şi reşedinţa din municipiul Bucureşti, a învinuitului A.C.G., ofiţer cu gradul profesional de comisar şef, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări şi fost ofiţer D.G.I.P.I.  până în anul 2012.Comisarul şef A.C.G., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fapte prev. şi ped. de art. 215, alin.1 şi 2, art. 288, art. 290 şi art. 291 din C.pen., cu aplicarea art. 33, lit. a, C.pen., fiind începută urmărirea penală împotriva acestuia la data de 06.03.2013.În fapt, învinuitul A.C.G., folosindu-se de funcţia de ofiţer de poliţie în cadrul D.G.I.P.I. Bucureşti, în luna iulie 2012, a pus la dispoziţia lui M.M.S., din oraşul Strehaia, cercetat pentru evaziune fiscală într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, înscrisuri oficiale cu conţinut fictiv, având ca emitenţi aparenţi A.N.A.F. Bucureşti şi I.G.P.R..Documentul emis de A.N.A.F. reprezintă un certificat fiscal prin care se atestă, în fals că M.M.S., a achitat la bugetul de stat suma de 24.800 lei, reprezentând prejudiciul stabilit prin ordonanţa nr. 48/2012 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi.

Documentul fictiv având ca emitent I.G.P.R., certifică faptul că prin ordonanţa nr. 49/2012 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi s-a dispus scoaterea din consemn a lui M.M.S.În acelaşi mod a procedat şi cu F.C.V., căreia i-a întocmit o adeverinţă de salariat fictivă, ca angajat al I.J.P.F. Mehedinţi, pe baza căreia a obţinut două credite de la o unitate bancară, în valoare de 50.000 lei.De asemenea, lui C.D.L., din oraşul Strehaia, i-a întocmit un contract de muncă fictiv ca angajat  – ofiţer operativ la D.G.I.P.I., o adeverinţă de venit fictivă în vederea contractării unor credite bancare şi o legitimaţie de ofiţer de poliţie, contrafăcută.La data de 05.07.2013 a fost emis rechizitoriu în dosarul nr.1577/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Strehaia, procurorul a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv

Un poliţist şi soţia lui, bisnismeni penali                                           

La data de 28.06.2013, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, delegaţi în cauză au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi a emis rechizitoriu şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaţilor H.S, agent de poliţie judiciară, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi şi H.I. (soţia acestuia), administrator al unei societăţii comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, fapte prev. şi ped. de  art. 257 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 6  din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 33 – 34 Cod penal.

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi au fost delegaţi să desfăşoare activităţii procedurale, în cauză, sub directa îndrumare a procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. În fapt, în perioada 2012 – 2013, agentul de poliţie H.S.. şi soţia sa H.I. au pretins, de două ori la intervale de timp diferite, de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 20.000 lei, promiţându-i în schimb că vor interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Mehedinţi în scopul convingerii acestuia să plătească societăţii comerciale, administrate de denunţător o creanţă de 50.000 lei datorată de instituţia primăriei pentru efectuarea unor lucrări de renovare a căminului cultural din localitate.

Ofiţer de pompieri trimis în judecată pentru abuz în serviciu

La data de 02.08.2013, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi, delegaţi în cauză au finalizat cercetările, iar procurorul desemnat din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Săvârşite de Militari, a emis rechizitoriu şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului B.C., cu gradul de căpitan, comandant al Detaşamentului de Pompieri Orşova din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, prev. şi ped. de art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal cu aplic. prev. art. 41 alin. 2 Cod penal (14 acte materiale ).

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mehedinţi au sesizat  Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Corupţie Săvârşite de Militari, fiind delegaţi, în mai multe rânduri să desfăşoare activităţii procedurale, în cauză, sub directa îndrumare a procurorului desemnat. În fapt, în perioada iunie – august 2009, inculpatul B.C., în calitate de comandant al Detaşamentului de Pompieri Orşova din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, acţionând în exercitarea atribuţiilor de serviciu, le-ar fi ordonat în mod repetat unor subordonaţi să se deplaseze cu autospecialele aflate în dotarea subunităţii, în timpul programului de lucru, la o pensiune aparţinând lui P.I., din municipiul Orşova, judeţul Mehedinţi, pentru a transporta apă menajeră cu care au fost umplute rezervoarele pensiunii, fără ca pentru aceste activităţi să existe o relaţie contractuală între beneficiari şi subunitatea aflată sub comanda ofiţerului, cauzând astfel un prejudiciu I.S.U. Mehedinţi, în valoare de 1.708,15 lei şi un folos patrimonial necuvenit beneficiarului serviciilor prestate.

De asemenea, acelaşi ofiţer a ordonat ca un echipaj alcătuit din mai multe cadre subordonate din cadrul Detaşamentului de Pompieri Orşova să se deplaseze cu o autospecială a subunităţii, în timpul serviciului, la locuinţa lui C.A.I., din Municipiul Orşova, jud. Mehedinţi, căruia să-i monteze un coş de evacuare a fumului, fără ca subunitatea să aibă atribuţiuni în acest sens. Pentru ambele servicii, prestate de militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Orşova, la ordinul cpt. B.C., unitatea nu a încasat nici o sumă de bani. Prin ordonanţa procurorului, în cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism marca BMW 320D, aflat în proprietatea inculpatului, până la concurenţa sumei de 5.374,59 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului şi a folosului material necuvenit produse prin infracţiune.

Din perspectiva profesională a Direcţiei Generale Anticorupţie, anul 2013 a reprezentat un interval marcat de amplificarea eforturilor întreprinse în vederea realizării unui mediu corespunzător de integritate la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne, având ca principale coordonate prevenirea şi combaterea corupţiei.Rezultatele pozitive obţinute în perioada de referinţă, confirmă linia de continuitate şi ascendenţă a demersurilor întreprinse, indicii sectoriali de referinţă calculaţi confirmând, o dată în plus, faptul că faptele comise de angajaţii M.A.I. sunt excepţii, însă tocmai acest caracter impune o acţiune conjugată pentru tragerea la răspundere a celor care le comit.
A declarat purtătorul de cuvânt al SJAMehedinţi, ofiţerul Dana Frânculescu

Politica