joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Slalom printre nămeţi

Înţelegem că potrivit primarului Lia Olguţa Vasilescu s-a acţionat intens zilele trecute pentru curăţarea oraşului de zăpadă. S-a anunţat că începând din 26 ianuarie, ora 19, şi până pe 27 ianuarie, ora 7, au intervenit la nivelul întregului municipiu 68 de utilaje şi s-au utilizat 340 de tone de material antiderapant şi 6,5 tone de clorură de calciu.

În acest interval, la activitatea de deszăpezire au fost angrenate 128 de persoane din cadrul S.C. Salubritate Craiova S.R.L., R.A.A.D.P.F.L. Craiova, R.A.T. Craiova, C.A.O. Craiova şi S.C. Termo Craiova S.R.L. În intervalul menţionat au fost încărcate şi transportate, la cele două puncte de descărcare autorizate din vecinătatea rampei ecologice de la Mofleni, 640 tone de zăpadă.
Se arată într-un comunicat al municipalităţii

Situaţia în teren a fost alta. Poate că străzile principale au devenit practicabile, însă zonele pietonale erau greu de accesat. Ieri dimineaţă în jurul orei 10.00, trotuarele erau încă pline de nămeţi şi oamenii erau cu nervii întinşi la maximum deoarece circulaţia era îngreunată pe trotuare şi cu greu treceau strada.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt tare curios să văd ce se întamplă cu mormanele de zăpadă de pe marginea carosabilului (munţi de zăpadă) şi care blochează parcări şi căi de acces, de asemenea şi accesul de pe un trotuar pe altul chiar pe trecerile de pietoni.
Ne-a scris un cititor

Zăpadă necurăţată pe marginea străzilor

Din cauza troienelor formate în urma deszăpezirii sau pur şi simplu a zăpezii care nu a fost urnită din loc s-a creat o situaţie jenantă, în jurul staţiilor de autobuz, oamenii fiind nevoiţi să facă slalom printre stratul de nea ca să se poată urca în autobuz.

Arată îngrozitor, nu înţeleg ce au făcut în zilele astea de când ninge, au curăţat străzile, oricum nici alea foarte bine, dar pe alocuri deloc, au uitat că mai există şi pietoni, abia poţi să cobori şi să urci în autobuz, efectiv nu ai pe unde, e numai zăpadă.
A declarat o femeie

Situaţia creată în urma ninsorii abundente din oraş atinge cote penibile, oamenii nu au fost solidari unii cu ceilalţi, chiar mai mult s-au încurcat, în timp ce locatarii îşi fac curat în jurul maşinilor sau în faţa imobilelor în care locuiesc, vin utilajele şi pun zăpada la loc pentru a începe deszăpezirea. Trebuie menţionat că ieri se lucra de zor la îndepărtarea ţurţurilor formaţi la acoperişurile multor clădiri. Pe de altă parte, executivul Primăriei municipiului Craiova revine cu rugămintea, către toţi cetăţenii să parcheze regulamentar autoturismele, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină pe toate străzile din municipiu. În caz contrar, autoturismele vor fi ridicate şi se vor aplica sancţiuni.

Conform HCL 319/2009, modificată şi completată prin HCL 279/2011 „neîndepărtarea imediată a zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din faţa imobilelor şi a curţilor acestora deţinute sub orice fel de titlu, precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500-1500 ron pentru persoanele fizice şi 1.000 – 2.500 ron pentru persoanele juridice”.

Elevii revin la cursuri

În urma condiţiilor nefavorabile din weekend toate şcolile din ţară au fost închise, dar gata cu mini-vacanţa, cel puţin deocamdată. Elevii s-au întors, astăzi pe băncile şcolilor şi în judeţul Dolj. Inspectoratul Şcolar din judeţul Dolj va decide împreună cu Prefectura Judeţului Dolj dacă elevii vor merge la şcoală în zilele următoare, în funcţie şi de starea vremii. Totodată, conducerile tuturor unităţilor şcolare au obligaţia de a ţine permanent legătura cu inspectorii şcolari de sector şi a informa, în timp util, referitor la eventualele probleme care pot apărea.

Vreme rea în Oltenia în următoarele zile

Nu scăpăm de vreme rea. Meteorologii anunţă că de miercuri vom avea parte din nou de viscol.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu informează că:
De miercuri dimineaţă până joi dimineaţă, cu probabilitate foarte mare, ANM-ul va emite din nou avertizări pentru un viscol tot pe sudul ţării, de miercuri dimineaţă până joi dimineaţă. Deci este destul de scurt ca timp, în comparaţie cu viscolul în care ne aflăm.
A declarat Ion Sandu, directorul ANM

Meteorologii spun că vor fi rafale de peste 50-60 km pe oră în Sud-Vest.

În cursul noptii de marţi spre miercuri, după ora trei noaptea, îşi vor face apariţia ninsorile slabe în Oltenia, Banat şi nordul Moldovei. Vântul se va intensifica în Sud Vest, această intensificare se va resimţi mai la est în cursul zilei de miercuri, asociat cu ninsori în regiunile extracarpatice. Vântul va sufla cu putere şi vor fi rafale de peste 50-60 km pe oră în Sud Vest. Asta va duce la viscolirea şi spulberarea zăpezii deja existente, dar şi a stratului pe care îl asteptăm să se depună pe parcursul zilei de miercuri. În cursul nopţii de miercuri spre joi, fenomenele sunt în diminuare şi restrângere. În după-amiaza de joi e posibil să se resimtă o ameliorare semnificativă.
A declarat un meteorolog ANM

Conform ANM pe 29 ianuarie va ninge în Oltenia, iar între 9 şi 4 februarie va creşte probabilitatea pentru precipitaţii mixte.

Georgiana Roxana LEANA

––––––––––––

Gerul de afară ne poate afecta grav sănătatea – recomandări  pentru populaţie

Având în vedere temperaturile reci care, conform prognozelor meteorologice se vor instala în următoarea perioadă, facem câteva recomandări generale pentru populaţie, în scopul prevenirii unor îmbolnăviri sau a apariţiei unor complicaţii provocate de ger.

– Evitaţi expunerile prelungite în aer liber. Persoanele vârstnice, copiii , bolnavii cu afecţiuni cronice cardio-vasculare şi respiratorii să evite pe cât posibil aceste expuneri.
– Folosiţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată pentru a evita degerăturile (o îmbrăcăminte  şi o încălţăminte strâmtă nu este recomandată pentru că nu păstrează  căldura).
– Purtaţi căciulă, fular şi mănuşi pentru a vă feri extremităţile  care sunt cele mai mult expuse riscului de îngheţ.
– Mersul pe jos (pentru distanţe mici) este de preferat staţionări prelungite în aşteptarea unui mijloc de transport în comun.
– Evitaţi eforturile fizice mari care suprasolicită organismul.
– Asiguraţi-vă o alimentaţie completă adaptată la vârsta şi activitatea zilnică care să fie bazată  pe o hrană caldă, cu multe legume şi fructe  proaspete ce aduc un aport crescut de vitamine şi minerale, cresc imunitatea şi ne apară de temutele viroze şi infecţii respiratorii.
– Asigurati-vă  hidratarea corespunzatoare din care să nu lipsească supele calde, ceaiurile vitaminizante.
– Folositi (în limita toleranţei ) mierea de albine şi  usturoiul ca şi adjuvante naturale împotriva răcelilor.
– Evitaţi consumul de alcool  (este chiar periculos), opriţi de la consum, cel putin pe perioada aceasta fumatul şi cafeaua .
– Urmati corect tratamentul bolilor cronice  de care suferiţi şi nu-l întrerupeţi  decât cu acordul medicului; altfel, există riscul decompensării unor boli grave.
– În caz de apariţie a unor simptome de răceală, degerături mergeti la medic, NU încercaţi să vă autotrataţi.
– Păstraţi un ambient adecvat în locuinţă cu temperatură optimă de 22-24 grade; sub 20 grade intervine stresul asupra organismului făcandu-l vulnerabil şi incapabil să se concentreze sau să se odihnească.
– NU folosiţi aragazul pentru încalzirea locuinţei.
-Informaţi-vă despre starea vremii şi a drumului în cazul în care doriţi să plecaţi într-o călătorie pentru a evita eventualele  surprize.    

Informaţii privind conduita în caz de degerături pe siteul www.dspdolj.ro  la rubrica Educaţie pentru Sănătate     
 

Politica