vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Legile, făcute pentru a fi încălcate!

Pentru nimeni nu mai este o noutate că România este ţara tuturor posibilităţilor. Şi cum pentru unii oameni legile sunt făcute pentru a fi încălcate, nici craiovenii nu fac rabat de la această ,,regulă’’. Odată cu instalarea troienelor uriaşe pe pământ oltenesc, situaţia este mult mai dramatică decât în restul anului. Toate acestea din cauză că şoferii care parchează neregulamentar continuă să-şi lase autovehiculele în locuri interzise, cum ar fi trotuarele. Şi cum deszăpezirea oraşului pare să dea mari bătăi de cap autorităţilor locale, mai nou,  pietonii craioveni nu mai pot circula nici pe trotuar, nici pe stradă. Amenzile Poliţiei Locale curg pe bandă rulantă, iar utilitarele ridică constant numeroase maşini ale căror proprietari uită să respecte legea. Şoferii se plâng însă de faptul că în oraş nu există locuri special amenajate pentru rezolvarea acestei probleme.

Aceştia aşteaptă cu sufletul la gură ca edilul-şef la urbei, Olguţa Vasilescu să-şi onoreze promisiunile în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de parcare în Bănie. Poliţiştii cu atribuţii de circulaţie se confruntă lunar cu ridicarea unui număr de aproximativ 250 maşini, care sunt parcare în locuri interzise. Astfel de incidente au loc în tot oraşul. Şoferii indisciplinaţi sunt obligaţi apoi să achite amenda, care poate porni de la 85 lei. Anul trecut, poliţia locală a ridicat un număr de peste 2400 de autoturisme.

Poliţia Locală a Municipiului Craiova, prin poliţiştii locali cu atribuţii de circulaţie, dispun lunar unui număr de circa 230-250 autovehicule, care fac obiectul încălcării prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumuri publice. Pe parcursul anului 2013, poliţiştii locali au dispus ridicarea unui număr de 2454 autovehicule. În municipiul Craiova nu există zone specifice de unde se ridică un număr mai mare sau mai mic de autovehicule. În conformitate cu situaţia operativă, patrulele Serviciului Circulaţie al Poliţiei Locale al Municipiului Craiova, acţionează pe raza municipiului Craiova, iar acolo unde constată încălcarea actelor normative în vigoare, dispun ridicarea autovehiculelor parcate/ staţionate neregulamentar. De asemenea, se practică şi sancţiunea contravenţională cu puncte de penalizare, conform dispoziţiilor legale în vigoare. În conformitate cu prevederile art. 98 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. De la 1 ianuarie 2014 salariul minim brut a crescut de la 800 la 850 lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă este de 85 lei, iar în funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase.
A declarat director executiv al Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autoturismele, ridicate de RAT Craiova

Conducătorii auto care parchează neregulamentar se încadrează în clasa a doua de sancţiuni, ceea ce înseamnă acordarea a patru, cinci puncte amendă, cu posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore lucrătoare. Autoturismul care este depistat ca fiind parcat în locuri interzise, este ridicat de angajaţii Regiei Autonome de Transport ( RAT) Craiova.

Conducătorii auto care se fac vinovaţi de o faptă contravenţională prevăzută de art. 108, alin. 1, lit. b), punctul 7 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, se încadrează în clasa a II-a de sancţiuni prevăzută cu acordarea a 4-5 puncte amendă, cu posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore lucrătoare de la data comunicării procesului-verbal. Totodată, în conformitate cu prevederile art. 64, alin. 1 şi art. 97, alin. 1, lit. b) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, şi dispoziţiile art. 7, lit. h) din legea Poliţiei Locale nr. 155/2010,autoturismul depistat ca fiind staţionat neregulamentar, este ridicat de către salariaţii din cadrul R.A.T. Craiova în urma dispoziţiei de ridicare întocmită de către un poliţist local din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Craiova- Serviciul Circulaţie, care a constatat contravenţia.
A explicat director executiv al Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu

Peste 11.000 sancţiuni contravenţionale, aplicate în 2013

În plus, şoferii ale căror maşini sunt ridicate trebuie să se prezinte la sediul R.A.T. Craiova pentru a achita contravaloarea taxei de transport şi depozitare în valoare de 150 lei. Poliţiştii locali au aplicat, în anul 2013, peste 11.100 sancţiuni contravenţionale. Prin urmare, media de sancţiuni contravenţionale aplicate lunar este de aproximativ 925 sancţiuni.

Conducătorii auto ale căror autovehicule au fost ridicate ca urmare a încălcării normelor în vigoare, se vor prezenta la sediul RAT Craiova, unde vor achita contravaloarea taxei de transport şi depozitare în cuantum de 150 lei. Poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul circulaţiei, în funcţie de situaţia operativă şi de acţiunile organizate, au aplicat în anul 2013 un număr de 11.105 sancţiuni contravenţionale.
Octavian Mateescu

Şi şoferii şi pietonii sunt nemulţumiţi

Atât şoferii, cât şi pietonii craioveni îşi dispută nemulţumirile în stradă. Fiecare reclamă câte ceva municipalităţii: prea puţine locuri de parcare, respectiv prea multe maşini parcate pe trotuare.

Doamna Primar ne-a promis mai multe locuri de parcare. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. N-am unde să-mi las maşina, decât pe trotuar. Nu pot să o las în aer. Asta e Craiova noastră.
A reclamat un şofer craiovean

Acum mai este şi zăpadă şi chiar nu avem pe unde să circulăm. Guvernul a anunţat de numeroase ori că oamenii ar trebui să-şi lase maşinile acasă, să circule mai mult cu mijloacele de transport în comun. Este inadmisibil să escaladăm aceşti munţi de zăpadă din cauză că pe trotuare stau la loc de cinste, maşinile, iar noi, pietonii, ne chinuim.
A spus Alina Petrea

Ieri Primăria Craiova a transmis un comunicat de presă prin care înştiinţează proprietarii sau deţinătorii legali ai mai multor autoturisme că acestea“ vor fi ridicate de pe domeniul public şi li se vor aplica prevederile specifice Legii nr. 421/2002, modificată de Legea nr. 309/2006 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale”.

Iată lista maşinilor cu pricina:    

– Autoturism marca Dacia Nova, culoare roşu, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe Str. Spania, parcare Bl. P1-Bl. H5;
– Autoturism marca Rover, culoare verde, cu numere de înmatriculare lipsă, situat pe C. Bucureşti, lângă Bl. A15;
– Autoturism marca Dacia 1300, culoare alb, cu numere de înmatriculare  lipsă, situat pe C. Bucureşti, langa Bl. 5;
– Autoturism marca Mercedes, culoare gri, cu numere de înmatriculare  lipsă, situat pe Bdv. Dacia, langa Bl. U9;
– Autoturism marca Dacia Super Nova, culoare alb, cu numere de înmatriculare lipsă, situat pe Str. Popescu Voineşti, lângă Bl. 27B;
– Autoturism marca Renault, culoare roşu, cu numere de înmatriculare lipsă, situat pe Str. Bibescu,  lângă Bl. A13;
– Autoturism marca Nissan, culoare roşu, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe Str. Săvineşti, lângă Bl. M2;
– Autoturism marca Opel, culoare bleau, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe Str. Parângului, lângă Nr. 23B;
– Autoturism marca Dacia papuc, culoare galben, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe Str. Filip Lazăr, lângă Bl. F3-Bl. F4;
– Autoturism marca Seat Cordoba, culoare gri, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe C. Severinului – RAT Craiova;
– Autoturism marca Volswagen Golf, culoare verde, cu numere de înmatriculare lipsă, situat pe C. Severinului – RAT Craiova;
– Autoturism marca Fiat Punto Van, culoare alb, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe C. Severinului – RAT Craiova;
– Autoturism marca Peugeot 306, culoare gri, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe C. Severinului – RAT Craiova;
– Rulota, culoare alb, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe C. Severinului – RAT Craiova;
– Autoturism marca Ford Mondeo, culoare gri, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe C. Severinului – RAT Craiova;
– Autoturism marca Dacia 1300, culoare rosu, cu numere de  înmatriculare lipsă, situat pe C. Severinului – RAT Craiova.;

Articolul precedent
Articolul următor

Politica