joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Societatea unui pedelist, amendată cu un miliard de lei vechi

Firma „Forsev”, de prelucrare a metalelor din Drobeta Turnu Severin, a fost amendată de Garda de Mediu Mehedinţi cu 100.000 lei, după ce, prin canalizarea platformei industriale ,s-au scurs produse petroliere în Dunăre, poluarea persistând din data de 29 decembrie 2013. Directorul de la Forsev SA pedelistul Emil Vamvu a declarat că numai  în urma unei verificări atente se poate stabili cu exactitate care este poluatorul mai ales că în perioada respectivă, de sărbători, societatea îşi întrerupsese temporar activitatea.

Pata de produse petroliere pe fluviul Dunărea, apropierea Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin a fost depistată în data de 29 decembrie 2013. Iniţial, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi au intervenit cu materiale biodegradabile, dar pentru că nu s-a putut stopa poluarea, în data de 30 decembrie, pe fluviu, în zona canalului deversor, la aproximativ doi metri de mal, s-a construit un baraj de aproximativ 40 de metri, format din saci cu produse biodegradabile care să diminueze pericolul ca produsul poluator să se extindă pe fluviu.Purtătorul de cuvânt al SGA Mehedinţi, Magda Someşan, a declarat că angajaţii unităţii au monitorizat în permanenţă zona poluată, iar ancheta desfăşurată a arătat că poluarea provine de la canalizarea platformei industriale din apropierea Portului Comercial Drobeta Turnu Severin.

Acel canal colectează apele uzate de pe platforma mai multor unităţi industriale care deversează în el. Avem o poluare cu produse petroliere, noi acţionăm cu Spilsorb, a fost montat încă din data de 30(n.r. decembrie) dimineaţa un baraj absorbant ca să nu se extindă pata de produse petroliere în fluviul Dunărea. Personalul nostru  monitorizează şi acţionează în permanenţă ca să rămână cantonată pata de produs petrolier în barajul respectiv.
Magda Someşan

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şeful de la Garda de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu a anunţat că a fost depistat poluatorul şi în cauză s-a aplicat o amendă de  100.000 de lei.
Este vorba de societatea SC Forsev SA.

Din 29.12. 2013 monitorizăm aceste deversări de ulei împreună cu  colegii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi de la Apele Române, în acest moment ţinem situaţia sub control. Firma care a provocat această poluare a fost amendată de către comisarii Gărzii de Mediu cu amendă de 100. 000 de lei. În cazul în care situaţia va degenera vom retrage autorizaţia de mediu firmei respective.
A declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Mehedinţi, Cătălin Tutilescu

Directorul SGA Mehedinţi, Cristian Mură a adăugat la rândul său, că pe lângă amenda dată de Garda de Mediu, şi SGA Mehedinţi a aplicat o amendă de 35.000 lei firmei respective, aceasta urmând să suporte şi cheltuielile de intervenţie pentru limitarea efectelor poluării, până joi fiind consumate peste 800 de kilograme de material biodegradabil.

Vine din canalizarea platformei industriale Forsev, unde sunt mai mulţi agenţi economici şi s-a scurs în fluviul Dunărea. Canalizarea este destul de mare, acum nu se mai poluează, dar se deversează ape menajere, se prelinge şi se scurge în fluviul Dunărea. Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului au fost la faţa locului şi s-a stabilit că provine de pe platforma Forsev, s-a aplicat şi amendă contravenţională, noi urmând să reuşim să stabilizăm zona.
A declarat Cristian Mură

Specialiştii susţin că cel mai probabil poluarea provine de la rezervoare nedezafectate la timp şi care se află pe platforma respectivă.

«La Forsev nu se lucra în momentul poluării Dunării»

Autorităţile de mediu din Mehedinţi sunt în continuare în alertă şi monitorizează poluarea de pe Dunăre din zona Portului Comercial din Drobeta Turnu Severin. Angajaţii firmei Forsev au amenajat de vineri un mini dig în dreptul gurii de canalizare astfel încât produsele petroliere să nu se mai scurgă în Dunăre. În acelaşi punct, a fost ridicat de către Apele Române şi un baraj de aproximativ 40 de metri, format din saci cu produse biodegradabile, care să diminueze pericolul ca produsul poluator să se extindă pe fluviu.

Noi în continuare monitorizăm situaţia şi acţionăm cu Spilsorb, iar cei de la Forsev au făcut un mini dig pentru a nu mai permite scurgerea produsului petrolier în Dunăre, urmând să acţioneze acolo cu material absorbant şi neutralizant.
A precizat directorul Apelor Române Mehedinţi, Cristian Mură

Toate aceste măsuri luate până la ora actuală nu rezolvă însă problema în totalitate, singura soluţie fiind doar vidanjarea produsului petrolier de pe canalizarea platformei industriale. Din câte se pare, Forsev a contactat o firmă din Ploieşti, care urmează să sosească săptămâna aceasta cu o vidanjă specială pentru astfel de cazuri. În ceea ce priveşte vinovăţia producerii acestei poluări, directorul firmei Forsev nu şi-o asumă, declarând că doar în urma unei verificări atente se va stabili cu exactitate care este poluatorul.

Noi nu lucrăm din data de 20 decembrie 2013  abia pe data de 6 ianuarie 2014 se reia  lucrul la Forsev. Pe 24 decembrie a fost o infiltraţie, la noi s-au căutat toate canalele, nu a fost absolut nimic. Pe 28 decembrie am fost anunţat că se găseşte la noi şi a început cu scurgere în altă parte. Eu am preluat iniţiativa pentru că nu sunt de acord cu scurgerea acestor substanţe în Dunăre, vom săpa la noi, vom vedea de unde a apărut la poarta Forsev-ului acest combustibil. Foarte importantă este eliminarea cauzei.
Emil Vamvu, directorul firmei Forsev SA

E bine de amintit că directorul Emil Vamvu este cunoscut ca fiind un  ,,om al fostului regim  PDL ist”  însă nu se poate spune că amenda care a primit-o firma sa este una politică. Eventual instanţa de judecată ar putea lămuri această ipoteză.  

Politica