marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Statul va plăti 50% din salariul românilor întorşi din străinătate care se angajează în ţară

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat miercuri, într-o videoconferinţă, că statul va plăti jumătate din salariile românilor concediaţi în străinătate care s-au angajat în ţară.

„Sunt necesare câteva precizări privind accesul şomajului tehnic şi decontarea unei părţi din salarii”, a declarat ministrul Muncii, Viooleta Alexandru, citată de Adevărul.

Potrivit acesteia, una dintre măsurile active luate de Guvern prin ordonanţa publicată sâmbătă în Monitorul Oficial priveşte aprobarea unei sume de 50% din salariu până la 2500 de lei, pentru fiecare angajat între 16 – 29 ani sau peste 50 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne aşteptăm ca angajatorii să se uite cu atenţie şi să angajeze persoane din aceste categorii de vârstă. Măsura se adresează şi celor care au avut contracte de muncă în străinătate şi, rămânând fără loc de muncă, s-au întors în România. Ne adresăm cu prioritate celor cărora le-au fost desfăcute contractele de muncă în străinătate şi s-au întors în ţară”, a spus ministrul Muncii.

Oficialul a explicat că şi pentru aceştia statul va deconta 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 de lei, după ce angajatorul va fi plătit atât salariul, cât şi contribuţiile sociale aferente acestuia.

Ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial, prevede suportarea de către stat a unui procent de 41,5% din salariul brut al angajatului care se reîntoarce din şomajul tehnic, faţă de 45% cât era propunerea iniţială prezentată de premierul Ludovic Orban î naintea şedinţei de Guvern de joi. Concret, statul va plăti pentru fiecare angajat care se întoarce din şomajul tehnic un procent de 41,5% (maxim 2.253 lei), timp de trei luni, angajatorul urmând să deconteze această parte din salariu care echivalează exact cu taxele pe salariu, respectiv impozit pe venit şi contribuţiile la pensii şi sănătate.

Pe de altă parte, angajatorii trebuie să menţină contractele de muncă până la data de 31 decembrie 2020, excepţie făcând lucrătorii sezonieri. Această prevedere se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile pe perioada stării de urgenţă sau de alertă şi au beneficiat de indemnizaţii.

O altă modificare extrem de importantă se referă la perioada ulterioară reîncadrării persoanelor care au fost în şomaj tehnic, perioadă în care acestea nu pot fi concediate.

În vederea decontării, angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaţilor care beneficiază, iar începând cu data de 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, trebuie să depună prin mijloace electronice, la agenţiile judeţene în raza căror îşi au sediul social, o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere.

De asemenea, mai trebuie să transmită şi lista persoanelor care beneficiază de această sumă. (modelul urmează să fie aprobat prin ordin al preşedintelui ANOFM în 5 zile). Decontarea se face din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.

Plata se va face prin virament către angajatori de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Politica