marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mario Oprea: „Naționalizarea unui fond care funcționează este o eroare pe care trebuie s-o oprim împreună”

Partidul Naţional Liberal va lupta „cu toate armele împotriva aberației economice care amenință pensiile celor care contribuie acum la Pilonul II”, a afirmat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea, în cadrul unei conferințe de presă susținută, duminică, la sediul din Craiova al partidului.

Liberalul doljean a menționat că introducerea Pilonului II și III în anul 2007 a fost o reformă liberală a sistemului de pensii, după un model testat şi recomandat de Banca Mondială.

„S-a dovedit că sistemul privat de pensii funcționează: banii participanţilor sunt investiţi pe termen lung şi nu cheltuiţi imediat, iar participanţii au drept de proprietate asupra contului personal în care li se strâng banii de pensie. Naționalizarea unui fond care funcționează, care are randamente bune și foarte bune este o eroare pe care trebuie s-o oprim împreună – opoziție, societate civilă și fiecare cetățean care trebuie să pună presiune pe reprezentanții puterii. Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la finele anului 2017, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) aveau active nete totale de 41,52 miliarde de lei, în creştere cu 26% faţă de 31 decembrie 2016. Din această sumă, 39,74 miliarde de lei sunt cotizaţii la Pilonul II şi 1,74 miliarde de lei la Pilonul III. Numărul cotizanţilor este de aproape 7,5 milioane de persoane. Intenția PSD – ALDE anulează șansa la o pensie decentă a celor care au contribuit deja 10 ani la acest Pilon II, căci estimările privind pensia asigurată de stat sunt sumbre – chiar şi în prezent contribuţiile salariaţilor nu acoperă decât trei sferturi din banii necesari acordării pensiilor. Un sfert din fondul de pensii este subvenţionat. Așadar, dacă lucrurile merg pe același făgaș ca în prezent, sistemul de pensii va intra în colaps până în 2040, conform studiilor și prognozelor făcute. Estimarea este că gradul de înlocuire a salariului de către pensie va ajunge la maxim 25%. Exemplul pe care l-am mai dat: dacă câştigi 3000 de ron, vei avea o pensie de 750 de ron”, a spus senatorul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mario Ovidiu Oprea a mai vorbit și despre o ”tentativă de furt din banul privat al contribuabilului”
„Vorbim, în concluzie, despre o tentativă de furt din banul privat al contribuabilului la Pilonul II de pensii, pe care o pune la cale Partidul Social Democrat şi cu aliaţii săi. Fondurile de pensii private reprezintă şansa cetăţenilor români, cetăţenilor activi în prezent, care obţin venituri din diferite activităţi, de a beneficia la momentul în care se vor pensiona de o pensie suplimentară faţă de pensia care este dată de sistemul public de pensii, care să crească gradul de înlocuire a salariului de către pensie în momentul în care cetăţenii se vor pensiona. Cred că intenția PSD a fost devoalată inclusiv de atacul precedent la Pilonul II, când nu numai că nu au majorat de la 5,1 % cât era contribuţia, la 6% aşa cum prevedea legea ci dimpotrivă, diminuând procentul de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%. Sunt curios cum vor motiva ordonanța prin care vor trecerea contribuțiilor din Pilonul II în Pilonul I, administrat de stat. Oricum, PNL va depune toate eforturile pentru informarea populației despre adevărata intenție a Guvernului și pentru combaterea campaniei mediatice mincinoase, prin care vor încerca să păcălească din nou românii”, a conchis senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea.

Politica