marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Micii Naturalişti» – La muzeu, dincolo de uşile închise ale laboratorului

Vrei să afli cum se realizează şi se păstrează ierbarele, insectarele, cum se împăiază/naturalizează păsările, cum se prepară casetele cu cochilii de melci tereştri, acvatici sau cum se conservă preparatele umede precum peştii şi amfibienii?
Muzeul Olteniei Craiova iniţiază un proiect experimental inedit pentru Craiova şi este decis să te transforme într-un „mic naturalist”!

Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliul Judeţean Dolj, organizează la Secţia de Ştiinţele Naturii, sub deviza La muzeu, dincolo de uşile închise ale laboratorului, proiectul ”Micii naturalişti”.
Manifestarea, având un important rol instructiv-educativ, se va desfăşura lunar, în perioada februarie – iunie 2014,  în ultima zi de joi, din lună, începând cu ora 13.30.

Acţiunea reprezintă, în fapt, o alternativă a lucrărilor practice de biologie desfăşurate la clasă, prin care specialiştii restauratori din cadrul Secţiei de Ştiinţele Naturii, Aneta Vişan şi Lavinia Bălă, vor destăinui elevilor claselor a VI de la Colegiul Naţional “Carol I”,  secretele tehnicilor de preparare a materialului biologic după standardele muzeale, pentru cele mai reprezentative materiale intuitive (ierbare, insectare, colecţii de moluşte, preparate umede, păsări şi mamifere naturalizate, colecţii de fosile).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tematica propusă în cadrul proiectului, coordonat de muzeograf drd. Claudia Goga şi prof. dr. Carmen Ciuculescu, are drept scop stimularea curiozităţii ştiinţifice a elevilor, dar şi promovarea colecţiilor Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, schimbarea atitudinii civice privind protecţia speciilor şi habitatelor, precum şi conştientizarea de către elevi a volumului de muncă pe care fiecare piesă muzeală o implică, pentru a rămâne o mărturie peste timp.

În sălile Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei, elevii vor deprinde misterele  tehnicilor de naturalizare/împăiere a păsărilor -”Taxidermia o artă”, vor învăţa cum se întocmeşte/păstrează un ierbar – ”Corabia tăcută a plantelor”, vor realiza casete cu cochilii de melci tereştri, acvatici şi bivalve – ”Misterele cochiliilor”, vor întocmi insectare – ”Caseta cu bijuterii ” şi vor învăţa tainele conservării unor preparate umede (peşti şi amfibieni) în lichid conservant – ”Preparatele umede o punte peste timp”.

Politica