Începând de luni, pacienții pot reclama, direct la Ministerul Sănătății, nemulțumirile legate de mâncarea din spital. Pe site-ul instituției a fost activat un chestionar, care le permite inclusiv să atașeze fotografii cu porțiile primite.
Ministrul Sănătății: Voi continua să merg personal în spitale, fără să anunț dinainte
Ministrul spune că a făcut acest lucru pentru că a primit multe sesizări despre hrana insuficientă sau prost gătită.
„Nu mai accept să aud că este o problemă de sistem sau de norme. Este pur și simplu o problemă de management și de bun simț, iar acolo unde aceste probleme persistă nu voi ezita să le fac publice și să iau măsuri. Tocmai de aceea voi continua să merg personal în spitale, inclusiv fără să anunț dinainte – dimineața, la prânz sau seara, pentru a verifica realitatea exact așa cum este.
Și da, chiar dacă pare greu de crezut, în România există spitale în care oamenii își fac treaba cu responsabilitate, bun simț și decență. Iar atunci când le găsesc, nu am cum să nu îi felicit și să le dau exemplul mai departe. Poate unii vor înțelege, măcar din inteligență, dacă nu din respect, că trebuie să schimbe ceva – rapid!
Ca ministru al Sănătății, îmi asum ferm acest subiect și sunt hotărât să merg până la capăt. Pacienții merită mai mult decât tratamente medicale – merită grijă, demnitate și respect în fiecare detaliu. Iar acest lucru începe cu normalitatea”, a scris Alexandru Rogobete pe Facebook.
Nu puține sunt situațiile în care pacienții se plâng că mâncarea din spital nu este bună. Uneori, calitatea ingredientelor folosite lasă de dorit, alteori oamenii reclamă că termenele de valabilitate ale produselor sunt depășite ori porțiile prea mici.
Fiecare spital trebuie să aibă meniuri adaptate afecțiunilor pacienților
Pentru a regla aceste situații, ministrul Sănătății a activat formularul de raportare a hranei în spitale.
Fiecare spital trebuie să aibă meniuri adaptate afecțiunilor pacienților. Tocmai de aceea și sumele decontate de stat diferă: 33 de lei pentru hrana zilnică a bolnavilor cu cancer, diabet sau boli de rinichi. Pentru ceilalți, statul va da 22 de lei, scrie stirileprotv.ro
Unele unități sanitare au bucătărie proprie, altele au servicii de catering, iar acolo unde bugetul permite, costul hranei poate fi completat cu bani de la spital.
Ministrul Sănătății spune că va merge în controale pentru a verifica hrana din unitățile sanitare, iar cele care oferă meniuri necorespunzătoare riscă sancțiuni.
„Există spitale unde vă promit că voi sta la masă cu managerul spitalului şi vom mânca amândoi din acea porţie pe care o servesc pacienţilor. Mie mi-este foarte greu să-mi explic cum într-un loc se poate şi în alt loc, cu aceeaşi sumă, nu se poate”, a mai precizat Alexandru Rogobete.