IML Craiova are, în sfârșit, aparat pentru detectarea drogurilor

Nedelea Raluca

Institutul de Medicină Legală Craiova a recepționat, miercuri, un echipament de ultimă generație pentru detectarea drogurilor și a altor substanțe toxice în sânge și urină. Este vorba despre un cromatograf lichid cu spectrometru de masă (LC-MS), achiziționat cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.

Reclame

IML Craiova era singurul institut din țară care nu avea un astfel de aparat, iar toate probele biologice erau trimise, până acum, la IML Timișoara. Noul sistem poate detecta până la 100 de substanțe în urină și peste 30 în sânge, cu o precizie ridicată, fiind printre cele mai performante din România.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a amintit că investiția vine în completarea unor eforturi mai vechi în sprijinul poliției și combaterii consumului de droguri.

„Și în urmă cu mai mulți ani, tot împreună cu ATOP și cu Poliția, am inițiat un demers mai puțin costisitor financiar, dar la fel de important, prin care am reușit să achiziționăm alcometre și aparate DrugTest pentru echipajele de la Poliția Rutieră. Aceste echipamente sunt esențiale pentru ca polițiștii să își poată desfășoare activitatea — una deosebit de complexă și importantă, deoarece nu te joci cu viețile oamenilor. În acest domeniu trebuie să lucrezi cu date concrete. Împreună cu colegele mele, ne-am propus să identificăm cele mai bune soluții existente pe piață, iar colegii au fost de acord cu propunerea noastră. Astfel, am alocat o sumă de 400.000 de euro.
La nivel național există, cred, în jur de 10 sau 11 laboratoare de acest tip, însă, din punct de vedere al performanțelor, echipamentul primit săptămâna trecută în Dolj este unul de vârf — de ultimă generație.
Am dorit să facem cunoscut acest lucru, alături de partenerii noștri instituționali — Inspectoratul de Poliție, ATOP și, bineînțeles, IML. Alături de mine se află reprezentanții instituțiilor menționate, precum și domnul prefect, căruia îi mulțumesc pentru sprijinul constant”
, a declarat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Dr. Roxana Zăvoi, directorul IML Craiova, a precizat că lipsa acestui echipament era o problemă majoră la nivel regional.

„Se numește cromatograf lichid cu spectrometru de masă. Nu doar că a fost înțeles demersul, dar am fost sprijiniți și s-a reușit realizarea acestei achiziții într-un timp relativ scurt și rezonabil. Nu este pentru prima dată când Consiliul Județean Dolj sprijină Institutul de Medicină Legală Craiova. Știți bine că această clădire arată așa tot datorită sau, după cum glumim uneori, din cauza Consiliului Județean Dolj.

În ceea ce privește performanțele aparatului, trebuie menționat că Institutul de Medicină Legală Craiova era singurul din țară care nu dispunea de un astfel de echipament. Era o neîmplinire nu doar pentru instituția noastră, ci pentru întreaga regiune Oltenia. De peste un an, toate probele legate de substanțe psihoactive erau duse de IPJ Dolj la IML Timișoara. Le mulțumesc colegilor de acolo pentru sprijinul constant”, a declarat dr. Roxana Zăvoi, directorul IML Craiova.

Directorul IML Craiova a mulțumit și Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, pentru sprijinul în asigurarea resursei umane. Andrei Biță, șef de lucrări la UMF Craiova, este cel care va opera aparatul.

„Este vorba despre un sistem de tip LC-MS, adică un cromatograf de lichide cu spectrometru de masă. Ce face, în esență, acest echipament? Este alcătuit din două componente majore. Prima parte are rolul de a separa și filtra substanțele din probe complexe, precum sângele sau urina. Cea de-a doua parte detectează, cu o precizie foarte ridicată, fiecare substanță chimică ce a fost separată anterior de cromatograful lichid. Mai exact, acest echipament permite cuantificarea substanțelor — precum droguri de abuz, toxine sau medicamente — la concentrații extrem de mici, cu o acuratețe remarcabilă. De asemenea, are capacitatea de a diferenția între substanțe extrem de apropiate din punct de vedere al structurii chimice, ceea ce va ajuta specialiștii să interpreteze mai bine evenimentele în care astfel de substanțe au fost implicate. Este un echipament de ultimă generație, extrem de performant, care reprezintă un standard în domeniul toxicologiei — și nu numai”, a spus Andrei Biță, șef de lucrări de la UMF Craiova.

Achiziția aparatului a fost făcută exclusiv cu bani de la bugetul propriu, iar reprezentanții IML Craiova vor începe să îl folosească din luna august.

Reclame
author avatar
Nedelea Raluca
Distribuie acest articol