Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, a anunțat că managerul și directorul medical ai Spitalului Județean de Urgență (SJU) Drobeta au fost amendați după cazul pacienților cu afecțiuni neuropshice abandonați în soare în fața DGASPC de reprezentantul unui ONG. A fost aplicată și o sancțiune pentru unitatea medicală.
„În urma controalelor desfășurate la Spitalul Județean din Mehedinți privind modul în care au fost externați și transferați mai mulți pacienți cu afecțiuni neuropsihice, am constatat nereguli grave în respectarea legislației și a protocoalelor medicale.
Nu au respectat nici legislația, dar cel mai grav în opinia mea, nu au respectat demnitatea umană pentru pacienții care se află într-o stare de vulnerabilitate absolută. Oameni fără apărare, fără capacitatea de a reacționa. Inacceptabil! NU tolerez un asemenea comportament față de pacienți. Nu există justificări și nu accept nicio explicație pentru lipsa de respect și lipsa de empatie.
Am dispus sancțiuni pentru managerul unității sanitare (10.000 lei), pentru directorul medical (10.000 lei) și pentru spital (30.000 lei), iar raportul controlului realizat de Inspecția Sanitară de Stat este transmis către toate autoritățile competente din justiție”, a anunțat ministrul Rogobete.
Reamintim că mai mulți pacienți cu dizabilități, unii cu retard mintal sever, au fost abandonați în plin soare, în fața Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mehedinți. Oamenii au ajuns ulterior la spital, în stare de deshidratare.
Totul a început după închiderea temporară a Secției de Neuropsihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, care a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Ca măsură provizorie, 12 pacienți au fost transferați către un ONG din județul Bihor, condus de Viorel Pasca. Reprezentanții acestuia au decis însă să aducă înapoi în Mehedinți, o parte dintre ei, motivând că nu au primit dosarele medicale și sociale ale pacienților.
Situația a degenerat pe 2 iulie, când Viorel Pasca a lăsat în fața DGASPC Mehedinți șapte dintre pacienți, fără supraveghere medicală, în condiții de caniculă. Potrivit DGASPC, personalul instituției a sunat imediat la 112 și a solicitat intervenția Ambulanței. Între timp, oamenii au primit apă și au fost supravegheați până la sosirea medicilor. Pacienții au fost apoi reinstituționalizați într-un centru al DGASPC Mehedinți, unde vor rămâne o perioadă, urmând să li se refacă actele și să primească îngrijirea necesară.
Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a reacționat dur și a dispus o anchetă. „Este inuman ca persoane vulnerabile, aflate în grija unui furnizor de servicii sociale, să fie supuse unei asemenea traume și să fie expuse unor riscuri grave pentru sănătatea și siguranța lor, așa cum s-a întâmplat”, a declarat Georgescu. El a precizat că a fost constituită o comisie în cadrul CJ Mehedinți, care va verifica atât activitatea DGASPC, cât și modul în care s-a făcut transferul către ONG-ul din Bihor.
„Consider acest gest absolut inacceptabil și lipsit de empatie (…) Vom analiza în detaliu modul în care s-a intervenit (…) având în vedere că se aflau exact în fața instituției care se ocupă de protecția persoanelor cu dizabilități”, a subliniat președintele CJ Mehedinți.
Aladin Georgescu a explicat că reabilitarea Secției de Neuropsihiatrie este realizată cu fonduri europene și că transferul pacienților a fost o măsură necesară pentru a le asigura continuitatea îngrijirii. „Din păcate, în loc să se aștepte finalizarea acestor proceduri, reprezentantul ONG-ului a ales să îi transporte înapoi în județul Mehedinți și să îi lase la poarta instituției”, a adăugat el.
Și reprezentanții DGASPC Mehedinți au condamnat public acțiunile lui Viorel Pasca, pe care îl acuză de „un gest incalificabil” și „abuziv”. Aceștia spun că au făcut demersuri pentru a transmite documentele solicitate, însă arhivarea veche de peste 20 de ani a îngreunat procesul. În plus, DGASPC susține că a respectat termenele legale pentru soluționarea cererilor de transfer.
„Precizăm că atitudinea numitului Viorel Pasca, «furnizorul de servicii sociale», este una abuzivă și nelegală. Un gest incalificabil de a transporta din județul Bihor în județul Mehedinți șapte pacienți cu probleme psihice severe, pe temperaturi extrem de ridicate și fără supraveghere medicală”, au transmis oficialii DGASPC Mehedinți.
Pacienții sunt în prezent în siguranță, iar autoritățile dau asigurări că vor lua măsuri ferme pentru a preveni repetarea unei asemenea situații. Ancheta este în plină desfășurare, iar concluziile vor fi anunțate după finalizarea verificărilor.
Ministrul Sănătății Alexandru Rogobete:
Ce trebuie să facem pentru ca aceste cazuri să nu se mai repete:
– Ne-am obișnuit să fim reactivi. Ne scandalizăm când ne confruntăm cu imagini și cazuri grave, sancționăm, blamăm și mergem mai departe. Este insuficient!
– Lucrăm deja la un set de protocoale actualizate, împreună cu Ministerul Muncii, care vin să prevină situații similare.
Cer doar un lucru firesc: ca fiecare pacient să fie tratat cu demnitate și omenie. Nimic mai mult. Nu poți pretinde respect dacă tu, la rândul tău, nu oferi respect. În sistemul medical, respectul față de pacienți, aparținători, față de oameni, nu este o opțiune, este o obligație profesională, morală și legală.