Norma didactică a profesorilor va crește cu 2 ore în învățământul preuniversitar și universitar, a anunțat miercuri premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă. El a spus că modificarea nu afectează drepturile salariale, ci ”va reașeza numărul de ore”.
În prezent, cadrele didactice predau între 16 și 18 ore pe săptămână, în funcție de nivelul de învățământ. Potrivit noii propuneri, profesorii vor avea de predat între 18 și 20 de ore.
„Vom propune creșterea normei didactice cu două ore, față de ceea ce avem astăzi în învățământul preuniversitar și în cel universitar. Asta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână pe care un cadru didcatic tre să le petreacă la școală sau pentru școală, în loc de 16 ore la clasă va preda 18 ore, în loc de 18 ore ar urma să predea 20 de ore”, a anunțat Bolojan.
De asemenea, premierul a explicat că „numărul de ore care sunt astăzi la plata cu ora va fi mult mai redus”.
„Aceasta nu afectează drepturi salariale din educație, dar se vor reașeza numărul de ore predate, va fi un efect financiar. Numărul de ore care sunt astăzi la plata cu ora, care calculate în norme înseamnă peste 30.000 de norme didactice, va fi mult mai redus, foarte probabil se va reduce la jumătate și per ansamblu statul va face niște economii, care vor fi direcționate tot către zona de educație în anii următori”, a mai spus prim-ministrul.
În urmă cu câteva zile, și ministrul Educației, Daniel David, a declarat că în domeniile educaţiei şi cercetării nu se discută despre disponibilizarea oamenilor şi nici despre modificarea salariilor pe termen scurt, menţionând, însă, că va creşte norma didactică, scrie antena3.ro
El a spus că, având în vedere că ţara este în criză, trebuie să fie luate şi măsuri „mai dure”, menţionând în acest sens că sunt probleme majore: norma didactică şi bursele.
Sindicaliștii din Educație, pe de altă parte, sunt nemulțumiți de măsură și amenință cu greva generală. Ei spun că „prima zi de școală va fi în stradă” și că „a mări norma didactică e un dezastru”.