Guvernul României, condus de Ilie Bolojan, a adoptat luni după-amiază ordonanţa de urgenţă care limitează sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 de lei pe lună de la 1.500, cât era anterior.
Ordonanța de Urgenţă pentru privind reducerea sporului de condiții vătămătoare la 300 de lei brut a fost publicată luni seară în Monitorul Oficial.
„În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor în cuantum de până la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, se specifică la Anexa 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, potrivit digi24.ro
Angajaţii din sectorul public vor rămâne cu un spor net de aproximativ 170 de lei, pierderea la salariu fiind de 700 de lei în fiecare lună. Măsura se va aplica de la 1 iulie 2025 şi va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2026.
„Executivul a decis, prin ordonanţa de urgenţă aprobată în şedinţa de astăzi, limitarea sporului acordat în sectorul public pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă respectiv. De asemenea, concediul de odihnă suplimentar, acordat pentru prestarea de munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori activitate în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, va avea o durată cuprinsă între 3-5 zile lucrătoare. Aceste măsuri au fost luate din necesitatea urmăririi unei politici fiscal-bugetare prudente, care să asigure sustenabilitatea fiscală pe termen mediu şi lung, precum pentru corectarea deficitului bugetar excesiv”, a transmis Biroul de presă al Guvernului.
Vinerea trecută, Executivul a avut în primă lectură acest proiect de ordonanță de urgență cu măsuri care vizează ca sporul de condiții vătămătoare și periculoase pe care îl primesc bugetari să fie plafonat la maximum 300 lei, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice. În prezent, bugetarii beneficiază de acest spor de până la 15% din salariul de bază, dar care nu poate depăși 1.500 lei brut lunar.
Sunt vizați cei din învățământ, din sănătate, corpul diplomatic, dar mai ales magistrații, pentru că aici sunt salarii mai mari și atunci ajungeau până la pragul acesta maxim de 1.500 lei. De asemenea, măsura va fi aplicată și personalului din instituțiile subordonate Guvernului. O altă măsură prevăzută de actul normativ în cauză este reducerea numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar între 1-3 zile lucrătoare, față de 3-10 zile lucrătoare în prezent. Guvernul nu a adoptat actul normativ, în ședința de săptămâna trecută, deoarece a lipsit avizul CES și al Ministerul Justiției. Sindicatele au protestat că proiectul a fost făcut public cu mai puțin de 24 de ore înainte de ședința de vineri a Guvernului și au cerut CES retragerea de pe ordinea de zi a propunerii de OUG, lucru care s-a întâmplat.
Impactul bugetar al plafonării acestui spor este de circa 1,35 miliarde de lei, bani în plus la buget în acest an.