Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Universitatea din Craiova dau startul, între 2 și 4 iulie, ediției a VII-a a Theater Networking Talents (TNT), un festival dedicat regizoarelor și regizorilor aflați la început de drum. Trei zile de spectacole, dezbateri și întâlniri care testează limitele teatrului contemporan și pun în dialog perspective artistice din medii emergente.
Spectacolele incluse în showcase sunt semnate de Cristina Giurgea („Made in Austria” de Cristina Giurgea), Rafael Bizhev („Filoktet” de Heiner Müller), Vlad Bălan („Tomcat” de James Rushbrooke) și Larisa Popa („Tom la fermă” de Michel-Marc Bouchard).
Pe lângă spectacolele selectate, programul cuprinde și: două TNTalk-uri – „cyber elves & cultural resistance”, cu Magda Szpecht și Michał Rogulski, și „Rethinking Theatre with AI”, cu Adrian Damian, ambele moderate de Iulia Popovici; sesiuni de Q&A cu echipele artistice; o seară de cinema cu scurtmetraje realizate de studenți și tineri cineaști; o lansare de carte dedicată dramaturgiei contemporane spaniole, germane și românești, cu participarea Mihaelei Michailov, Alinei Cantacuzino și Octavian Szalad (moderator).
People of TNT, secțiunea dedicată rețelei extinse a festivalului, reunește tineri actori, regizori de teatru, dramaturgi, manageri culturali, consultanți artistici, alături de profesori, critici și directori de instituții teatrale din România.
TNT rămâne o platformă de prezentare și un laborator de întâlnire internațional, care creează punți între generații, contexte culturale și formate de lucru diverse.
„La TNT ne dorim să rămânem fideli unei logici a apropierii. Comunitatea pe care o clădim nu se adună în jurul unei simple valori artistice, ci mai degrabă în jurul unui sentiment de solidaritate. În fond, începuturile sunt mereu fragile și au nevoie de protecție; iar a susține un artist la început de drum înseamnă, înainte de toate, a-i oferi încredere.
Anul acesta, ediția noastră pornește de la o idee care ne-a făcut de fapt să continuăm: «Every hand you hold is an act of resistance». Pentru că uneori teatrul poate începe doar de la atât: o mână care nu te lasă să cazi”, a spus Denisa Neațu, coordonatoare TNT.
TNT 2025 este susținut de o rețea de parteneri care contribuie la conturarea unui cadru dedicat schimbului internațional, dialogului interinstituțional și susținerii vocilor emergente din teatrul contemporan. Ediția din acest an beneficiază de sprijinul Institutului Polonez din București.
Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.
PROGRAM
MIERCURI – 2 iulie
17:00 – Sala „Amza Pellea” – Abuzarea scenei, de Sivan Ben Yishai, regia Andrei Han, Alexandru Ceban, Ioana Dajbog, profesori coordonatori: Bobi Pricop și Mihai Gligan – 1h10’
Proiect realizat în cadrul Facultății de Teatru și Film Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, cu sprijinul Goethe Institute
Spectacol urmat de o discuție cu Mihaela Michailov
19:00 – Sala Studio „I.D.Sîrbu” – cyber elf, lectură performativă de Magda Szpecht, prod. ÆFEKT
eveniment susținut de Institutul Polonez din București
JOI – 3 iulie
11:00 – Foaier TNC – Lansare de carte – Fundația Culturală Camil Petrescu
Combates de dramaturgia – Teatru spaniol contemporan
Mihaela Michailov – Copiii răi, Profu’ de religie, În zori, lumina e mai aspră
Dramaturgie germană contemporană pentru adolescenți
participă: Alina Cantacuzino, Mihaela Michailov
moderator: Octavian Szalad
12:00 – Foaier TNC – TNTalk – cyber elves & cultural resistance
participă: Magda Szpecht, Michał Rogulski
moderator: Iulia Popovici
15:00 – Foaier TNC – TNTalk – Rethinking Theatre with AI
participă: Adrian Damian
moderator: Iulia Popovici
17:00 – Sala Studio „I.D.Sîrbu” – Made in Austria, text și regie Cristina Giurgea (masterat Mozarteum Universität Salzburg, Austria) – 1h10’ + Q&A
19:00 – Sala „Amza Pellea” – Filoktet, de Heiner Müller, regia Rafael Bizhev (masterat NAFTA Sofia, Bulgaria) – 1h15’ + Q&A
21:30 – Shhh! Silent Garden – CINEMA NIGHT + Q&A
VINERI – 4 iulie
11:00 – Padma Specialtea House – TNTea Time – Directing in Dialogue
Intimate talks between generations of directors.
17:00 – Sala „Amza Pellea” – Tomcat, de James Rushbrooke, regia Vlad Bălan (masterat Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, România, co-produs de Teatrul Excelsior București) – 1h40’ + Q&A
19:30 – Sala Studio „I.D. Sîrbu” – Tom la fermă, de Michel-Marc Bouchard, regia Larisa Popa (masterat UNATC București, România) – 1h45’ + Q&A