Consiliul Județean (CJ) Dolj a semnat, marți, contractul de execuție pentru modernizarea Drumului Județean 641, o investiție majoră în infrastructura rutieră a județului. Tronsonul vizat are o lungime de aproximativ 45 de kilometri și traversează comunele Teslui, Drăgotești, Robănești, Pielești, Ghercești și Mischii, făcând legătura cu DN 65C și, implicit, cu Craiova. Starea actuală a drumului este una extrem de degradată, iar lucrările vor fi de amploare.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că proiectul este cel mai mare din istoria instituției în ceea ce privește infrastructura rutieră.
„Este un proiect de reabilitare a Drumului Județean 641, pe care l-am depus pe Programul Operațional Regional. Când s-a deschis programul privind politica de coeziune, am fost primul județ din țară care a accesat fonduri. Este un proiect de 311 milioane de lei peste 60 de milioane de euro și, așa cum spuneam, este cel mai mare proiect rutier al Consiliului Județean”, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.
Contractul a fost atribuit firmei General Trust Argeș, aflată la primul proiect în județul Dolj. Reprezentanții companiei au declarat că sunt pregătiți cu toate utilajele și forța de muncă necesară pentru a respecta graficul de execuție. Lucrările ar urma să fie finalizate în 30 de luni.
Directorul adjunct al companiei a precizat că drumul va fi reconstruit de la zero. Se va săpa până la o adâncime de 80 de centimetri, iar apoi se vor parcurge toate etapele de refacere. Asta va genera un disconfort sporit pentru localnici în zonele unde se va lucra, dar rezultatul va fi o infrastructură complet modernizată.
Pe traseul DJ 641 vor fi realizate 12 poduri, inclusiv unul peste râul Teslui, și 57 de podețe. Proiectul mai prevede construirea a circa 80 de kilometri de trotuare și amplasarea a 76 de stații de autobuz. Doar pe raza comunei Ghercești, acolo unde lățimea drumului o permite, vor fi amenajate și piste de biciclete.
Cosmin Vasile a vorbit și despre provocările birocratice care au întârziat desemnarea constructorului.
„A fost o adevărată epopee, tipic românească, cu contestații, procese, două runde la CNSC, două la Curtea de Apel. Așa e legislația, conformă cu normele europene. Dar, în ciuda scepticismului, am reușit și începem lucrările cu încredere, alături de un constructor cu experiență.”
Președintele CJ Dolj a mai amintit că în ultimii ani au fost reabilitați aproximativ 300 de kilometri de drumuri județene, prin diverse programe naționale și europene. Valoarea totală a proiectului este de peste 311 milioane de lei, adică circa 60 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional. Contribuția Consiliului Județean Dolj este de 2%.
„La finalul celor 30 de luni, vom avea o lucrare de referință, care va schimba fața localităților prin care trece și va oferi o conexiune rutieră modernă și rapidă spre Craiova și axele rutiere principale.”
