180.000 de lei, „primă de pensionare” pentru judecătorii CCR care își termină mandatul

Delia Pătru
Foto: Facebook/Curtea Constituțională a României

Curtea Constituțională a României se pregătește să acorde indemnizații-record de câte 180.000 de lei fiecărui judecător care își încheie mandatul în această lună, în ciuda restricțiilor guvernamentale privind cheltuielile din sistemul bugetar. Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga sunt cei care ies la pensie în această lună, potrivit G4Media.

Reclame

Această sumă echivalează cu indemnizația aferentă a șase luni de activitate, prevăzută de legea de funcționare a CCR.

Legea care stabilește modul de funcționare a Curții Constituționale a României prevede un drept special pentru judecătorii CCR când se încheie mandatul lor. Concret, legea spune că, atunci când mandatul unui judecător CCR se termină, fie pentru că perioada pentru care a fost numit a expirat, fie pentru că nu mai poate să-și exercite funcția din motive medicale, acesta are dreptul să primească o sumă de bani egală cu salariul net pe 6 luni de activitate.

Însă, Guvernul condus de Ciolacu a decis să oprească acordarea acestor tipuri de indemnizații speciale pentru majoritatea bugetarilor prin Ordonanța de Urgență 156/2024, cunoscută sub numele de „ordonanța trenuleț”. Aceasta prevede că, în anul 2025, toate instituțiile și autoritățile publice nu mai au voie să acorde ajutoare sau indemnizații la ieșirea la pensie, retragere sau încetarea contractului de muncă, indiferent de finanțare sau subordonare.

Astfel, deși statul a decis să elimine aceste plăți suplimentare pentru angajați, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor, în cazul CCR această prevedere specială din legea sa de funcționare este invocată pentru a justifica acordarea unor indemnizații consistente pentru judecătorii care își încheie mandatul, în ciuda interdicțiilor aplicate altor bugetari.

„OUG trenuleț nu face trimitere specifică la sumele primite de judecătorii CCR care își termină mandatul. Acești bani nu reprezintă nici ajutor, nici indemnizație. Nu e ilegal să își primească banii, dar e imoral”, a declarat un jurist pentru sursa citată.

Ce a răspuns ministrul Justiției

Radu Marinescu, ministrul Justiției, a fost întrebat, marți, despre indemnizațiile de pensionare în valoare de 180.000 de lei, pe care urmează să le primească trei judecători ai Curții Constituționale.

„Vă încurajez să solicitați datele concrete, financiare sau materiale, pentru că, efectiv, nu vi le pot da cu acuratețe în momentul de față, dar le puteți afla în ceea ce privește Curtea Constituțională, puteți verifica această chestiune și o puteți lămuri cu reprezentanții Curții Constituționale”, a declarat ministrul Radu Marinescu jurnaliștilor prezenți în Parlament, scrie hotnews.ro

Marinescu spune că nu cunoaște „dacă există o acoperire legală și dacă există justificări” în cazul indemnizațiilor acordate judecătorilor care urmează să se pensioneze, întrucât „Curtea Constituțională este un organism instituțional”.

„Dacă există o acoperire legală și dacă există niște justificări pe care eu personal nu le cunosc pentru că nu activez la Curtea Constituțională, n-aș putea să mă pronunț cu privire la moralitatea unei situații care nu privește zona noastră”, a mai declarat ministrul.

Cum arată averile celor trei judecători de la CCR

Hotnews a verificat cum arată declarațiile de avere ale celor trei judecători cărora le expiră mandatul și cărora colegii vor să le mai dea 36.000 de euro indemnizație la pensionare.

Marian Enache a avut venituri de aproape 20.000 de euro pe lună

Marian Enache a fost până recent, președintele Curții Constituționale. Fosta figură importantă a Revoluției din 1989, considerat atunci un apropiat al lui Ion Iliescu și susținut de PSD la CCR, Marian Enache a fost președintele CCR în momentul anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut și al interzicerii candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale din 4 mai. 

Tot Curtea prezidată de Enache a decis că veniturile soților nu trebuie să apară în declarațiile de avere și că aceste declarații nu vor mai fi afișate pe site-ul ANI, scrie hotnews.ro

Potrivit celei mai recente declarații de avere, din 2024,  Marian Enache a primit 473.298 ca indemnizație de președinte al CCR, adică circa 95.000 de euro, dar și o pensie de 680.000 de lei, adică circa 136.000 de euro pe an, adică circa 11.300 de euro/lună.

La aceste sume s-a adăugat o indemnizație limită de vârstă pentru 10 luni încasată în 2023 de 83.000 de lei, adică circa 16.000 de euro.

Cumulat, pensie+salariu, fostul președinte al CCR câștiga lunar, aproape 20.000 de euro.

Ce mai conține averea familiei lui Marian Enache

  • 3 terenuri agricole și 3 terenuri intravilane
  • 2 apartamente în Iași
  • O mașină Toyota
  • Conturi bancare: 227.000 de euro, 680.000 de lei

Soția lui Marian Enache a înregistrat și ea venituri de peste 400.000 de lei pe an/ 80.000 de euro.

Livia Stanciu, 37.000 de euro/lună în 2023

Înainte să fie judecătoarea la CCR, Livia Stanciu a fost președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în perioada 2009-2016, fiind numită apoi la CCR de Klaus Iohannis.

Potrivit declarației de avere din 2024, Livia Stanciu deține un apartament, 2 mașini modeste (O Dacia 1310 și un Matiz), avea depozite bancare de 1.87 milioane de lei/circa 360.000 de euro, un salariu de la CCR de 420.000 de lei/84.000 de euro și o pensie și diferențe drepturi de 1.83 milioane lei, adică alți 360.000 de euro. În total, adică o medie lunară a veniturilor de 37.000 de euro în 2023.

Attila Varga

Attila Varga a fost numit judecător la CCR în 2016 numit de Camerai Deputaților. Potrivit declarației de avere din 2024, Varga a câștigat 420.000 de lei (84.000 de euro) salariul la CCR, 50.000 de lei de la Universitatea Sapienția din Cluj și a avut o pensie de 443.600 de lei (88.000 de euro) pe an.

În plus, Varga deține trei terenuri agricole, 2 imobile, trei mașini și conturi de aproape 770.000 de lei.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol