Sub coordonarea profesorului Marius Perianu, directorul Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina, echipa României a obținut locul I la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2025, cu patru medalii de aur și două de argint.
România a cucerit primul loc la cea de-a 29-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO), desfășurată între 24 și 29 iunie 2025, în orașele Struga și Ohrid din Macedonia de Nord. Cu un total de 208 puncte, echipa românească s-a clasat detașat în fruntea clasamentului pe națiuni, devansând cu 68 de puncte Bulgaria, ocupanta locului al doilea. Kazahstanul, țară invitată, a obținut cel mai bun scor din afara țărilor membre, cu 177 de puncte.
Performanța lotului român a fost remarcabilă: șase elevi de gimnaziu au adus acasă patru medalii de aur și două de argint. Trei dintre medaliile de aur au fost obținute cu punctaj maxim.
Cei care au obținut aur cu punctaj maxim sunt Andrei Nemțișor, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, Mihai-Alexandru Ardelean, clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr. 11 din Oradea și Ștefania-Teodora Mihăilescu, clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București. Medalia de aur a fost obținută și de Ilinca-Rucsandra Radu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național din Iași.
La rândul lor, Tudor Chelaru de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași și Alexandru Ghenea de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București au obținut medalii de argint.
Echipa a fost coordonată de profesorii Marius Perianu (leader, Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina) și Cristian-Teodor Mangra (deputy leader, Colegiul Național „Tudor Vianu” din București). Societatea de Științe Matematice din România a sprijinit delegația, iar prof. univ. dr. Marius Vlădoiu, de la Universitatea din București, a însoțit echipa în calitate de observator A.
JBMO este o competiție internațională de matematică destinată elevilor de gimnaziu, care reunește echipe din 11 țări membre oficiale, printre care Grecia, Turcia, Moldova și Serbia, dar și din 14 țări invitate, printre care Franța, Ucraina, Azerbaidjan, Arabia Saudită și Uzbekistan. Macedonia de Nord, în calitate de gazdă, a participat și cu o echipă suplimentară, cu statut de invitat.
Succesul din 2025 confirmă tradiția solidă a României în matematică și nivelul înalt de pregătire al elevilor, dar și dedicarea profesorilor care îi formează.