„Portocaliu”, de Anda Simion – o poveste hipnotică despre iubire, sensuri ascunse și curajul de a te regăsi

Ana-Maria Constantinescu


Ce se întâmplă când o jurnalistă obișnuită să caute adevărul în realitate decide să-l caute în ficțiune? Se naște Portocaliu – un roman delicat și profund, în care cuvintele nu doar spun, ci vindecă. Anda Simion, cunoscută pentru reportajele ei premiate, debutează în literatură cu o carte pe cât de poetică, pe atât de tulburătoare.

Reclame

Publicat la Editura Creator, romanul este prefațat de Carmen Dumitrescu și recomandat cu admirație de Oana Pellea, care declară că „n-a mai simțit demult bucuria unei astfel de descoperiri”. Într-un interviu acordat „Jurnalul Olteniei”, autoarea a mărturisit că ideea romanului a apărut în perioada concediului de maternitate, dar a avut nevoie de timp – și de curaj – pentru a o transforma într-o carte.

Mereu am visat să scriu un roman. Scriu de când sunt mică și, așa cum m-am autodescris atunci când mi s-a cerut o scurtă biografie, găsesc în cuvinte modul de a așterne ordine peste tumult și haos. Portocaliu este cartea care aștepta de multă vreme să vadă lumina tiparului (…). A fost nevoie de îmblânzirea timpului. Și, în cele din urmă, s-a întâmplat.” – Anda Simion

Portocaliu este o poveste care începe discret, dar care te învăluie treptat, ca o amintire care nu mai vrea să plece. Analisa, o tânără bibliotecară, descoperă câteva foi scrise de mână ascunse într-o carte. Întâmplarea devine punctul de pornire al unei călătorii în viața domnului P., un profesor care a lăsat în urmă o bibliotecă și o lecție despre căutare, iubire și sens. Totul se țese în jurul unei culori – portocaliul –, simbol al începuturilor și sfârșiturilor, al focului care arde și al luminii care rămâne.

Anda Simion scrie ca și când ar rosti incantații. E o profunzime în scriitura ei pe care aproape că o simți fizic, ca pe un pumn în plex sau ca pe o tăietură de sabie (…).” – Carmen Dumitrescu

De la primele rânduri am pășit într-un univers de care, parcă, mi-era dor (…). De mult nu am mai avut bucuria unei astfel de descoperiri. Aștept cu nerăbdare al doilea roman!” – Oana Pellea

Anda Simion a povestit, pentru Jurnalul Olteniei, despre procesul de scriere, simbolistica aleasă și emoțiile trăite cu „Portocaliu”.

Ai mărturisit că „Portocaliu” este o carte care aștepta de mult să vadă lumina tiparului. Ce te-a determinat, în cele din urmă, să o publici acum?

Anda Simion: Am început să scriu această carte când fetița mea avea câteva luni. Credeam că îmi voi găsi tihna în perioada concediului de mămică. M-am înșelat! Apoi mi-am propus să o las la dospit și să mă reîntorc la ea când voi avea timp. Și am așteptat, am așteptat, au trecut ani și viața s-a schimbat, cum spune cântecul, și eu mi-am dat seama că trebuie să mă mobilizez dacă nu vreau să o public la pensie. Pentru că liniștea după care tânjeam e imposibil de atins în ritmul cotidian.

Cât din povestea Analisei și a domnului P. este ficțiune pură și cât se inspiră din oameni reali sau experiențe personale?

Anda Simion: Cartea are și detalii autobiografice, dar este, în ansamblu, o poveste fictivă.

Ce semnifică pentru tine culoarea portocaliu și cum a devenit ea simbolul acestei călătorii literare?

Anda Simion: Așa cum am mai spus cu alte ocazii, portocaliul s-a insinuat, pur și simplu. Nu am gândit simbolistica și titlul de la început. Lucrurile s-au legat și m-au luat și pe mine prin surprindere prin forma pe care au căpătat-o.


Ai simțit nevoia să îți impui o disciplină de scris sau ai lăsat povestea să curgă în ritmul ei?

Anda Simion: Povestea a curs. Când am decis să mă reîntorc la ea, a curs, pur și simplu. Am încheiat-o în câteva săptămâni. De fapt, ea doar aștepta. Mă aștepta.

Ai un pasaj favorit din carte, unul care simți că te reprezintă ca autoare?

Anda Simion: Cred că sunt mai multe. Dar cel care îmi vine în minte acum este capitolul numit „În lumea aceasta”. Vă invit să îl descoperiți.

Cum a fost pentru tine momentul lansării cărții, acasă, la Craiova? Ce emoții ai trăit?

Anda Simion: A fost una dintre cele mai scânteietoare experiențe din viața mea. M-am simțit iubită, prețuită, apreciată. Au fost alături de mine o mulțime de oameni frumoși. De fapt, pe tot parcursul acestui proiect am avut parte de susținerea unor oameni minunați, cărora le sunt profund recunoscătoare.

Ce speri să simtă cititorii când termină de citit „Portocaliu”?

Anda Simion: Căldură. Lumină.

Ai primit deja reacții din partea cititorilor? Te-a impresionat vreuna în mod special?

Anda Simion: Am primit multe. Primesc constant semne de la cititori, atât de la persoane cunoscute, cât și de la persoane necunoscute. E un sentiment greu de descris. Am emoții de fiecare dată și mă bucur ca un copil. M-a impresionat o analiză literară făcută de un elev de liceu. Și mi-a plăcut că mai multe persoane mi-au spus că citesc cartea încet, pentru că nu vor să se termine.

Oana Pellea, care semnează coperta-spate a romanului, spune că ești una dintre cele mai frumoase descoperiri din ultima vreme și că așteaptă deja următorul tău roman. Ai început să lucrezi la un nou proiect?

Anda Simion: Mulți mă întreabă acest lucru. Eu glumesc mereu că mă simt ca la nuntă, când, la final, invitații spun că așteaptă invitația la botez! Eu scriu mereu lucruri, le așez mental în anumite forme. Dar e prea devreme să pot spune dacă va urma altă carte.
Deocamdată, îmi doresc și sper ca Portocaliu să zboare cât mai înalt.

O autoare multipremiată, o voce literară de urmărit

Anda Simion este jurnalistă, dublu laureată Superscrieri pentru Presă Locală, autoare a două cărți pentru copii – „Care Lapte E Mai Bun?” și „La Balta Cu Lebede Am Văzut Un OZN” și coordonatoare a unui opțional de scriere creativă pentru elevi. Este implicată activ în proiecte culturale locale, fiind parte din echipa Tipografia Hub.

Cu Portocaliu, Anda Simion face un pas curajos și sensibil către literatură, oferind o lectură care emoționează, alină și luminează. O promisiune literară care așteaptă să fie descoperită.

Reclame
author avatar
Ana-Maria Constantinescu
Distribuie acest articol