România primește 18 avioane F-16 din Olanda

Delia Pătru
Foto: Facebook/ Forţele Aeriene Române

România urmează să primească o donație de 18 avioane de vânătoare F16 de la Olanda. Documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, aflat și el la Haga, care a precizat că aeronavele vor fi folosite pentru instruirea piloților români și ai aliaților. Flota de avioane de luptă a României va ajunge astfel la peste 70.

Reclame

”Astăzi, la Haga, am semnat alături de omologul meu olandez, Ruben Brekelmans, un memorandum care confirmă angajamentul comun de a permanentiza Centrul de Instruire F-16 din România.

Aici se pregătesc, cot la cot, piloți români, ucraineni și din alte țări aliate.

Este un pas important pentru securitatea regiunii noastre”, a anunțat ministrul Apărării pe pagina de Facebook.

El a precizat că „sunt 18 avioane care, până la finalul anului, vor intra în proprietatea statului român, pentru un preţ modic”.

„Este o procedură care nu poate fi ocolită altfel. Şi de aici încolo încep discuţiile tehnice, la nivel de experţi, pentru a finaliza procedura”, a subliniat Moşteanu.

Întrebat ce înseamnă acel preţ modic, Ionuţ Moşteanu a răspuns, râzând: „Un leu. Un euro”, scrie digi24.ro

Donația vine în contextul centrului de pregătire pentru piloții piloții de F-16, care este deja pe teritoriul României și unde se antrenează piloți din Ucraina. Pentru acest centru, tot olandezii au pus la bătaie avioanele F16 pe care ei nu le mai folosesc și le donează mai departe.

Centrul de pregătire din România, care inițial a fost deschis pentru antrenamentele piloților ucraineni, va deveni de fapt un centru pentru pentru antrenamentul tuturor piloților țărilor care folosesc avioane F-16. Asta înseamnă și Bulgaria, și Slovacia, dar și state din Orientul Mijlociu.

România devine centru de antrenament internațional

Această donație duce flota de avioane de vânătoare a României la un total impresionant de 73 de aparate F-16, împărțite în patru escadrile.

Cele 18 avioane olandeze sunt aparate retrase din serviciul activ de către Țările de Jos, dar care sunt încă operaționale și utile. Ele vor fi folosite atât de Forțele Aeriene Române, cât și în cadrul Centrului European de Instruire F-16, deschis deja în România. Centrul, creat inițial pentru antrenamentul piloților ucraineni, va fi extins și pentru alte state aliate.

„Centrul de pregătire devine un pol important pentru țările care operează F-16, vorbim de Bulgaria, Slovacia, dar și de state din Orientul Mijlociu”, spun surse oficiale, potrivit libertatea.ro

România devine hub regional pentru F-16

Poziția geografică a României, în apropierea Mării Negre și a graniței cu Ucraina, este un atu important pentru NATO. Iar prin acest parteneriat, România își asumă rolul de „gazdă” pentru pregătirea viitorilor piloți de F-16, ceea ce aduce nu doar prestigiu, ci și responsabilități.

„Am oferit teritoriul și infrastructura pentru ca România să devină un centru de excelență în antrenamentul piloților”, au precizat oficialii români prezenți la Haga.

Cum arată flota României: 4 escadrile și 73 de avioane F-16

 Odată cu donația olandeză, România va avea în total patru escadrile de F-16:

  • Escadrila 53 Vânătoare, de la Baza 86 Aeriană Borcea, formată din 17 avioane F-16 achiziționate de la Portugalia.
  • Escadrila 48, dislocată la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, formată din 16 avioane livrate deja de Norvegia.
  • O a treia escadrilă, în curs de formare, care va primi până la finalul anului încă 16 avioane norvegiene.
  • O escadrilă nouă, formată din 18 avioane donate de Olanda, destinată în special centrului de antrenament F-16 din România.
  • Avioanele din Norvegia – o achiziție strategică pentru viitorul Forțelor Aeriene

Cele 32 de avioane cumpărate din Norvegia au costat 388 de milioane de euro, un preț considerat avantajos. Ele sunt de tip F-16 AM/BM, în configurația modernă M6.5.2 și vin împreună cu motoare de rezervă și suport logistic.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol