Procurorul Sorin Marian Lia, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, a fost sancționat disciplinar de Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM cu diminuarea cu 10% a indemnizației brute de încadrare, pentru o perioadă de trei luni. Decizia a fost luată astăzi, după ce instanța disciplinară a rejudecat cazul în urma unei hotărâri a Înaltei Curți de Casație și Justiție care anulase sancțiunea inițială pronunțată în iunie 2024.
Inspecția Judiciară l-a acuzat pe procurorul Lia că, într-o postare pe un grup de Facebook dedicat magistraților, a făcut o remarcă la adresa unei judecătoare care soluționase un dosar penal. Postarea ar fi conținut suficiente informații pentru ca judecătoarea să poată fi identificată, ceea ce, în opinia Inspecției, contravine regulilor deontologice și poate afecta prestigiul și imparțialitatea justiției. Potrivit presei, magistratul vizat ar fi Simona Marinaș, judecător la Curtea de Apel Craiova.
CSM a confirmat din nou sancțiunea, considerând că procurorul a avut o conduită incompatibilă cu statutul magistratului. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți.

Problemele procurorului Sorin Marian Lia nu se limitează, însă, la zona disciplinară. Acesta este trimis în judecată într-un dosar penal în care este acuzat de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fals intelectual și uz de fals. Alături de el mai sunt inculpați ofițerul de poliție Narcis Sorin Bulintiș, patronul firmei Adrilex, Adrian Tudose, precum și alți angajați și polițiști. Anchetatorii susțin că Lia a intervenit în favoarea prietenului său, polițistul Bulintiș, pe care l-ar fi ajutat să se transfere în orașul Corabia și pentru care ar fi instrumentat și clasat un dosar penal, folosindu-se doar de declarația acestuia, fără alte probe.
Mai grav, în același dosar, procurorii îl acuză pe Lia că ar fi împiedicat trimiterea unui document clasificat către DNA, document care conținea indicii privind fapte de corupție comise de Bulintiș. În plus, Lia i-ar fi dezvăluit conținutul documentului polițistului vizat, ceea ce a dus la compromiterea anchetei DNA.
Dosarul penal în care este implicat Sorin Marian Lia a fost inițiat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, iar cercetările au fost făcute încă din primăvara anului trecut. La acel moment, Lia și ceilalți inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore, însă instanța a respins propunerea de arestare preventivă.