Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o avertizare de tip cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi care vor depăși chiar și 40 de grade Celsius, în 12 județe din țară, dar și în București.

Astfel, în Banat, Oltenia și jumătatea de sud a Munteniei valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 38 – 40 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 20 și 24 de grade, caracterizând o noapte tropicală.
Sunt vizate de avertizarea Cod portocaliu județele: Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Timiș, Caraș-Severin, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, parțial Ialomița și municipiul București.
Alerta ANM a fost emisă pentru perioada 26 iunie, ora 10:00 – 27 iunie, ora 10:00.
Recomandările specialiștilor pe timp de caniculă
Specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au făcut recent mai multe recomandări populației pentru perioadele caniculare.
- Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită și directă la soare în intervalul orar 11:00 – 18:00 și utilizați creme de protecție pe zonele corpului expuse razelor solare.
- Evitați activitățile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții etc) în perioadele cu temperaturi foarte mari, eventual puteți muta desfășurarea acestora în perioadele din zi în care temperaturile sunt mai scăzute.
- Stați la umbră. Petreceți 2-3 ore în timpul zilei într-un loc răcoros.
- Reduceți temperatura corpului prin efectuarea de dușuri sau îmbăiere cu apă răcoritoare. Udați pielea folosind un prosop umed, spray sau îmbrăcăminte udă ușoară. Beți apă în mod regulat, fără a aștepta să apară senzația de sete, pentru a vă hidrata adecvat (1 cană de apă pe oră și cel puțin 2-3 litri pe zi).
Aceștia sfătuiesc populația să păstreze ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuință și să acopere cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui
- Folosiți aerul din timpul nopții pentru a vă răcori casa, deschizând ferestrele după lăsarea întunericului, când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară.
- Opriți cât mai multe dintre aparatele electrocasnice din locuință, dacă nu aveți nevoie de acestea.
- Utilizați ventilatoare electrice numai când temperaturile sunt sub 40 grade C. La temperaturi peste 40 grade C, ventilatoarele vor încălzi corpul.
- Dacă utilizați aer condiționat, setați termostatul la 27 grade C și porniți un ventilator electric – acest lucru va face ca în cameră să se simtă mai rece cu 4 grade C.
De asemenea, specialiștii mai recomandă folosirea de îmbrăcăminte ușoară, lejeră și amplă, din fibre naturale, pe cât posibil de culori deschise, purtarea pălăriilor de soare și ochelari de protecție solară atunci când se fac deplasări.