Adăpost antiatomic în Grădina Botanică din Craiova. Lia Olguța Vasilescu a explicat situația

Anghel Catalin

Craiova o să aibă o nouă seră în Grădina Botanică, iar sub aceasta se va realiza și un adăpost antiatomic, solicitat de ISU. Astfel, calculele autorităților locale au fost puțin date peste cap, pentru că și valoarea investiției a crescut, odată cu noile cerințe.

Reclame

Valoarea totală a proiectului (inclusiv TVA) se ridică la suma de 11.652.397,09 lei, din care, construcții montaj (C+M) inclusiv 8.785.825,20 lei. Durata de realizare a investiției este de 12 luni.

În cadrul ședinței Consiliului Local din Craiova s-a pus la îndoială decizia de a construi o nouă seră, în Grădina Botanică, ținând cont de condiția impusă în proiect: realizarea unui adăpost antiatomic. Lia Olguța Vasilescu a explicat faptul că, în ciuda faptului că investiția necesită sume noi de bani, față de cele prevăzute inițial, craiovenii se vor bucura de o seră ce poate fi vizitată oricând.

Acea seră existentă în Grădina Botanică este a Universității din Craiova. Este folosită doar ca proces didactic pentru studenți. Este foarte greu să pătrunzi ca vizitator în sera respectivă și este evident că toate Grădinile botanice au și sere pe care să le poată vizita oamenii. Grădina noastră botanică este singura din România, cred, unde nu se plătește taxă de intrare. Nu este vina noastă că acest preț a crescut. Nu ne-a trecut niciodată prin cap, ca sub o seră să se construiască un adăpost antiatomic. Eu nu am auzit până acum de așa ceva. Dar, dacă asta a fost solicitarea ISU, ca să mergem mai departe, trebuie să schimbăm proiectul și, evident, și suma de bani a crescut”, a explicat Lia Olguța Vasilescu.

Investiția urmărește reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcție existentă şi construcții noi în Grădina Botanică din Craiova. Modificările pentru care s-a solicitat aprobarea consilierilor locali, intervenite la faza Proiect Tehnic, sunt de natură să îmbunătățească soluțiile constructive propuse în studiul de fezabilitate, prin calcule, analiză și documentare mai aprofundată, adaptate la exigențele apărute în reglementările privind siguranţa şi securitatea la incendiu şi în reglementările privind condițiile de sănătate, lucrări care fac diferența de abordare între cele două faze.

În urma elaborării proiectului tehnic, au rezultat modificări în cadrul devizului general în ce priveşte indicatorii tehnico-economici în sensul creşterii, proiectantul prezentând un memoriu justificativ motivând astfel diferențele de costuri.

În faza de concept, clădirea nu a fost prevăzută cu subsol, Subsolul a fost prevazut în etapa SF ca urmare a necesității asigurării spațiilor și funcțiunilor minime specifice destinației clădirii (spații tehnice pentru echipamente CCTV, RACK, ECS, stație hidrofor, depozitare, grup sanitar personal). Prin urmare a dimensionării spațiilor și funcțiunilor necesare conform cerințelor, destinaţiei şi activităților specifice prevăzute a se desfăşura în clădirea Sera tropicală, a devenit obligatorie realizarea unui adapost de protecție civilă conform HG 560/2005. Astfel, în etapa DTAC a fost obținut avizul de protecție civilă nr. 515/24/SU-DJ din 03.10.2024 de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „OLTENIA” DOLJ. De asentenea, tot în etapa DTAC a fost obținut Avizul de securitate la incendiu nr. 115/24/SU-DJ din 03.10.2024 de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „OLTENIA” DOLJ, care a presupus înlocuirea tâmplăriei de PVC prevăzută în cadrul Studiului de Fezabilitate cu tâmplărie de aluminiu, prin urmare costurile au crescut semnificativ”, după cum se specifică în referatul de aprobare.

Reclame
author avatar
Anghel Catalin
Distribuie acest articol