Trump confirmă că susține Articolul 5 al Tratatului NATO

Delia Pătru
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Liderii NATO s-au reunit miercuri la Haga în cadul unui summit al Alianței Nord-Atlantice, organizat special pentru a-l mulțumi pe președintele SUA, Donald Trump, în condițiile în care reprezentanții țărilor europene promit majorarea cheltuielilor și investițiilor pentru apărare, cu un obiectiv anunțat de 5% din PIB, informează Reuters.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi lideri aliaţi din Regatul Unit, Norvegia şi Lituania, între alţii, s-au declarat miercuri convinşi că Articolul 5 al alianţei este susţinut de către preşedintele american Donald Trump, care a confirmat că, într-adevăr, aşa stau lucrurile.

Rutte a declarat că Statele Unite, sub preşedintele Donald Trump, ar apăra un membru al alianţei în cazul unui atac, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Reclame

Existau îndoieli cu privire la cât de angajată este administraţia Trump în apărarea aliaţilor săi, după ce declaraţiile republicanului păreau să pună la îndoială angajamentul Washingtonului faţă de Europa.

Trump consideră interpretabil articolul 5 al tratatului NATO

Marţi, Trump le-a spus jurnaliştilor, în drum spre summitul alianţei de la Haga, că există „numeroase definiţii ale Articolului 5”, articolul din tratatul fondator al NATO care conţine clauza de apărare reciprocă a alianţei.

Întrebat la bordul avionului prezidenţial Air Force One, în drum spre summitul NATO ce are loc la Haga, asupra hotărârii sale de a aplica articolul 5, Trump a răspuns: „Depinde ce definiţie îi daţi. Sunt mai multe moduri de a interpreta articolul 5”.

Trump a adăugat că va oferi propria sa definiţie la summit şi că este „angajat să salveze vieţi”.

„Sunt angajat să salvez vieţi şi securitatea şi vă voi da o definiţie exactă când ajung” la summit, a completat preşedintele american.

Articolul 5 din tratat prevede „că un atac armat împotriva unuia sau mai multora dintre statele membre din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

Întrebat însă, din nou, miercuri despre Articolul 5 din tratatul NATO, Trump le-a declarat reporterilor înaintea unei întâlniri a liderilor mondiali la summitul alianţei militare: „Suntem alături de ei până la capăt”.

„Din punctul meu de vedere, există o claritate absolută că Statele Unite s-au angajat pe deplin faţă de NATO, pe deplin faţă de Articolul 5”, a declarat Rutte înaintea începerii summitului şi înainte de cea mai recentă declaraţie a lui Trump.

Trump cere statelor NATO să-şi crească bugetele apărării la 5% din PIB

Preşedintele american a cerut anterior statelor NATO să-şi crească bugetele apărării la 5% din PIB, mult peste actualul angajament de 2% din PIB, nici acesta atins de 9 din cele 32 de state membre ale Alianţei, ameninţând că altfel Statele Unite nu-i vor apăra pe cei „rău-platnici”, mai scrie Agerpres.

Statele membre ale NATO, reunite acum la un summit la Haga, şi-au dat acordul asupra creşterii treptate a cheltuielilor de securitate astfel încât să atingă procentul de 5% din PIB până în anul 2035, procent defalcat în 3,5% din PIB strict pentru apărare, plus alocarea a încă 1,5% din PIB pentru investiţii în sectoare conexe, precum infrastructura, apărarea cibernetică etc.

Spania, care a estimat că alocarea a 5% din PIB pentru apărare ar fi „disproporţionată, nenecesară” şi incompatibilă cu asigurarea prestaţiilor sociale, a obţinut o excepţie şi s-a angajat să aloce apărării 2,1% din PIB, „nici mai mult, nici mai puţin”, potrivit premierului socialist spaniol Pedro Sanchez. În declaraţia dată presei la bordul Air Force One, Trump a criticat Spania pentru refuzul de a-şi creşte cheltuielile pentru înarmare şi a spus despre această ţară că „a devenit o problemă”.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol