Președintele României, Nicușor Dan, a ajuns marți la summitul NATO de la Haga, Olanda, care se va desfășura până miercuri inclusiv. Marți seara, Nicușor Dan a participat la dineul organizat de regele și regina Olandei, la Palatul Regal din Haga. După summitul aniversar al Alianței Nord Atlantice de anul trecut, desfăşurat la Washington şi care a marcat cei 75 de ani de existenţă ai organizaţiei, summitul de anul acesta se desfăşoară pe cu totul alte coordonate şi are o tematică şi o durată restrânse.
Președintele României, întâlnire cu o delegație de senatori americani
Nicușor Dan s-a întâlnit, imediat ce a ajuns în Olanda, cu o delegație a senatorilor americani. Din delegație au făcut parte Jeanne Shaheen și Chris Coons, scrie digi24.ro
Întâlnirea cu oficialii americani a început în jurul orei locale 17:15 şi şi a durat circa o oră. După întrevedere, președintele român participă, în acest moment, la dineul social oferit de Majestatea Sa Regele Willem-Alexander și Majestatea Sa Regina Máxima.
Miercuri, începând cu ora 11:00, șeful statului va lua parte la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Nicuşor Dan, la dineul organizat de regele și regina Olandei
După întâlnirea cu delegația americană, Nicușor Dan a mers la dineul organizat de Majestatea Sa Regele Willem-Alexander și Majestatea Sa Regina Maxima a Regatului Țărilor de Jos în onoarea şefilor de delegaţii, la Palatul Regal Huis ten Bosch din Haga
El s-a alăturat liderilor NATO – printre care președintele SUA, Donald Trump, secretarul general al alianței, Mark Rutte, premierii britanic și francez – Keir Starmer și Emmanuel Macron sau președintele turc Recep Tayyip Erdogan – în cadrul fotografiei oficiale de grup, în fața Palatului Huis ten Bosch, după dineul găzduit de regele Willem-Alexander al Olandei şi de regina Maxima.
Mandatul cu care Nicușor Dan a mers la Haga
Președintele României a călătorit la Haga cu o aeronava Spartan. Pentru noul preşedinte al României este prima participare la o reuniune de acest tip, care se ţine anual. El a fost însă la începutul acestei luni la o întâlnire la vârf în format mai restrâns, care a precedat summitul NATO – reuniunea „Bucureşti 9” plus ţările nordice, găzduită de Lituania. A fost prima ieşire internaţională a lui Nicuşor Dan în calitate de preşedinte al României.
Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, la summitul NATO de la Haga, Nicuşor Dan va evidenţia, în sesiunea de lucru, „importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, având la bază Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, scrie News.ro. În condiţiile în care tema principală a acestui summit este creşterea cheltuielilor de apărare – pe care Donald Trump le vrea la 5% din PIB -, Nicuşor Dan va susţine deciziile aliate privind „creşterea graduală” a bugetelor apărării şi consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare.
În cadrul summitului, liderii vor adopta decizii importante cu privire la creşterea investiţiilor pentru apărare, pentru a asigura forţele, capabilităţile, resursele, infrastructura şi rezilienţa necesare întăririi pe mai departe a posturii NATO de descurajare şi apărare colectivă.
Nicușor Dan cere sprijin pentru Ucraina și Moldova
De asemenea, Nicuşor Dan va solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre, regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică, se arată în comunicatul Preşedinţiei.
Totodată, preşedintele României va exprima sprijinul pe termen lung pentru Ucraina, precum şi pentru alte ţări expuse ameninţării Rusiei, mai ales Republica Moldova. Summitul NATO va reprezenta o oportunitate majoră pentru a reconfirma unitatea şi solidaritatea aliaţilor, precum şi trăinicia relaţiei transatlantice, care rămâne fundamentul Alianţei Nord-Atlantice.
Pentru România, apartenenţa la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, a adus cele mai solide garanţii de securitate din istorie. La rândul său, România continuă să fie un aliat responsabil şi activ în NATO, un furnizor relevant de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta, va sublinia şeful statului. Programul summitului de la Haga va include o reuniune la cel mai înalt nivel a Consiliului Nord-Atlantic, precum şi o serie de evenimente protocolare. În context, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului de la Haga.