Taxa pe boală, reintrodusă: Măsuri noi pentru echilibrarea bugetului CAS

Delia Pătru
Foto: pixabay.com

Noi măsuri pentru creșterea veniturilor la Casa de Asigurări de Sănătate. Revine taxa pe boală pentru concediile medicale. Măsura vrea să-i împiedice pe români să își mai ia concedii medicale fictive.

Reclame

Măsuri pentru susținerea Casei de Asigurări de Sănătate

Sunt mai multe măsuri care vor fi luate. În primul rând, vor fi măsuri care să facă spitalele să funcționeze mai bine. Vor fi reduse cu peste 20% paturile pentru internările de lungă durată până în 2030, iar medicii vor fi plătiți în funcție de cât de bine își fac treaba, cu bonusuri de performanță, scrie digi24.ro

Sporurile vor fi reduse în spitalele care au datorii

Șefii de secție vor fi numiți de managerii spitalelor, nu de universități și vor avea contracte cu obiective clare. Și mai multe spitale vor trebui să lucreze împreună pentru a cumpăra, de exemplu, materiale medicale mai ieftine. De asemenea, medicii care activează în unităţi sanitare private în timpul programului de lucru la stat vor fi concediaţi din spitalele publice.

Stoparea concediilor medicale false

În privința banilor de la Casa de Sănătate, se dorește stoparea concediilor medicale false. Se va plăti contribuție la sănătate pentru toate concediile medicale.

Amintim că în prezent sunt scutite de la plata CASS indemnizaţiile de concediu medical ale persoanelor aflate în concediu de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice, pentru TBC, HIV/SIDA, pentru boli cardiovasculare, arsuri grave (marii arşi), dar şi pentru urgenţe medico-chirurgicale. Acest lucru nu se va mai întâmpla, deci vor plăti CASS.

CASS va fi aplicată pensiilor de peste 4.000 de lei

De asemenea, se vor elimina unele scutiri pentru a crește cu 20% numărul de oameni care plătesc la sănătate. În acest moment sunt 6,3 milioane de români care plătesc taxele la sănătate și beneficiază 16,6 milioane. România are cele mai multe categorii de persoane exceptate de la plata CASS. Pensionarii cu pensii mari vor plăti și ei CASS și este stabilit un prag de peste 4.000 lei, deci cine depășește acest prag va plăti CASS.

De asemenea, vor fi folosite mai des medicamente generice, adică medicamentele mai ieftine, dar eficiente, iar tratamentele trebuie să urmeze toate aceste ghiduri.

Vor fi reduse centrele de permanență din orașe. De asemenea, spitalele private care vor să rămână în contract cu Casa de Asigurări trebuie să aibă cel puțin 80% dintre angajați cu normă întreagă. Medicii rezidenți din aceste clinici private vor fi plătiți și de spitale, nu doar de stat.

Alte măsuri cuprinse în programul de guvernare

Alte măsuri propuse de executiv pentru sistemul sanitar în programul de guvernare obţinut de Economica.net:

Convertirea unităților sanitare cu grad redus de ocupare și servicii medicale ineficiente în ambulatorii sau spitale de recuperare și paleație

Reducerea numărului de paturi cu spitalizare continuă cu peste 20% până în 2030.

Plata funcție de performanță pentru medici.
Reducerea sporurilor la personalul din spitalele în funcție de numărul de servicii medicale acordate.
Introducerea de criterii de performanță pentru șefii de secție.
Consorții de spitale și achiziții comune pentru materiale primare la nivel județean, regional, național.

Programare, evidență, și gestionare digitalizată al parcursului pacienților.

Reducerea numărului de paturi contractabile la nivel național.
Normativ nou de personal în spitale.
Introducerea de indicatori de performanţă la nivel de secție/compartiment și individual. Dezvoltarea serviciilor de asistență medicală pentru pacienții critici (infarct miocardic, AVC, poli-traumă, arși etc), a îngrijirilor paliative, a serviciilor de anestezie și terapie intensivă și dezvoltarea unui program de chirurgie robotică.

Operaționalizarea dosarului electronic de sănătate cu asigurarea unei „protecții maximale ale datelor cu caracter personal”, scrie în programul de guvernare obţinut de Economica.net.

Realizarea unei noi Platforme Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

Extinderea reglementărilor în domeniul telemedicinii și a serviciilor asociate, prin asigurarea unor norme de reglementare specifice, dar și a resurselor financiare necesare implementării acestui important palier din domeniul sanitar.

Realizarea unui sistem național de securitate cibernetică și protecției datelor din sanatate.

Dezvoltarea centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice și îngrijirile la domiciliu si a îngrijirilor paliative. Încurajarea serviciilor de diagnostic și tratament al persoanelor vârstnice, inclusiv a serviciilor de telemedicină.
Implementarea planului național de îngrijiri paliative, creșterea finanțării pentru minimum 4.000 de paturi de paliație, dezvoltarea de centre publice de paliație pentru copii.

Modificarea modului de evaluare şi prioritizarea introducerii la compensare a medicamentelor (HTA); o noua politică de preț a medicamentelor.

Încurajarea dezvoltării industriei farmaceutice autohtone prin implementarea unor stimulente financiare, mai ales pentru producţia materiilor prime şi a medicamentelor critice.
Dezvoltarea industriei farmaceutice, ca sector strategic al economiei României, prin lansarea unui program de stimulare a investițiilor în acest domeniu.

Dezvoltarea medicinii de urgență. Înnoirea parcului auto de transport şi asistenţă medicală de urgenţă. Creşterea capacităţii operative a structurilor sistemului național de asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat.

Medicină la sat

Construirea, modernizarea și dotarea centrelor comunitare medicale integrate în mediul rural şi orașe mici, inclusiv servicii de telemedicină, de stomatologie şi de farmacie comunitară.

Definirea şi finanțarea unui pachet de instalare şi de retenție pentru medici, farmaciști şi asistenți medicali în mediul rural.

Medicină de familie şi ambulatoriu

Prelungirea, la cerere, a perioadei de activitate a medicilor de familie pensionabili, cu avizul autorității locale.

Cresterea finanţării serviciilor medicale ambulatorii de specialitate și a cabinetelor cu practică independentă.
Extinderea programului de lucru al ambulatoriilor de specialitate.

Spitale noi

Continuarea şi finalizarea investițiilor în spitale şi clădiri noi din PNRR şi spitalele regionale Iași, Cluj-Napoca, Craiova;

Investiții în alte spitale si clădiri noi, din împrumuturi externe sau alte surse, inclusiv în parteneriat public-privat.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol