Ministrul Dezvoltării și Administrației Publice, Cseke Attila, a anunțat luni, 23 iunie 2025, după audierea în comisiile parlamentare, o serie de măsuri ce vizează reforma administrației publice, cu accent pe eficiență și profesionalism. Una dintre propunerile-cheie este eliminarea funcției de viceprimar în unitățile administrativ-teritoriale (UAT) cu sub 1.500 de locuitori.
Propunerea ministrului este una dintr-un șir mai amplu și este perfect pertinentă. Sunt zeci de localități în România care au prea mulți consilieri, au viceprimar, au administrator public, secretar al primăriei, primar, directori. În unele localități s-a ajuns la absurdul ca și viceprimarul să aibă la rândul său consilieri angajați.
Iar localitățile respective nu produc din taxe impozite și alte venituri nici cât să acopere salariile acestui stufos și inutil aparat bugetar administrativ.
Poate nu ar fi rău ca toate consiliile județene să nu mai aibă mai mulți vicepreședinți, ci un singur vicepreședine. Prefecturile să nu mai aibă directori, ci doar șefi de servicii, să fie desființate funcțiile de inspectori guvernamentali. Eventual s-ar putea face prefecturi regionale. Câte un singur prefect pentru 5-6 județe și reprezentant permanent al Guvernului în fiecare județ a unui subprefect. Primăriile, toate, indiferent de mărimea lor, un singur viceprimar, administrator public să nu mai aibă decât localitățile cu mai mult de 5 mii locuitori, consilierii să nu mai aibă voie ca salariați decât primarii municipilor și aceia un număr mai restrâns. Institutele de cercetare comasate și unele desființate, Companiile Naționale restructurate, indemnizațiile de consilieri locali și județeni micșorate ca și cele ale agamanilor și membrilor în consilii de administrație.
Aceste reforme precum și altele din adiministrație pot avea loc, însă numai cu o determinare a unui Parlament decis și asumat și cu susținerea politică a conducerilor partidelor ce formează Coaliția de Guvernare.