Prim-ministrul Ilie Bolojan și miniștrii săi au depus jurământul de învestitură, luni seară, la Palatul Cotroceni. În Parlament, cabinetul a primit 301 voturi pentru (nouă împotrivă și zero abțineri), cu mult peste cele 233 necesare pentru instalare, în cadrul unei ședințe boicotate de AUR și alți aleși din opoziție.
Prima ședință de guvern din mandat a fost convocată de premier chiar luni seara, când au fost adoptate și primele acte normative, scrie hotnews.ro
Nicușor Dan a transmis că România are nevoie de stabilitate
„Începem azi un nou capitol. Vreau să mulţumesc în primul rând partidelor din majoritate şi reprezentanţilor minorităţilor naţionale pentru că au înţeles imperativul pe care România îl are în acest moment, şi anume stabilitatea.
Am văzut comentarii în spaţiul public care se referă mult mai mult la trecut decât la viitor, evident, legitime, numai că noi toţi, ca societate, din momentul acesta trebuie să ne uităm în viitor şi cred că este interesul naţional, şi invit partidele din majoritate să acţioneze ca atare, să colaboreze pentru interesul comun.
Evident că am discutat foarte mult şi a fost un imperativ problema fiscală, şi sunt foarte fericit că partidele şi-au asumat corecţiile pe care România trebuie să le facă. Sunt foarte optimist.
Pe de-o parte, pentru că avem un sector privat care este dinamic, care a reuşit să dubleze PIB în zece ani.
Pe de altă, avem ca obiectiv finalul lui 2026 intrarea în OCDE, şi asta înseamnă mult mai multe investiţii străine, asta înseamnă dobânzi mai ieftine, asta înseamnă încredere pentru economia din România. Dincolo de economie, trebuie să reformăm statul şi, de asemenea, sunt bucuros că partidele care şi-au asumat guvernarea, şi minorităţile, şi-au asumat reforma statului. Şi, dincolo de asta, trebuie să recâştigăm încrederea cetăţenilor în autorităţile statului român.
O să fie un drum lung. Sunt optimist că o să ajungem să construim societatea care să aibă încredere în autorităţi şi, prin asta, în ea însăşi. Succes miniştrilor, succes Prim-ministrului, succes Guvernului României!”, a declarat Nicușor Dan după ceremonie.
Actele normative adoptate în prima ședință
În ședința de luni seară a fost aprobat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, care „va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut și aprobat în procedură de urgență”.
„Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege prin care sunt stabilite domeniile în care Executivul va putea emite ordonanţe simple pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în cea de a doua sesiune ordinară a anului 2025”, se arată în comunicatul transmis.
Guvernul a explicat că, astfel, „va putea reglementa în următoarele domenii de activitate: finanțe și economie, dezvoltare, lucrări publice și administrație, agricultură, muncă și solidaritate socială, digitalizare, sănătate, transporturi și infrastructură, mediu, afaceri externe, activități consulare și investiții străine, investiții și proiecte europene, cultură și în ceea ce privește prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”.
Tot luni seară a fost adoptată și o ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice.
„Ordonanța de urgență adoptată în ședința de astăzi transpune în legislația de organizare a Executivului Hotărârea adoptată de Parlament pentru acordarea încrederii Guvernului. Astfel, la nivelul Guvernului își vor desfășura activitatea cinci viceprim-miniștri, dintre care doi viceprim-miniștri cu portofoliu și trei viceprim-miniștri fără portofoliu. Atribuțiile viceprim-miniștrilor fără portofoliu se stabilesc prin decizie a prim-ministrului”, se mai arată în comunicat.
„De asemenea, potrivit actului normativ, un viceprim-ministru fără portofoliu coordonează instituțiile publice și structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, un viceprim-ministru fără portofoliu coordonează reforma statului și procesul de eficientizare a activității instituțiilor publice, și, totodată, viceprim-miniștrii fără portofoliu avizează proiectele de acte normative care au impact bugetar, conform deciziei prim-ministrului”, a conchis Guvernul în comunicatul transmis.