24 iunie – Întâlnirea dintre cămașa cu altiță și magia Sânzienelor

Delia Pătru
Foto: Secvență rituală destinată Zilei de 24 Iunie – Sânzienelor și Artei cămășii cu altiță. Facebook/ Muzeul Olteniei

Cunoscute în imaginarul popular ca zâne bune ale câmpului și ale aerului, Sânzienele sunt cetele feminine de zeițe care străbat văzduhul în noaptea de 23 spre 24 iunie, la Solstițiul de vară, atunci când noaptea începe să crească și ziua să scadă. Potrivit tradiției, sunt făpturi magice care dansează în cerc, aducând sănătate, belșug și înțelegere celor care le respectă sau, dimpotrivă, pedepsind lipsa de respect față de natură și sacru.

Reclame

”Sărbătoarea Sânzienelor, celebrată pe 24 iunie, este înscrisă în Inventarul Național al elementelor de patrimoniu cultural imaterial vii”, spune dr. Roxana Deca, muzeograf la Muzeul Olteniei.

Fiind deopotrivă ziua celebrării Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, această zi are un puternic simbolism legat de solstițiul de vară, moment în care natura atinge apogeul fertilității.

În cartea ”Descrierea Moldovei” (1714-1716), Dimitrie Cantemir descria Sânzienele și Drăgaica astfel:

„Căci în acea vreme a anului, când încep să se coacă semănăturile, toate fetele țăranilor din satele învecinate se adună și o aleg pe cea mai frumoasă dintre ele, căreia îi dau numele de Drăgaica. O petrec pe ogoare cu mare alai, o gătesc cu cunună împletită din spice și cu multe basmale colorate și-i pun în mâini cheile de la jitnițe. Drăgaica aceasta împodobită în acest chip se întoarce de la câmp spre casă cu mâinile întinse și cu basmalele fluturând în vânt, de parcă ar zbura, și cutreieră toate satele din care s-a adunat lume s-o petreacă cântând și jucând laolaltă cu toate tovarășele ei de joc, care o numesc foarte des soră și mai-marea lor în cântecele alcătuite cu destulă iscusință..”

În prezent, se practică ritualuri de aflare a ursitului, se fac cununi din flori de sânziene care se aruncă peste acoperiș pentru aflarea destinului, se perpetuează o serie de ritualuri cu valențe magice, în timp ce Drăgaica, constituirea grupurilor de fete (4,6,9,), al căror dans ritualic avea menirea de a aduce bunăstare, rod bogat, se practică din ce în ce mai rar, intrând în fondul pasiv.

”Asocierea zilei de 24 Iunie cu celebrarea cămășii cu altiță aduce laolaltă cadrul tradițional al practicilor de renovare a timpului, ziua destinată Sânzienelor sau Drăgaicei, cu una dintre piesele de port identitare, purtate de fete mai ales în zile de sărbătoare, altița fiind o pecete apotropaică pe umerii celor care îmbrăcau cămașa. Hora de fete jucată la Sânziene devine prilej de admirație a cămășilor lucrate de acestea, simboluri ale creativității și artei populare românești”, adaugă dr. Roxana Deca, muzeograf la Muzeul Olteniei.

Arta cămășii cu altiță, element identitar în România și Republica Moldova,este recunoscută UNESCO din 2021.

Reclame
author avatar
Delia Pătru
Distribuie acest articol