Cea mai veche mănăstire voievodală atestată documentar din România și-a sărbătorit duminică al doilea hram. Este vorba despre Mănăstirea Vodița, din Mehedinți. Slujba a fost săvârșită de Episcopul Severinului și Strehaiei, Presfinițitul Nicodim, împreună cu un sobor de preoți.

„În Duminica Sfinților Români, Mănăstirea Vodița a îmbrăcat haine de sărbătoare cu prilejul celui de-al doilea hram, prilej de rugăciune și comuniune duhovnicească pentru credincioșii din întreaga eparhie.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: Părintele Arhimandrit Ioanichie Nicolăescu, Exarh al mănăstirilor din Episcopia Severinului și Strehaiei și stareț al Mănăstirii Vodița; Părintele Arhimandrit Gherasim Armulescu, stareț al Mănăstirii Topolnița; Pr. Antonie Olarean, Consilier Administrativ; Pr. Ionuț-Cosmin Ștefan, Consilier Economic; Pr. Stoichin Ciprian, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului, precum și alți slujitori ai altarului din eparhie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.”, a scris, pe site-ul Arhiepiscopiei, Arhid. Nicolae Marin.

Arhiepiscopul Severinului și Strehaiei le-a vorbit credincioșilor prezenți la slujbă despre Duminica Sfinților Români.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul mehedințean a subliniat semnificația Duminicii Sfinților Români, zi dedicată tuturor sfinților știuți și neștiuți ai neamului românesc: „Sărbătoarea Sfinţilor Români a fost instituită de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 20 iunie 1992, cu prăznuire în a doua Duminică după Rusalii. Este ziua în care îi cinstim pe sfinții români consemnați în calendar, dar și pe cei necunoscuți, dar bineplăcuți lui Dumnezeu”. Totodată, Preasfinția Sa, a evocat și istoria bogată a Mănăstirii Vodița, întemeiată de Sfântul Nicodim de la Tismana cu sprijinul voievodului Vladislav I, fiind primul așezământ monahal atestat documentar în Țara Românească. Mănăstirea se află sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare. Sărbătoarea de la mănăstirea Vodița a adus împreună rugăciunea, istoria și recunoștința, oferind celor prezenți bucuria întâlnirii cu Dumnezeu și cu sfinții neamului românesc”, a mai scris Arhid. Nicolae Marin.
Cu această ocazie, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin a primit din partea Preasifințitului Nicodim Crucea Mehedințeană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a eparhiei, „în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat mănăstirii prin asfaltarea drumului de acces către mănăstire, dar și pentru ajutorul acordat Catedralei episcopale și celorlalte biserici din orașul Drobeta Turnu Severin”.

„Am avut bucuria de a participa la hramul de vară al Mănăstirii Vodița, un loc cu o profundă încărcătură spirituală și o valoare istorică impresionantă. Este cea mai veche mănăstire voievodală atestată documentar din România și primul așezământ monahal din țară, organizat după rânduiala ortodoxă, fiind o adevărată temelie a vieții spirituale, de pe aceste meleaguri.
A fost un moment cu totul special să fiu alături de credincioșii veniți din tot județul, la hramul Mănăstirii Vodița. Cu această ocazie, am primit cu emoție, Crucea Mehedințeană, o distincție oferită de Episcopia Severinului și Strehaiei. Le mulțumesc din suflet Preasfințitului Părinte Nicodim și întregii echipe a Episcopiei pentru această onoare.
Mănăstirea Vodița este o filă vie din istoria noastră, pe care avem datoria să o prețuim și să o facem cunoscută și generațiilor viitoare.
Suntem aproape de modernizarea drumului de acces către mănăstire și, în paralel, lucrăm la integrarea acestui așezământ în circuitul turistic.
Avem în județ locuri cu suflet, iar Vodița este, fără îndoială, una dintre cele mai valoroase comori ale Mehedințiului, pe care ne dorim să o punem în lumină, așa cum merită”, a menționat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.