Contractul pentru modernizarea liniei feroviare Drobeta Turnu Severin – Băile Herculane a fost semnat, anunță Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA.
Este vorba despre Lotul 4 al contractului pentru Proiectarea și Execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Reabilitarea liniei feroviare Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean”.
„Ofertantul declarat câștigător este asocierea formată din IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET ANONIM ŞIRKETI și Societatea Comercială Rotary Construcții Mentenanță S.A., cu lider de asociere IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET ANONIM ŞIRKETI”, au anunțat reprezentanții CFR.
Contractul are o valoare de 2.309.944.931,12 lei (fără TVA) și o durată de 195 luni, din care: 12 luni pentru proiectare, 60 luni pentru execuția lucrărilor, 120 luni garanție (60 luni + 60 luni suplimentari), 3 luni pentru activități post-recepție finală
„Proiectul este finanțat prin Programul Transport 2021–2027, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și din alte surse legal constituite. Scopul principal al acestui proiect de investiții este îmbunătățirea competitivității economice a României, prin dezvoltarea unei infrastructuri feroviare moderne, sigure și eficiente, care să faciliteze integrarea în rețeaua de transport europeană și să contribuie la promovarea unui transport sustenabil”, conform CFR.
Lucrările vizează, între altele modernizarea liniei de cale ferată în conformitate cu Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate, pentru linie simplă sau dublă, electrificată la 25 kV, introducerea de instalații de centralizare electronice/electrodinamice și a sistemului de siguranță ERTMS nivel 2, construirea de peroane înalte de 400 m lungime în toate stațiile, modernizarea a 7 tuneluri și realizarea de lucrări civile în stații, asigurarea unei viteze maxime de circulație de 100 km/h, modernizarea instalațiilor de electrificare și a sistemelor de semnalizare și telecomunicații, implementarea de panouri fonoabsorbante și soluții alternative pentru reducerea zgomotului, creșterea capacității de tranzit pe acest segment.
„Acest proiect reprezintă un pas esențial în modernizarea infrastructurii feroviare din România, contribuind la reducerea timpilor de călătorie, creșterea siguranței feroviare, protecția mediului și crearea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea economică regională și națională.
Compania Națională de Căi Ferate ”CFR” SA își reafirmă angajamentul ferm de a implementa proiecte strategice menite să transforme infrastructura de transport feroviar din România într-un sistem competitiv, modern și interoperabil la nivel european”, mai arată reprezentanții CFR.