Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă. Trump a descris loviturile militare americane asupra instalațiilor nucleare iraniene drept un „succes militar spectaculos” și a adăugat că siturile au fost „complet și total distruse” într-un discurs susținut de la Casa Albă, duminică dimineață, ora Europei.
Trump a avertizat Iranul că SUA ar putea ataca ținte suplimentare dacă Iranul nu face pace.
Iranul a afirmat „de mai multe ori” că, dacă SUA „se alătură acestui război şi îi atacă instalaţiile nucleare, va riposta împotriva forţelor americane din regiune, împotriva intereselor americane – şi sunt multe astfel de interese”, a declarat analistul CNN pentru afaceri politice şi globale, Barak Ravid, scrie News.ro.
„Există baze americane în Qatar, în Emiratele Arabe Unite, în Arabia Saudită, în Bahrain. Toate se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene – şi nu vorbim nici măcar de rachetele cu rază lungă. Iranienii au mii de rachete cu rază scurtă, care pot ajunge la aceste baze americane. Şi cred că aceasta este acum întrebarea numărul unu: vor lansa iranienii această ripostă?” a spus Ravid.
El a adăugat că a doua întrebare este dacă Iranul va închide Strâmtoarea Ormuz, o rută cheie pentru transportul de petrol.
„Aceasta este o altă ameninţare pe care au făcut-o. Iar închiderea Strâmtorii Ormuz ar influenţa întreaga navigaţie comercială din Golf. O mare parte din aceasta constă în petrol şi gaze naturale. Asta va duce la creşterea preţurilor la energie. Va afecta economia întregii lumi”, a spus Ravid.
Trump: Mulțumiri armatei israeliene
Trump a mulțumit armatei israeliene „pentru treaba minunată pe care au făcut-o” și i-a lăudat pe militarii americani pentru „o operațiune cum lumea nu a mai văzut în multe, multe decenii”.
„Vreau să le mulțumesc militarilor israelieni pentru treaba minunată pe care au făcut-o și, cel mai important, vreau să-i felicit pe marii patrioți americani care au pilotat aceste aeronave magnifice în această seară și pe toți militarii Statelor Unite pentru o operațiune cum lumea nu a mai văzut în multe, multe decenii”, a declarat președintele în discursul său de sâmbătă seara către națiune, scrie hotnews.ro
„Nu există nicio armată în lume care ar fi putut face ceea ce am făcut noi în seara aceasta”, a spus el, continuând să laude conducerea militară de vârf.
„Vreau, de asemenea, să-l felicit pe șeful Statului Major Interarme, Dan «Razin» Caine, pe generalul spectaculos și pe toate mințile militare strălucite implicate în acest atac”.
Primul anunț al atacului SUA, făcut pe rețeaua sa de socializare
„Am finalizat cu mare succes atacul nostru asupra celor trei situri nucleare din Iran, inclusiv Fordow, Natanz și Esfahan. Toate avioanele sunt acum în afara spațiului aerian al Iranului”, a scris Trump pe rețeaua sa de socializare.
Trump a adăugat că „o încărcătură completă de BOMBE a fost lansată asupra sitului principal, Fordow”.
El și-a încheiat mesajul cu un apel la pace.
„Nu există nicio altă armată în lume care ar fi putut face asta”, a scris Trump. „ACUM ESTE TIMPUL PENTRU PACE!”
„Acesta este un MOMENT ISTORIC PENTRU STATELE UNITE ALE AMERICII, ISRAEL ȘI LUME. IRANUL TREBUIE ACUM SĂ FIE DE ACORD SĂ PUNĂ CAPĂT ACESTUI RĂZBOI. VĂ MULȚUMIM!” a scris Trump într-o altă postare pe rețeaua de socializare. De asemenea, el a repostat o postare pe social media care spunea „FORDOW IS GONE”.
Presa relatase anterior că SUA trimiteau bombardiere stealth B-2 pe insula Guam – singurele aeronave capabile să transporte bombele necesare pentru a distruge instalația nucleară Fordo a Iranului.
Iran a lansat primele rachete către Israel după atacurile SUA
Armata israeliană afirmă că Iranul a lansat un nou val de rachete către țară și a îndemnat populația să se adăpostească, potrivit CNN.
„Cu puțin timp în urmă, IDF a identificat rachete lansate din Iran către teritoriul Statului Israel”, a declarat Armata de Apărare a Israelului într-un comunicat.
„Sistemele de apărare sunt activate pentru a intercepta amenințarea”, se mai precizează în comunicat, adăugându-se că populația a fost „instruită să se adăpostească într-un spațiu protejat și să rămână acolo până la noi ordine”.
Noua serie de rachete este prima lansată de Iran de la anunțul SUA privind atacul asupra instalațiilor nucleare iraniene.
Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA
Ministrul iranian de externe Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA asupra instalaţiilor nucleare iraniene, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internaţional care va avea „consecinţe eterne”.
„Statele Unite, membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, au comis o încălcare gravă a Cartei ONU, a dreptului internaţional şi a NPT (Tratatul de non-proliferare nucleară) prin atacarea instalaţiilor nucleare paşnice ale Iranului. Evenimentele din această dimineaţă sunt revoltătoare şi vor avea consecinţe eterne. Fiecare membru al ONU trebuie să fie alarmat de acest comportament extrem de periculos, anarhic şi criminal. În conformitate cu Carta ONU şi cu dispoziţiile acesteia care permit un răspuns legitim în legitimă apărare, Iranul îşi rezervă toate opţiunile pentru a-şi apăra suveranitatea, interesele şi poporul”, a afirmat ministrul iranian, potrivit News.ro.
Măsuri sporite de securitate în Washington şi New York
Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), FBI şi alte agenţii federale, statale şi locale monitorizează orice posibilă reacţie din partea Iranului sau a altor actori împotriva Statelor Unite, a declarat pentru CNN un oficial federal familiarizat cu procesul de coordonare, scrie News.ro. Secretarul DHS, Kristi Noem, a afirmat, într-o postare pe reţelele sociale: „Vom acţiona neîncetat pentru a proteja teritoriul american.”
Departamentele de poliţie din New York şi Washington, DC, au declarat că fac schimb de informaţii cu partenerii lor federali şi că îşi sporesc sau menţin un nivel crescut de resurse de poliţie în jurul instituţiilor religioase. Departamentul de Poliţie din Washington DC a transmis într-un comunicat că nu există vreo ameninţare cunoscută la adresa capitalei naţionale, dar că lucrează pentru a „proteja locuitorii, afacerile şi vizitatorii din Districtul Columbia.”
Măsurile de securitate din jurul mai multor zone-cheie din capitala SUA – inclusiv Casa Albă, Pentagonul şi Ambasada Israelului – au fost sporite de la începutul conflictului dintre Israel şi Iran, la începutul acestei luni. Oficialii au declarat pentru CNN că aceste măsuri fac parte dintr-un protocol standard de securitate activat ori de câte ori izbucneşte un conflict de asemenea amploare.
Departamentul de Poliţie din New York a transmis într-un comunicat: „Dintr-o precauţie sporită, desfăşurăm resurse suplimentare în jurul unor locaţii religioase, culturale şi diplomatice din întregul oraş New York şi colaborăm cu partenerii noştri federali.
Netanyahu i-a mulțumit lui Trump
Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a mulţumit lui Donald Trump pentru atacul „îndrăzneţ” al Statelor Unite asupra siturilor nucleare iraniene, numindu-l un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace.
„Vă mulţumesc, poporul Israelului vă mulţumeşte”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video în limba engleză adresat lui Trump, după ce SUA au anunţat că au efectuat cu succes lovituri împotriva a trei puncte-cheie ale programului nuclear iranian: instalaţiile Fordo, Isfahan şi Natanz.
„Decizia dumneavoastră îndrăzneaţă de a viza instalaţiile nucleare ale Iranului cu puterea impresionantă şi justă a Statelor Unite va schimba istoria”, a adăugat Netanyahu. „Preşedintele Trump şi cu mine spune des: Pace prin forţă. Întâi vine forţa, apoi pacea”, a mai spus premierul israelian.